Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 21-05-2013

Ședința Camerei Deputaților din 21 mai 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.39 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Salvați salvarea!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

   

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Salvați salvarea!"

Ministrul sănătății a decis să aloce, fără a preciza un motiv, mai puține fonduri serviciilor de ambulanță față de anul precedent, ce acoperă la limită cheltuielile lunare doar până în luna august. În aceste condiții, fără o rectificare bugetară, este pusă în pericol asistența medicală de urgență în ultimul trimestru din 2013.

Câteva exemple sunt concludente pentru această situație critică. Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui a primit un buget cu 30% mai mic față de anul trecut și nu mai poate funcționa decât până în septembrie. O situație similară este la Iași, unde Serviciul de Ambulanță al județului a primit pentru anul în curs un buget cu 15% mai mic față de cel de anul trecut și poate funcționa, la limită, doar până în luna august 2013. Cheltuielile sunt mari, în special pentru service-ul autosanitarelor, întrucât doar 5 ambulanțe sunt în garanție, iar pentru celelalte 58 trebuie plătită orice reparație, iar în acest moment 6 ambulanțe sunt în service datorită defecțiunilor la direcție și suspensie provocate de drumurilor proaste, pline de gropi și neasfaltate.

Situația este dramatică și în spitale, întrucât, fără o rectificare pozitivă a bugetului, acestea vor rămâne fără finanțare în luna octombrie.

Într-o țară decimată de boli cronice, într-o țară cu multiple recorduri negative privind starea de sănătate a populației, într-o țară în care se înregistrează anual peste 60000 de morți evitabile, trebuie ca sistemul de sănătate să aibă cu ce și cu cine lucra.

Solicit Ministerului Sănătății măsuri urgente privind finanțarea suplimentară a sistemului de sănătate printr-o rectificare bugetară, precum și susținere pentru adoptarea proiectului meu legislativ ce prevede deblocarea posturilor din sistem și creșterea salariilor rezidenților.