Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 08-10-2013

Ședința Camerei Deputaților din 8 octombrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.125 Aurelian Mihai - declarație politică: - "Holocaust = arderea de tot";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Aurelian Mihai:

"Holocaust = arderea de tot"

Se impune comemorarea uneia dintre cele mai triste zile în amintirea celor care au fost cândva cetățeni ai statului român, buni patrioți, muncitori, serioși, onești, prima populație etnică a României înainte de începerea celui mai dezastruos război din istoria lumii.

De ce s-a întâmplat acel lucru cu acei oameni? Cum de a fost posibil așa ceva în sânul unui popor atât de tolerant cum este poporul român? Unde s-a greșit? De ce tocmai ei? Și întrebările pot continua cu miile, pentru fiecare cetățean român de origine evreiască care a pierit în acele timpuri în țara în care ... se născuse, rupt de lângă ai lui, persecutat de mulți pe care îi considera poate frați, batjocorit, slăbit de puteri, alungat de peste tot, îndepărtat inclusiv de speranță.

Astăzi, în secolul XXI,ne vine a crede că o astfel de atrocitate s-a întâmplat în propria noastră țară? Mai ales în Moldova, de unde cu aproape cinci secole în urmă domnitorul Ștefan cel Mare oferea ajutor, primea cu brațele deschise în propria casă și înțelegea pe cei alungați de la capătul continentului?

Ca să trec în revista miile de exemple, neevitând însă milioanele de vieți smulse Europei și umanității de o categorie de criminali bolnavi, ar trebui să compun poate una dintre cele mai laborioase declarații politice. Ar fi de ajuns să ne privim cu corectitudine propria istorie, aceea adevărată pe care uneori o evităm, acea istorie a cărei față o acoperim multora.

Până când poate ne vom obișnui cu propriile greșeli, mă asociez și eu altor oameni, pur și simplu oameni care din fericire nu văd evrei, români, maghiari, țigani, emigranți, imigranți etc., ci frați, iar dacă Dumnezeu va îngădui, mă voi bucura de clipa când am să văd pe stradă, la muncă, în metrou, pretutindeni, nu numai evrei, români, maghiari, țigani, emigranți, imigranți etc., nu numai frați, ci îngeri.