Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 05-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 5 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.6 Virgil Guran - declarație politică: "Despre autostrăzi";

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Virgil Guran, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, și o rog să se pregătească pe doamna Ana Birchall, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnule deputat Guran, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Virgil Guran:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică: "Despre autostrăzi".

Am studiat puțin după '90 promisiunile electorale ale tuturor celor care au ajuns la putere, mai puțin în '90, când n-au avut timp să promită pentru că erau preocupați de sloganul "Nu ne vindem țara", în rest, am văzut autostrăzi pe primul plan pentru toate partidele.

Este un obiectiv foarte important. O demonstrează istoria, o demonstrează dezvoltarea celorlalte țări. Nu știu de ce întotdeauna punem pe planul doi-trei acest lucru. Mai nou, și mă interesează în mod deosebit, sau cred eu că în mod deosebit este foarte important tronsonul de la Comarnic până la Brașov, este cel mai aglomerat, este zona cea mai dezvoltată. Este o cerere a tuturor să se realizeze acest lucru. Mai nou, această promisiune văd că este pusă pe planul doi.

Este foarte adevărat, sunt parlamentar USL, este foarte adevărat, am și eu responsabilitate pentru că nu se face acest lucru, dar este tot atât de adevărat că trebuie să venim să spunem lucrurilor pe nume. Discutam cu oamenii de afaceri de pe Valea Prahovei și îi întrebam cu ce putem să-i ajutăm. Oamenii ne spun foarte clar: primul și primul lucru, faceți autostrada, să poată să vină turiștii, să nu rămână câte trei-patru ore pe drum, să se enerveze, să le treacă acel chef de a veni să se distreze, să cheltuiască bani acolo. Să poată să vină turiști la aeroport, să ajungă în maximum o oră în obiectivele turistice și să dezvoltăm cu adevărat turismul despre care vorbim de vreo 20 și ceva de ani, că avem potențial, că avem mare, că avem deltă, că avem munți, că avem de toate, dar din păcate nu avem minte suficientă să dezvoltăm acest lucru cu adevărat, și să vină banii de afară în loc să plece concetățenii noștri în alte țări să ducă banii acolo și să trăiască mai bine cei care se ocupă de turism din alte țări.

S-a discutat că o să înceapă construcția autostrăzii anul trecut, la începutul acestui an, mai nou că se va semna contractul în octombrie, a trecut și acest termen.

Nu știu de ce nu stăm, gândim, vedem care sunt soluțiile și să avem curajul o dată să punem punctul pe i și să începem măcar acest tronson foarte important care nu aduce numai turism, aduce locuri de muncă, aduce dezvoltare, aduce de fapt ceea ce trebuie să se facă în România: o economie modernă, o economie puternică.

Cred că acest deziderat va rămâne pentru viitor, sper să nu fie viitoarea promisiune a celor care vor veni la guvernare, eu sper, tot noi, peste doi-trei ani, și să nu rămână doar o promisiune și să rămânem dezamăgiți în continuare și fără realizările pe care le-am promis.

Vă mulțumesc.

Deputat de Prahova, Virgil Guran.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat Guran.