You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-02-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of February 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.46 Viorel-Ionel Blăjuț - declarație politică cu tema: "Cine a inventat taxa pe apa de ploaie?";

Domnul Viorel-Ionel Blăjuț:

"Cine a inventat taxa pe apa de ploaie?"

E bine să ne gândim mai mult înainte de a inventa noi taxe!

Pentru anul 2013, Primăria Iași are de plătit firmei ApaVital o factură de peste 6,7 milioane de lei pentru serviciile de canalizare a apei meteorice de pe domeniul public. Suma este aproape dublă față de cât s-a plătit acum doi ani pentru același serviciu. În preț este inclusă chiar și apa de ploaie care cade peste spațiile verzi, și care nu mai ajunge în canalizarea ApaVital. La fel și apa care se duce direct în râurile sau pâraiele din oraș, curgând pe străzile fără canalizare. Drept urmare, oficialii Primăriei spun că au solicitat scăderea din factură a volumului de apă preluat de Bahlui prin stăvilare, solicitare care nu a fost însă rezolvată.

Reprezentanții ApaVital susțin că acest serviciu trebuie plătit de comunitate pentru că generează costuri. Conform acestora, apa de ploaie nu staționează în parcuri, ci se curge undeva și se duce în canalizare.

Consumatorii casnici sunt scutiți de la plata acestui serviciu încă de acum trei ani, din cauza numeroaselor reclamații, însă apa meteorică este în continuare facturată instituțiilor publice și agenților economici, în număr total de peste 1.600. Totuși, fiecare ieșean contribuie indirect pentru plata apei meteorice preluate în canalizare, prin factură emisă pe numele Primăriei, și care, după cum spuneam, se ridică la aproape șapte milioane de lei pentru anul trecut. Coroborând această valoare cu numărul contribuabililor din Iași, reiese că fiecare persoană fizică, ce își plătește oricum taxele și impozitele la Primărie, a suportat anul trecut încă 31 de lei pentru preluarea apei și a zăpezii topite.

Agenții economici sunt tot mai nemulțumiți de această taxă, existând cazuri în care suma solicitată de ApaVital și plătită de un singur agent economic a depășit binișor 100 de milioane de lei pe lună. Dar cel mai tare îi nemulțumește pe aceștia faptul că taxa pe apa de ploaie a fost inventată chiar de către actualul primar al Iașiului, pe când acesta funcționa ca manager al regiei de apă și canal, și care acum este extrem de nemulțumit de facturile emise de ApaVital.

Morala e simplă. E bine să ne gândim înainte de a inventa noi taxe și impozite!!