You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-02-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of February 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.61 Florin Gheorghe - declarație politică: - Ce mai este constituțional din proiectul de revizuire?";

Domnul Florin Gheorghe:

"Ce mai este constituțional din proiectul de revizuire?"

Ce mai este constituțional din proiectul de revizuire al USL? Un răspuns corect ar spune: NIMIC! Altfel spus, din cele 128 de puncte pe care comisia de revizuire le-a înaintat Curții Constituționale și Comisiei de la Veneția, 85 aduc o gravă atingere Constituției României. Oare la ce au folosit cele 18 luni de falsă analiză a textului Constituției? Oare de ce iluștri constituționaliști, fără o minimă pregătire juridică, nu au cooptat în cadrul comisiei măcar unul sau doi specialiști în drept public? Oare care a fost rolul acelei părți a societății civile care a fost cooptată și plătită din bani publici?

Eșecul procesului de revizuire a Constituției nu face decât să se subsumeze lungului șir de eșecuri marca USL. De fapt, este și greu de definit măcar un singur succes pe care Victor Ponta și USL l-au înregistrat în doi ani de guvernare. Privatizările au fost toate un mare dezastru! Absorbția fondurilor europene, prin efortul USL, tot un dezastru! Imaginea și încrederea României în Uniunea Europeană distrusă! Majoritatea pseudoreformelor au căzut pentru motive de neconstituționalitate! Cu ce realizări se poate lăuda Guvernul susținut de o majoritate parlamentară de 80%? Nici una!

Trag speranța că atât legea descentralizării, cât și proiectul de revizuire a Constituției să fie uitate de USL și să rămână la sertar în semn de rușine pentru inițiatorii acestora.

De asemenea, sper ca, oricum s-ar numi viitoarea coaliție de guvernare, USL, USD, Asesoft sau Grivco, să nu mai aibă inițiative legislative care să destabilizeze instituțiile statului de drept, în plin an electoral. Experiența anilor trecuți ne arată cu foarte mare claritate faptul că actele normative elaborate și adoptate în ani electorali au fost cele mai proaste acte normative. Ori, legea de revizuire desființată de Curtea Constituțională nu face decât să confirme acest lucru. Recomand oricărui parlamentar să aibă o analiză riguroasă a textului transmis de Curte. Oricine poate lesne observa că proiectul de revizuire a fost făcut pentru persoane anume și nu pentru modernizarea statului român. De la încălcarea principiului sacru al separației puterilor în stat și până la modelarea unor instituții politice, în funcție de cum arată astăzi majoritatea parlamentară, proiectul este unul inadmisibil pentru o României membră a UE. L-aș întreba ironic pe domnul președinte al Comisiei de revizuire dacă, după ce Victor Ponta îl va azvârli de la guvernare și va fi candidatul altei alianțe politice pentru funcția de Președinte al României, va privi cu aceiași ochi proiectul de revizuire și va continua să-l susțină.

Ceea ce nu au înțeles inițiatorii acestui demers este faptul că Legea fundamentală nu trebuie făcută doar pentru unii oameni! Ceea ce nu știu cei care au elaborat textul proiectului este faptul că o Constituție nu se modifică în fiecare an, în funcție de mofturile politice ale unor lideri sau de majorități conjuncturale. Sper ca liderii USL să aibă înțelepciunea și să uite aceste proiecte, măcar până după alegerile prezidențiale din această toamnă.