You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-02-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of February 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.77 Mihai Deaconu - declarație politică cu tema: "Electorata și impozitul progresiv - mărțișoare electorale pentru europarlamentare";

Domnul Mihai Deaconu:

"Electorata și impozitul progresiv - mărțișoare electorale pentru europarlamentare"

Partidul Social Democrat își continuă tradiția prin care uită de nevoile populației atunci când se află la guvernare, dar își amintește în preajma alegerilor de faptul că are puterea de a face cadouri. Este vorba despre cele două cadouri prost gândite anunțate de către PSD: electorata și impozitul progresiv.

Ministrul delegat al bugetului, Liviu Voinea, a anunțat că intenționează să reeșaloneze datoriile la bănci pentru cei cu venituri până la 1600 lei pe lună. Pe lângă faptul că este discriminatorie, arbitrară și populistă, măsura este contestată chiar și de către unii experți ai BNR și se presupune că va împovăra și mai mult economia României. Aceste aspecte nu contează însă pentru domnul ministru și susținătorii săi, având în vedere că este an electoral. De ce se încăpățânează PSD să impună această măsură, în locul altora sugerate de către economiști, care ar ajuta toate categoriile de cetățeni? De ce nu stimulează crearea locurilor de muncă pentru cei care sunt de mult timp șomeri? De ce nu stimulează creșterea economică, care să ducă la creșterea salariilor? De ce nu impune o politică economică pentru a face din leu o monedă de valoare? Pentru că asta ar presupune efort și dedicație? De ce insistă Guvernul Ponta, în definitiv, în aplicarea noii accize la carburant, motivând că are nevoie de bani la buget, dar în cazul unei măsuri atât de populiste și puțin utile se arată atât de generos cu banii de la buget?

Mai mult, tot în an electoral, PSD ne anunță că renunță la tipul de impozitare convenit cu partenerii liberali de guvernare și că analizează introducerea impozitului progresiv. Impozitul diferențiat va aduce bani mai puțini la buget, conform estimărilor făcute chiar de Ministerul de Finanțe, și nu este agreat de către investitori. În plus, îi pedepsește pe cei care câștigă peste medie, semn că statului român nu îi pasă când îți merge bine, în ciuda faptul că ai reușit fără ajutorul lui. Guvernul Ponta se face însă că nu aude toate aceste argumente. Vom avea două scrutine de importanță majoră pentru PSD în 2014, iar PSD încearcă disperat să atragă voturi de la cetățenii deja deziluzionați de promisiunile făcute la ultimele alegeri și nerespectate.