Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 04-03-2014

Ședința Camerei Deputaților din 4 martie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.31 Cornel Itu - declarație politică intitulată: "«România Puternică», un proiect care are nevoie de consecvență";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Cornel Itu:

"«România Puternică», un proiect care are nevoie de consecvență"

În februarie 2011, acum trei ani, a fost fondată Uniunea Social-Liberală, alianța electorală care ne-a unit într-o luptă comună față de regimul Băsescu, un președinte care nu a mai fost dorit de majoritatea românilor, ale cărui politici interne și externe nu au făcut decât să adâncească starea precară a economiei naționale, în contextul și așa destul de grav al crizei europene și mondiale.

În 2012, o majoritate covârșitoare a cetățenilor acestei țări ne-au dat un vot de încredere, nouă, reprezentanților PSD și dumneavoastră, celor din PNL. Prin programul de guvernare, USL și-a asumat obiective ambițioase, într-o Românie sărăcită de Guvernul Boc și Ungureanu, lăsată de izbeliște și îndemnată să meargă în pribegie de Întâiul Marinar al țării, îmbătrânit cu sentimentul dezrădăcinării.

Vă rog să-mi permiteți să vă reamintesc principalele obiective ale USL: întărirea instituțiilor statului, bunăstarea, relansarea economiei, susținerea clasei de mijloc și rezolvarea dezechilibrelor sociale. Un program care cere seriozitate și multă responsabilitate, toate aceste obiective fiind realizabile pe termen mediu și lung după anii de austeritate impusă din lipsă totală de viziune a fostei guvernări.

În doi ani, USL a reușit, prin forța legislativă și executivă, să repună lucrurile în mișcare, să readucă România pe făgașul cel bun. Rata de absorbție a fondurilor structurale a fost de 33,47% în 2013 și oricât ar dori unii să aducă în derizoriu aceste realizări, oricâte canale de dezinformare ar folosi și orice tehnici de diversiune ar aplica, faptele rămân aceleași: în 2011 rata absorbției era la 6,3%. În doi ani am accesat de cinci ori mai mulți bani europeni, ceea ce a constituit o gură de oxigen pentru economie. Totodată, USL a reușit să aducă o consistentă reparație socială unor categorii socio-profesionale lovite din plin de politica PDL. Agricultura, un alt capitol lăsat la pământ de Guvernul Boc, a cunoscut o revigorare, de asemenea am înregistrat creșteri semnificative la producția industrială și la export. România a avut o creștere economică de 3,5%, mult peste estimarea partenerilor noștri internaționali.

Continuarea și dezvoltarea proiectului România Puternică rămâne în mâinile noastre, ale USD și ale celor care ni se vor alătura după "dezertarea" PNL. Majoritatea românilor și-au pus speranțele în noi, ne-au încredințat viitorul lor și pe bună dreptate au așteptări. Așteptări pe care PSD nu le poate înșela. Dacă alții au fost de altă părere, este alegerea lor, pe care vor fi obligați să și-o asume și să gestioneze consecințele ce decurg din această decizie.

Cât despre consecvență, îl voi cita pe marele istoric, politician și om de cultură român, Nicolae Iorga:

"A avea ieri o părere și azi alta nu înseamnă a fi deopotrivă cu doi oameni, ci cu nici unul"!