You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 04-03-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of March 4, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.74 Manuela Mitrea - declarație politică cu subiectul: "Exploatarea copiilor prin muncă, un fenomen ce trebuie stopat!";

Doamna Manuela Mitrea:

"Exploatarea copiilor prin muncă, un fenomen ce trebuie stopat!"

Copilăria este cea mai frumoasă perioadă din viața oricărui om, perioadă de care orice copil trebuie să se bucure. Din păcate, tot mai mulți copii au parte de un sfârșit brusc al copilăriei, fiind obligați să muncească de la vârste foarte fragede și să presteze activități destinate în mod normal adulților, activități ce le pot îngreuna sau chiar opri dezvoltarea.

Deși în România copilul ar trebui să fie apărat și protejat conform legislației bine puse la punct în acest domeniu, datele furnizate de Ministerul Muncii ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. Numai dacă luăm în considerare faptul că în anul 2013 numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut față de anul 2012, putem trage singuri concluzia că situația este destul de îngrijorătoare. Așadar, în primele nouă luni ale anului 2013 au fost 207 cazuri de copii exploatați prin muncă, față de anul 2012, când în 11 luni s-au înregistrat 205 cazuri.

Aceleași date arată că în mediul rural fenomenul exploatării copilului prin muncă este mai des întâlnit decât în mediul urban și, potrivit Ministerului Muncii, "în primele șase luni ale anului 2013, 52 de copii din mediul urban și 63 din mediu rural au fost exploatați prin muncă". Cei mai mulți dintre copiii obligați să muncească sunt băieți - 78 la număr, restul de 37 fiind fete. Cât despre vârsta de la care încep să muncească, cei mai mulți au vârste cuprinse între 10 și 13 ani.

Din nefericire, un copil exploatat prin muncă va suferi toată viața, consecințele acestui fapt fiind îmbătrânirea prematură, îmbolnăvirea și abandonul școlar. La nivelul anului 2012, peste 170.000 de copii de vârsta învățământului obligatoriu nu mergeau la școală, mulți dintre aceștia având și perspectiva de a nu se mai întoarce niciodată la școală.

Mulți ne întrebăm de ce își pun românii copiii la muncă. Motivele pot fi multe: din cauza situației financiare dificile, a nivelului scăzut de educație al părinților și tutorilor sau din cauza dezorganizării familiale. Toate aceste situații nu justifică însă, în niciun fel, furtul copilăriei copiilor lor.

Fenomenul exploatării copiilor prin muncă trebuie stopat urgent. Copiii românilor trebuie să își trăiască copilăria ca orice alt copil din lume, iar noi trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă.