Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 25-03-2014

Ședința Camerei Deputaților din 25 martie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.29 Maria-Andreea Paul - declarație politică referitoare la suspendarea calendarului liberalizării prețului la gaze;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Maria-Andreea Paul:

"Calendarul liberalizării prețurilor la gaze trebuie suspendat pentru că produce efecte dezastruoase în economie"

PDL consideră o urgență națională elaborarea unui Pact național pe energie, prin consens, la nivelul partidelor parlamentare. Calendarul liberalizării prețurilor la gaze trebuie suspendat pentru că produce efecte dezastruoase în economie

PDL consideră o urgență națională domeniul energetic și definirea interesului național în această problemă. PDL crede că problema energetică este una de interes național prioritar și consideră că este datoria Guvernului să consulte toate partidele politice parlamentare din România în această problemă. Aceste consultări ar trebui să conducă spre un Pact național pe energie prin care toate forțele politice să se angajeze că vor respecta pașii stabiliți prin consens.

Urgența elaborării acestui Pact național pe energie este dată de efectele economice dezastruoase pe care liberalizarea calendarului la gaze le are, dar și de situația geopolitică complicată din zonă, unde Rusia este principalul furnizor de gaze naturale.

Potrivit unor analize profesioniste, liberalizarea prețurilor la gaze asumată de Guvernul Ponta în vara lui 2012 va provoca o creștere de 143% a costului pentru gazele din producția internă. Impactul economic va fi devastator în condițiile în care prețul gazelor pentru consumatorii industriali va crește cu 72%, ceea ce ar duce la pierdere de locuri de muncă, companii închise, scădere a PIB.

PDL a cerut încă de la începutul acestui an, în cadrul discuțiilor avute cu delegația FMI, BM și CE, suspendarea calendarului de liberalizare a prețurilor natural. Motivele sunt foarte clare:

  • Nu putem vorbi de o piață liberă a gazelor în România în condițiile în care există doi mari producători care domină piața - Romgaz și Petrom. Avem o singură sursă de import - Rusia, și nu există o piață europeană a gazului natural. În aceste condiții, liberalizarea pieței gazului ar însemna pentru România doar alinierea la prețul practicat de Rusia pentru România.
  • Sistemul "coșului de gaze" a fost adoptat doar ca măsură temporară de organizare a sectorului energetic românesc și nu mai corespunde realității actuale. Așa cum am afirmat și în scrisoarea adresată de PDL delegației FMI, continuarea liberalizării totale a pieței gazelor naturale are un impact major asupra consumatorilor industriali și efecte conexe devastatoare asupra unei industrii aflată deja în stare de șoc.
  • Domeniul energetic nu poate fi reglementat prin ordonanțe de urgență, așa cum au procedat Guvernele Ponta până acum. Fostul ministru al energiei, Constantin Niță, ne-a amenințat o lungă bucată de vreme că va elabora o strategie energetică națională cu ajutorul unui consultant străin, contractat prin licitație publică. Acum, noul ministru Răzvan Nicolescu anunță că nu mai face licitație, ci transmite publicului o listă de 10 întrebări pe baza cărora va elabora o strategie. PSD nu a reușit, în 22 de luni de guvernare, să finalizeze "Elementele de strategie energetică națională 2011-2035", lăsate pe masa guvernării de către PDL. Această strategie este cerută încă din luna noiembrie 2012 de către Comisia Europeană ca precondiție pentru strategiile de dezvoltare și de absorbție a banilor europeni în perioada 2014-2020.

Consider că Guvernul Ponta trebuie să facă câțiva pași clari, pentru a nu pune în pericol viitorul României:

  1. să renunțe la calendarul de liberalizare a prețurilor la gaze natural; nu este prea târziu pentru a se lua decizia corectă prin negocieri cu FMI, BM și CE;
  2. să renunțe la impozitul pe construcțiile speciale și să mai pună noi sarcini fiscale, care sperie investitorii străini și destabilizează competitivitatea sistemului energetic național;
  3. să oprească orice demersuri pentru listarea sau privatizarea companiilor din sistemul energetic, în primul rând pentru că procedurile actuale sunt incorecte și aduc grave prejudicii sistemului energetic național, iar în al doilea rând pentru că România trebuie să clarifice, prin noua strategie energetică, care sunt sectoarele energetice pe care pune accent;
  4. să elimine clientelismul politic din conducerea companiilor energetice.