You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-03-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of March 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.33 Radu Babuș - declarație politică referitoare la Ucraina;

Domnul Babuș Radu:

Declarație politică referitoare la Ucraina.

Ucraina este o țară în Europa Orientală. Are frontiere cu Rusia, Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Republica Moldova, Marea Neagră și Marea Azov.

La 16 iulie 1990 noul Parlament a adoptat Declarația Suveranității de Stat a Ucrainei. La 24 august 1994, Parlamentul ucrainean a adoptat Declarația de Independență prin care Ucraina era declarată stat democratic și independent. În 8 decembrie la Brest și apoi în 21 decembrie la Alma Ata, liderii Belarusului, ai Rusiei și ai Ucrainei au dizolvat Uniunea Sovietică și au format Comunitatea Statelor Independente.

Conflictul actual are la bază decizia Ucrainei de a refuza semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană în cadrul Summit-ului de la Vilnius.

Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande împreună cu 25 de lideri ai Uniunii Europene s-au reunit pentru a dezbate situația din Ucraina. Reuniunea a avut loc după "o baie de sânge și fuga președintelui demis, Victor Ianukovici".

Pe data de 6 martie s-au reunit la Bruxelles șefii de stat și de guvern pentru a adopta măsuri împotriva crizei din Ucraina. Comisia Europeană a prezentat un plan de ajutor de cel puțin 11 miliarde de euro provenind de la bugetul Uniunii Europene și de la instituții financiar-europene.

Statele Unite, în cadrul unui acord internațional, s-au oferit să acorde Ucrainei un miliard de dolari. Programul de ajutor include 1,6 miliarde euro în cadrul unui credit de asistență macro-economică, 1,4 miliarde din donații, din care 600 de milioane în următorii 2 ani și 3 miliarde de la Banca Națională de Investiții.

Acum Ucraina este în plin proces de divizare. Oare ce s-a întâmplat în 2008 în Osetia se va întâmpla și în Ucraina? Oare Putin se va opri la Crimeea sau planul său este să reconstruiască Imperiul Rus?