Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 25-03-2014

Ședința Camerei Deputaților din 25 martie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.46 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Alergie la post";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Alergie la post"

Șapte paciente cu vârste între 18 și 67 de ani au necesitat tratament în urma reacțiilor alergice declanșate de alimentația de post. O treime dintre ele aveau antecedente alergice, dar celelalte au incriminat declanșarea reacțiilor alergice de la aditivii alimentari.

Reacțiile alergice sunt de gravitate variabilă și pot merge de la simplu exantem alergic, erupții maculopapuloase, pruriginos până la edem Quincke, cu dificultăți respiratorii sau șoc anafilactic. Toate aceste forme necesită și beneficiază de suport volemic și respirator, antiinflamatorii steroidiene, simpaticomimetice, antihistaminice. Prognosticul, în absența tratamentului rapid, este rezervat, iar toate cazurile de alergie severă necesită spitalizare pentru urmărirea reacțiilor secundare.

Reamintim că atât restricțiile, cât și tipul de alimente consumate în perioada postului pot avea consecințe neplăcute asupra sănătății. Ele ar putea fi cunoscute de la vârsta școlii dacă Legea ce prevede ore de educație pentru sănătate ar fi adoptată în această sesiune parlamentară.

Regimul alimentar al acestei perioade trebuie să țină cont de: vârstă, activitate fizică, status fiziologic și afecțiuni preexistente, consultând, eventual, și un nutriționist.

Recomandăm un regim echilibrat, ce va include proteine vegetale (soia, cartofi, cereale integrale) fructe (pentru glucide), lipide (uleiuri și margarine vegetale, nuci, semințe), precum și vitamine, în principal din fructe și legume proaspete, adaptat caloric la necesitățile organismului - efort fizic intens sau sarcină, dar să nu le depășească prin exces de alimente bogate în calorii: ciocolată, dulceață, nuci, fasole, care să țină cont de afecțiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii), cu respectarea orarului de masă, pentru evitarea hipoglicemiillor, eventual făcut de un nutriționist.

Cea mai ieftină și uzuală opțiune este consumul de alimente pe bază de carbohidrați: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, cașcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt și ele la mare căutare în această perioadă, dar sunt mult mai scumpe.