Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 25-03-2014

Ședința Camerei Deputaților din 25 martie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.77 Flavius-Luigi Măduța - declarație politică având ca temă "Agroturismul, o oportunitate pentru România";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Flavius-Luigi Măduța:

"Agroturismul, o oportunitate pentru România"

România este una dintre țările cu un potențial turistic apreciabil. Cu toate acestea, de decenii nu au fost create condițiile pentru ca potențialul turistic să fie valorificat. Câteva videoclipuri difuzate la televiziuni din străinătate nu sunt suficiente pentru a dinamiza turismul românesc.

O strategie serioasă pentru revitalizarea turismului trebuie să se bazeze pe dezvoltarea infrastructurii de transport, pe sprijinirea agenților economici și prin gândirea unor programe care să valorifice potențialul local și regional. La litoralul românesc, autoritățile locale au dovedit în ultimii ani că știu să promoveze turismul estival și să atragă turiști. Consider că România trebuie să facă mai mult pentru a valorifica anumite resurse care pot face țara noastră atractivă pentru turiștii străini - mă refer în primul rând la agroturism.

În toate zonele țării s-au păstrat tradiții populare interesante, în numeroase zone s-a păstrat farmecul vieții din comunitățile locale tradiționale. România poate vinde pachete turistice bazate pe agroturism, dacă va avea o strategie eficientă de promovare a acestui sector și dacă va dezvolta infrastructura spre câteva zone importante.

Dezvoltarea agroturismului ar avea beneficii multiple. Pe de o parte, contribuie la atragerea turiștilor străini, în condițiile în care piața turismului internațional este extrem de competitivă. Pe de altă parte, oferă oportunități de afaceri și de creare de noi locuri de muncă în zone mai puțin dezvoltate economic, dar cu peisaje naturale superbe și cu tradiții bine conservate. În același timp, este un stimulent pentru păstrarea și transmiterea valorilor tradiționale ale comunităților românești.

Agroturismul este o oportunitate de dezvoltare economică și socială a unor zone din România, pe care trebuie să o folosim inteligent.