You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-03-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of March 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.91 Ionel Arsene - declarație politică cu privire la "felul în care se raportează la guvernare unele dintre partidele aflate, în prezent, în opoziție";

Domnul Ionel Arsene:

În declarația de săptămâna aceasta voi face referire la felul în care se raportează la guvernare unele dintre partidele aflate, în prezent, în opoziție. Deși toate datele disponibile până acum arată că economia României merge într-o direcție bună, unii reprezentanți ai principalelor formațiuni politice din opoziție încearcă să destabilizeze activitatea Guvernului din cauza propriilor interese politice și electorale, însă cele câteva procente în plus pe care ar putea să le obțină pot ajunge să coste foarte mult economia României.

Am apreciat activitatea miniștrilor liberali în perioada în care aceștia s-au aflat în componența Guvernului. Alături de colegii mei de la PSD, PC și UNPR ei au depus toate eforturile pentru a pune în aplicare Programul de guvernare al Uniunii Social-Liberale, spre binele celor care ne-au votat, care au așteptări foarte mari de la noi. Având în vedere faptul că noul guvern a preluat obiectivele USL, cred, în continuare, că participarea Partidului Național Liberal la actul de guvernare ar fi un fapt pozitiv pentru români.

Totodată, cred că într-o democrație este foarte importantă activitatea opoziției. Aduce echilibru și poate fi în interesul cetățenilor, în măsura în care reușește să fie obiectivă și să nu plaseze interesul electoral înaintea celui public. Acesta este motivul pentru care cred că ar trebui să înceteze cursa declanșată de PDL și PNL, în încercarea de a smulge alegători unii de la ceilalți. Pot să înțeleg dorința colegilor mei de a se impune în fața cetățenilor, dar nu pot să înțeleg de ce acele câteva procente în plus ajung să fie mai importante decât interesele României.

Ieri, în plenul Camerei, s-a cerut ca două măsuri despre care premierul Victor Ponta a anunțat că se află pe agenda Guvernului să fie aplicate cu câteva luni mai devreme. În caz contrar, PNL ar urma să depună o moțiune de cenzură. Cele două măsuri la care mă refer sunt reducerea CAS-ului și neimpozitarea profitului reinvestit. Declarațiile colegilor mei liberali sunt pur demagogice. Ei știu foarte bine că măsuri cu un impact atât de mare nu pot fi devansate peste noapte. Implementarea lor trebuie pregătită foarte bine pentru a preveni orice implicație negativă asupra economiei.

De aceea aș vrea să-i întreb pe foștii mei colegi din USL ce rost are să discrediteze două inițiative foarte bune, așteptate de mediul de afaceri? Programul de guvernare a fost stabilit de comun acord și, până recent, era unul foarte bun, dar, după ce au ajuns în opoziție, unii dintre parlamentarii liberali și-au dat seama că, de fapt, nu era chiar atât de bun și ar trebui modificat.

În cazul Partidului Democrat Liberal situația este chiar mai gravă. Un rezumat al guvernării acestui partid ar trebui să conțină destabilizarea gravă a economiei, sărăcirea populației și o bătaie de joc continuă la adresa pensionarilor și, în general, la adresa românilor cu venituri mici. În prezent, la aproape doi ani de când au pierdut guvernarea, reprezentanții PDL vin să critice măsurile Executivului în exercițiu pe motive fanteziste. Ceva mai multă decență din partea lor ar fi bine-venită și chiar de dorit.

Datele de până acum arată că, după un an 2013 foarte bun, care a întrecut previziunile economice, 2014 continuă într-un ritm asemănător. Rata anuală a inflației a scăzut în ianuarie la 1,06%, iar în februarie a atins un minim istoric de 1,05%. Veniturile bugetului consolidat au înregistrat o creștere de peste 10% în prima lună a acestui an, iar încasările de TVA au crescut și ele cu 18%. România are un excedent al balanței de plăți de 388 milioane euro în ianuarie, cu 45% mai mare față de prima lună din 2013. Exporturile au crescut, de asemenea, cu 6%.

La fel de important este faptul că producția industrială a crescut cu mai mult de 10%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care 2013 a fost un an record pentru industrie. Consumul a crescut și el cu 6% în ianuarie 2014, ceea ce indică faptul că cetățenii au resimțit creșterea economică din 2013. Toate aceste rezultate produc, până acum, un cadru favorabil pentru continuarea implementării programului de guvernare al Executivului.

În plus, guvernarea actuală arată o preocupare constantă pentru îmbunătățirea situației românilor cu venituri mici. Peste 230.000 de români vor primi mai mulți bani la pensii în urma recalculării acestora de către Ministerul Muncii. De asemenea, anul acesta pensiile au fost majorate cu 3,75%, iar anul viitor vor fi crescute cu un procent de peste 4%.

Reducerea CAS-ului și neimpozitarea profitului reinvestit se află și ele pe agenda Guvernului pentru perioada următoare, însă implementarea lor trebuie să țină cont de condițiile economice. Avem nevoie ca aceste inițiative să fie implementate la momentul oportun, pentru un impact maximizat. Cred că opoziția cunoaște acest lucru, însă de dragul campaniei electorale care urmează, începe să ceară devansarea lor.

Cred că, până la urmă, colegii mei ar putea fi surprinși de rezultatele acțiunilor pe care le desfășoară. Românii și-au dat deja seama care sunt forțele politice care lucrează în interesul lor și o partea a opoziției ar putea avea surpriza de a constata că încercarea de a se substitui acestora va fi, în cele din urmă, un eșec electoral.

Guvernul trebuie să-și continue activitatea foarte bună de până acum și să depună toate eforturile pentru punerea în aplicare a programului de guvernare anunțat. Rezultatele bune pe care le obține deja vor descuraja toate aceste încercări de destabilizare venite din partea opoziției și vor arăta cetățenilor că o guvernare echilibrată și responsabilă poate să le aducă un nivel de trai mai bun și să-i facă mândri de țara în care trăiesc.