You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-03-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of March 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.92 Ionel Palăr - declarație politică: "PNL cere Guvernului Ponta să își respecte cuvântul dat și să reducă CAS-ul și să introducă neimpozitarea profitului reinvestit";

Domnul Ionel Palăr:

"PNL cere Guvernului Ponta să își respecte cuvântul dat și să reducă CAS-ul și să introducă neimpozitarea profitului reinvestit"

PNL a susținut acest demers încă din anul 2009, pe când se afla în opoziție, urmând ca aceste măsuri să fie susținute și în Programul de guvernare al USL, pledând spre adoptarea acestora și în prezent.

În februarie, primul-ministru Ponta afirma că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internațional să introducă începând cu 1 iulie 2014 scutirea de impozit a profitului reinvestit, ca și reducerea CAS la angajator.

Trebuie reamintit că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale înseamnă în primul rând reducerea costurilor forței de muncă pentru angajator, ceea ce încurajează crearea de noi locuri de muncă legale, această măsură ajutând în același timp și la reducerea evaziunii fiscale.

Totodată, scutirea de impozit a profitului reinvestit stimulează mediul de afaceri, care va fi încurajat să ducă banii în noi investiții, ceea ce va genera noi locuri de muncă și, implicit, dezvoltarea și creșterea nivelului de trai.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator sunt măsuri așteptate de către toți întreprinzătorii, cu capital autohton sau străin, care au solicitat constant adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscală în sfera mediului de afaceri.

Dacă aceste măsuri, conform declarațiilor premierului Ponta, nu se vor adopta până la 1 iulie 2014, Partidul Național Liberal își va menține ferm poziția, înaintând astfel moțiunea cu privire la expunerea de motive enumerate anterior.