Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 25-03-2014

Ședința Camerei Deputaților din 25 martie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.139 Vasile Iliuță - declarație politică având subiectul "Avem dreptul la o alimentație sigură și sănătoasă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Vasile Iliuță:

"Avem dreptul la o alimentație sigură și sănătoasă"

Una dintre multele probleme cu care se confruntă societatea românească este aceea a comercianților care înșală cumpărătorii cu produsele etichetate în mod intenționat și abuziv eronat, prezentând și vânzând produse provenite din import ca fiind produse românești. Din păcate, această înșelăciune nu se oprește aici.

Multe etichete de pe produsele alimentare induc în eroare cumpărătorul și prin scrisul mic, prin informațiile eronate despre conținutul produsului, cel care pierde în aceste cazuri fiind întotdeauna cumpărătorul, care se bazează pe corectitudinea producătorilor. Din păcate, pentru mulți dintre comercianți primează banul obținut în orice condiții și contează mai puțin siguranța și sănătatea oamenilor. Ignoranța și lipsa de responsabilitate, teama că o etichetare corectă poate scădea profitul, par a fi elementele care definesc pe mulți dintre comercianți.

Sute de clienți nemulțumiți au reclamat în ultima perioadă la Protecția consumatorului nereguli făcute de producători, comercianți și reprezentanți ai marilor magazine la produsele din carne, băuturi răcoritoare și textile, pe etichetele cărora sunt trecute alte informații decât ceea ce conțin în realitate. Degeaba s-au majorat amenzile pentru cei care încalcă flagrant legea, aceștia continuând să o încalce tot în defavoarea consumatorului.

Ceea ce este supărător pentru consumator este faptul că nici autoritățile implicate nu știu ce conțin unele mezeluri și produse alimentare, rețetele de fabricație a multor produse nu sunt respectate, iar etichetarea acestor alimente nu oferă consumatorului informațiile esențiale. Ce fac autoritățile?

Se tot fac sondaje privind comportamentul de consum al românilor iar în procesul alegerii produselor alimentare primează două criterii: aspectul produsului și prețul, fără să se țină seama de "bombele alimentare" la care suntem cu toții expuși.

Sunt sigur că fiecare dintre noi s-a confruntat cu viciile pieței interne, a avut experiențe negative în ceea ce privește produsele alimentare și a așteptat ca ceva să se schimbe, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Astăzi, sub Guvernul Ponta, când veniturile populației nu au crescut, așa cum PSD și PNL au promis în campania electorală, tendința majorității populației de a cumpăra cât mai ieftin nu este decât un pericol la adresa sănătății publice. Subliniez, încă odată, lipsa de preocupare a autorităților implicate, a Ministerului Agriculturii, mai ales față de cei cu venituri reduse, cărora tentațiile față de prețurile mici nu le oferă deloc siguranță si sănătate, ci dimpotrivă. Avem răbdare și așteptăm o schimbare.

Domnilor guvernanți, avem dreptul la o alimentație sigură și sănătoasă, dar acest lucru nu se poate realiza decât printr-o informare cât mai corectă cu privire la ceea ce cumpărăm și prin dispoziții care să stabilească, printr-o legislație clară, care sunt cerințele de etichetare care să îi ajute pe cetățeni să facă o alegere bună pentru sănătate.