Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 25, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.36/03-04-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
28-07-2020
27-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-03-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 25, 2014

7. Dezbaterea Propunerii legislative privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic (Pl-x 47/2014) și Proiectului de Lege privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic (PL-x 40/2014). (rămase pentru votul final)
 
see bill no. 40/2014

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

6. Este Propunerea legislativă privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, Pl-x 47/2014 - adoptare și Proiectul de Lege privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, PL-x 40/2012, care are raport de respingere.

Avem cinci amendamente admise.

Domnule ministru, aveți cuvântul pentru susținerea proiectului.

Video in format Flash/IOS

Domnul Daniel Constantin (ministrul agriculturii și dezvoltării rurale):

Da, bună ziua.

Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am ținut în mod special să susțin acest proiect de lege, pentru că este unul de importanță capitală pentru agricultură, în general, și pentru zootehnie, în mod special. Ce s-a întâmplat în anul 2007, anul 2008, s-au semnat anumite ordine de ministru care condiționau primirea de subvenții în sectorul zootehnic de existența unei declarații pe proprie răspundere, conform căreia nu există datorii la bugetul de stat. În această situație s-au aflat mii de fermieri care au semnat declarații pe proprie răspundere, parte dintre ei neștiind că există anumite datorii la bugetul de stat.

În anul 2010, Curtea de Conturi a consemnat aceste nereguli la nivel național, astfel încât Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a trebuit să recupereze de la un număr semnificativ de crescători de animale sumele care fuseseră plătite ca subvenție pe cap de animal.

În egală măsură, acești fermieri au fost sancționați, și anume trei ani de zile n-au mai putut să primească subvențiile, pentru efectivele de animale, pe care le primeau. În plus, s-au generat și foarte multe procese penale, astfel încât, și în momentul de față, avem nu mai puțin de 9700 de beneficiari afectați până în acest moment, și care prin această lege vor avea anumite avantaje, corespunzător unui număr de 237 de mii de capete de animale, care nu au mai primit subvenția pe cap de animal.

Prin acest proiect legislativ, se reglementează această situație, în primul rând, sumele reprezentând primele încasate de către beneficiarii CNDP care aveau datorii și cărora li s-au emis titluri de creanță de către Camerele de conturi nu se mai recuperează.

În al doilea rând, sumele recuperate de către Agenția de Plăți se restituie și al treilea lucru pe care îl reglementează acest proiect de lege, beneficiarii, care nu au încasat sumele cuvenite din cauza acestor datorii și care au depus cereri, beneficiază și vor beneficia de aceste sume.

Astfel, pe parcursul anului 2014, Ministerul Agriculturii va returna crescătorilor de animale nu mai puțin de 26.877 de mii de lei, dar cred că cel mai important este faptul că sperăm ca odată cu acest proiect de lege crescătorii de animale, care sunt astăzi într-un număr de 9700, dar riscau să fie mai mulți în această situație, nu vor mai avea probleme nici financiare și nici penale, repet, din cauza acelor ordine de ministru care s-au semnat în anii 2007-2008.

Vreau să mulțumesc colegilor din comisiile de specialitate care au înțeles urgența acestui proiect de lege și celor care au semnat acest proiect de lege și sper să-l votați în ședința dumneavoastră de astăzi.

Mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule ministru.

Dezbateri generale.

Vă reamintesc că avem 5 minute la dezbateri generale.

A, iertați-mă, da, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și Comisia pentru buget, finanțe și bănci, raportul comun.

Domnule vicepreședinte Harbuz, vă rog frumos să mă iertați. Erați îndepărtat, după două doamne și nu v-am văzut. Noroc cu domnul Dobre care mi-a atras atenția că nu văd neamțul și e un lucru foarte periculos pentru mine.

Video in format Flash/IOS

Domnul Liviu Harbuz:

Da. Mulțumesc pentru aprecieri, domnule președinte.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și Comisia pentru buget, finanțe și bănci au fost sesizate spre dezbatere în fond cu Propunerea legislativă privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, acest proiect a fost transmis cu adresa Pl-x 47, și Proiectul de Lege privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, transmis cu PL-x 40.

La întocmirea raportului comun, comisiile au avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ și punctele de vedere ale Guvernului de susținere a propunerii legislative și a proiectului de lege.

Camera Deputaților este Cameră decizională. Ambele inițiative legislative au ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, în sensul ca beneficiarii acestor plăți care nu au respectat condiția de eligibilitate privind lipsa datoriilor la bugetul de stat și/sau local să fie exonerați de la plata sumelor reprezentând primele pe care trebuie să le restituie ca urmare a titlurilor de creanțe emise în urma verificărilor efectuate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru aplicarea corectă a legislației comunitare în domeniu.

Având în vedere că propunerea legislativă și proiectul de lege au același obiect de reglementare, membrii comisiei au hotărât întocmirea unui singur raport, conform prevederilor art.67 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat.

În urma examinării propunerii legislative, a proiectului de lege și a opiniilor exprimate de către membrii comisiei, s-a hotărât în unanimitate să se supună plenului Camerei Deputaților adoptarea Propunerii legislative privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, respectiv Pl-x 47, cu amendamentele admise prevăzute în prezentul raport și respingerea proiectului de Lege privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, respectiv PL-x 40.

Prin conținutul său normativ, această inițiativă face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

La dezbateri generale? Onorabilii mei colegi.

Domnule deputat Kelemen Atilla, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Kelemen Atilla-Béla-László:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Istoria acestei legi a fost foarte succint și foarte cuprinzător totuși prezentată de domnul ministru și cred că este o lege care face dreptate pentru aceia care au fost privați de anumite drepturi. Drepturi care, uite, astăzi se adeverește că au fost pe deplin meritate.

Eu cred că este și un curaj politic din partea Guvernului să revenim la o decizie greșită acum câțiva ani și să dăm înapoi acelora care au meritat pe deplin acești bani. Știm cu toții, sectorul zootehnic este un sector foarte important pentru noi toți care stăm aici, în această sală, fiindcă alegătorii noștri, de oriunde venim, sunt printre alegătorii noștri și cei care se ocupă cu zootehnia.

Grupul parlamentar al UDMR va vota pentru această lege.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Tinel Gheorghe, îmi cer scuze, vă rog frumos, așa a fost ordinea de precădere, după care veniți dumneavoastră, după care domnul Valeriu Steriu. Un singur om de... domnule Daea, îmi cer scuze, unul singur...

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, mulțumesc.

Din start spun că Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, ca și în comisie, și în plen va susține inițiativa. Dar observ câteva lucruri procedurale.

Pe lista de inițiatori a proiectului de act normativ îl regăsesc pe domnul ministru Daniel Constantin. Să înțeleg că domnul ministru se dedublează, folosește inițiativa parlamentară în detrimentul inițiativei guvernamentale pentru a-și motiva activitatea parlamentară? Sau sunt mai repede de argumentat banii prin inițiativă legislativă decât prin cea guvernamentală?

Domnule ministru,

Pentru că tot ați reușit să identificați sursele de finanțare, cei 27 de milioane de lei, întrebarea mea este: pentru motorină veți identifica sursele, pentru plata subvenției la motorină? Pentru Camerele Agricole, identificați sursele? Pentru cei 16 la sută impozit, poate vă gândiți și la cei care plătesc 16 la sută impozit, o taxă introdusă de dumneavoastră, poate vă gândiți că veți susține inițiativa Partidului Democrat Liberal de a elimina acea taxă de 16 la sută, acea taxă pe chiaburime și poate vă gândiți și la cei pensionați din sectorul agricol care sunt puși acum să dea niște bani, să restituie niște bani, pentru că vreți, chipurile, statul, tot statul ca și în acest caz, a greșit când le-a calculat pensiile. Sunteți viceprim-ministru în Guvernul României și rugămintea este pentru că există o inițiativă, o solicitare de inițiativă legislativă, s-o susțineți și pe aceea, domnule ministru.

În continuare însă, o singură frază vă mai spun. Domnule ministru, așteptam ca acel program național, acel draft al PNDR-ului să vină și la noi, în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Asta discutăm, noi discutăm de bani, discutăm de proiecții și, din păcate, și nu divaghez din păcate, fondul, cei 8,5 miliarde încă nu știm spre ce direcții se vor îndrepta începând cu acest an și poate aveți bunăvoința astăzi la comisie sau săptămâna viitoare să veniți să ne informați și pe noi.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnule deputat, să știți, domnule deputat, e deputat, știți foarte bine, are dreptul la inițiativă, nu e în conflict de interese și e și ministru. Deci e în dublă calitate astăzi.

Vă rog frumos, domnule ministru, v-a pronunțat numele... n-am ce să fac, dreptul la replică, că altfel mă ceartă domnul Tinel Gheorghe.

Video in format Flash/IOS

Domnul Daniel Constantin:

Ca deputat, domnule președinte, e adevărat, ați menționat dumneavoastră foarte bine, sunt și deputat și trebuie să-mi fac și datoria de deputat. Dar eu mă bucur și vreau să salut faptul că PDL-ul semnează astăzi sau votează astăzi proiectul de lege. Mă bucur că, nu știu cum să spun, ca să nu jignesc, v-a venit într-un fel mintea la cap, pentru că ați avut ocazia patru ani de zile, din 2008 până în 2012, să inițiați un astfel de proiect sau să opriți un ordin de ministru, atunci când ați fost la guvernare. Nu ați făcut-o, mă bucur că astăzi sunteți de acord cu noi și că votați pentru acest proiect de lege foarte important.

Cât despre motorină, știți foarte bine că se plătește acea subvenție la motorină, chiar în aceste zile și vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia, până la sfârșitul acestei luni se vor plăti absolut toate plățile.

Vreau să vă spun că spre deosebire de guvernarea din care dumneavoastră ați făcut parte, toate plățile sunt la zi, înainte de campania de primăvară, atât plățile pe suprafață, cât și plățile pentru ceea ce înseamnă plata pe cap de animal, CNDP-uri și așa mai departe. E prima dată când Ministerul Agriculturii, agențiile de plăți plătesc atât de repede subvențiile.

Dar eu vă mulțumesc pentru intenția dumneavoastră și pentru că ați menționat și de PNDR, vreau să vă reamintesc, conform uzanțelor, am participat de fiecare dată când m-ați invitat la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Nu a fost până acum o uzanță să venim să prezentăm Programul Național de Dezvoltare Rurală. Dacă vă amintiți, 2004-2005 nu a fost prezentat niciodată. Am venit și am discutat în fața dumneavoastră câteva ore. Cred că de trei ori numai de Programul Național de Dezvoltare Rurală. E adevărat că de multe ori dumneavoastră ați lipsit.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Așa se vede de acolo? Vă rog frumos, veniți în locul meu, că nu se vede așa, să știți...

Vă rog frumos, aveți cuvântul, s-a referit la dumneavoastră personal? Direct, ca și plățile.

Vă rog frumos, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, eu n-am venit la microfon să-l jignesc pe domnul ministru. Chestia asta cu "mintea la cap", nu știu dacă PC sau domnul ministru Daniel Constantin, pe timpul când era director general la APIA, avea mai multă minte. Acum, în calitate de ministru, și-a recuperat-o sau și-a recâștigat-o pe cea pe care o avea atunci.

Însă, am venit să-i reamintesc domnului ministru că eu, de obicei, în comisiile de agricultură nu lipsesc niciodată. Sunt de fiecare dată, în timp ce dumneavoastră, domnule ministru, nu veniți decât atunci când noi de 3-4-5 ori vă invităm și cu mari chinuieli și cu mari zgomote făcute și intervenții pentru a participa.

Mai mult, reprezentantul dumneavoastră în comisiile de specialitate, reprezentanții, sunt de multe ori sub nivelul celor dorite de noi în comisie.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, nu poate să fie nimeni sub nivelul celuilalt ca parlamentar, știți foarte bine la ce mă refer, da. Deci, domnule deputat, noi colegii suntem toți la același nivel. Și deștepți, și frumoși, și devreme acasă, da?

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

M-am referit la reprezentantul ministerului de specialitate în Comisia pentru agricultură, care de multe ori n-are cum să-și asume o decizie, fiind la nivel de șef de serviciu, consilier, deci...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aia este altceva.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

...dați-mi voie, vă spun o realitate a celor ...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, nu mai spuneți, că aia e vina dumneavoastră că-l primiți. Obligația e secretar de stat, da, deci nu mai spuneți ce faceți în comisie, că deja intrăm în altă parte a regulamentului. Vă rugăm frumos. Bun.

Grupurile politice parlamentare, colegul liberal, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul George Scarlat:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Prezenta lege, aflată astăzi pe ordinea de zi, are o deosebită importanță atât pentru fermieri, producători agricoli, beneficiari ai Programului național de plăți naționale directe complementare în sectorul zootehnic, cât și pentru statul român. Spuneați bine dumneavoastră, domnule ministru, că nu ne referim aici la plăți în perioada 2007-2010.

Este adevărat, este o măsură reparatorie a ministerului și, bineînțeles, a inițiatorilor și noi, membri în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, am susținut în unanimitate acest proiect de lege, care are datoria de a rezolva problema debitelor constituite în urma verificărilor făcute de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, a controalelor Curții de Conturi la beneficiarii măsurii, întrucât nu au respectat criterii de eligibilitate la momentul depunerii cererilor de finanțare. Și aici mă refer, știți foarte bine, la acele declarații pe proprie răspundere, prin care beneficiarii, fermierii nu trebuiau să aibă datorii către bugetul de stat sau către bugetele locale. Însă, tocmai în urma demersurilor făcute de fermieri, Comisia Europeană a invitat România să respecte hotărârea Curții Europene de Justiție și să respecte, în principal, să acționeze, autoritățile române să acționeze în respectarea legislației europene în vigoare.

În urma sesizărilor făcute de fermieri, astăzi, Comisia Europeană ne invită să repunem în drepturi beneficiarii, sume de care trebuiau să beneficieze pentru a da plusvaloare sectorului din care fac parte și nu pentru a-și recupera statul datoriile.

De ce pentru stat este important, întrucât putem evita, prin această lege, inițierea unei proceduri de infringement la nivelul României că nu respectăm legislația în vigoare.

Vă mulțumesc.

În consecință, Grupul parlamentar Partidului Național Liberal va susține și prezentul proiect de lege și toate proiectele de lege care vin în beneficiul și în sprijinul fermierilor români.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Steriu, vă rog frumos, foarte scurt.

Pe procedură? Vă rog frumos.

    ................................................
   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

S-au încheiat dezbaterile pe... Nu s-au încheiat.

Domnule Steriu, scurt, vă rog frumos, că am depășit termenul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Dar am insistat, pentru că este mult prea importantă această reparație care se face după 7 ani, iată al șaptelea ministru, după 7 ani, care reușește în final, alături de colegii din Parlament, să propună o soluție pentru cei aproape 10 mii de fermieri care de 7 ani așteaptă cu emoție execuție silită sau alte probleme.

Unde am umblat în țară, din mijlocul țării până în Călărași, am întâlnit permanent problema aceasta și mereu s-a căutat o soluție. Mă bucur că o avem în clipa de față aplicată.

Pe de altă parte, aș vrea să fac o corecție, pentru a nu se rămâne cu o impresie greșită de la antevorbitor, la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, de cele mai multe ori, cel puțin februarie-martie, a fost ministrul și întotdeauna este un secretar de stat, unde se dezbat corect toate aceste aspecte.

Încă un lucru să-l precizez, din 2009, Comisia Europeană a solicitat, pe acest subiect cu fermierii care nu-și puteau încasa subvențiile, o formulă, pentru că nu era tolerată această legare a subvențiilor de datoriile la bugetul local.

Vă mulțumesc mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Doamna deputat, aveți cuvântul, în numele Grupului parlamentar PP-DD.

Video in format Flash/IOS

Doamna Luminița-Pachel Adam:

Și Grupul parlamentar al PP-DD susține acest proiect, și așa cum tot spunem, rămânem consecvenți principiilor noastre și vom vota absolut toate proiectele care se fac și sunt în folosul cetățenilor.

Noi nu ne mai punem întrebarea de unde s-au găsit resurse pentru acest proiect, ci suntem bucuroși că s-au găsit și că în sfârșit acordăm o compensație pentru cei care au nevoie de ea.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Am depășit...regulamentul, l-am prelungit pentru patru proiecte de lege. Am rugat frumos pe toată lumea să...

Vă rog frumos, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Clement Negruț:

Domnule președinte,

Vă mulțumesc foarte mult pentru indulgența de care dați dovadă.

Vreau să spun doar un singur lucru. Sigur, astăzi am făcut o chestiune, până la urmă, normală. Dar oare instituțiile de coordonare și control ale statului din deconcentrate, din consiliile județene, din prefecturi ce au făcut ca să se ajungă în situația asta?

Mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Intrăm pe amendamentele admise.

Nu se mai poate, vă rog frumos. Vă rog, gata, un singur membru de grup, un singur deputat neafiliat.

Amendamentele admise.

La primul, obiecții comentarii? Nu. Admis.

Al doilea. Obiecții, comentarii? Nu. Admis.

Al treilea. Obiecții, comentarii? Nu. Admis.

Al patrulea. Obiecții, comentarii? Nu. Admis.

Și cel de-al cincilea și ultimul. Obiecții, comentarii? Nu. Admis.

Proiectul de lege merge la votul final. Vă reamintesc că are caracter ordinar.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 7 august 2020, 7:25
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro