Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 01-04-2014

Ședința Camerei Deputaților din 1 aprilie 2014

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Ovidiu Alexandru Raețchi

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.118 Ovidiu Alexandru Raețchi - declarație politică intitulată: "Răspunsul la criza din Crimeea: 2% din PIB pentru apărare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ovidiu Alexandru Raețchi:

"Răspunsul la criza din Crimeea: 2% din PIB pentru apărare"

Un efect imediat al crizei din Crimeea va fi o nevoie sporită de securitate în cadrul statelor NATO. Opțiunile diplomatice și militare recente ale Rusiei vor determina statele europene să aprobe rectificări bugetare până la finalul anului 2014 în vederea alocării unor resurse financiare suplimentare pentru modernizarea echipamentelor tehnice de apărare a frontierelor NATO.

Să ne aducem aminte că recomandările Alianței Nord-Atlantice prevedeau un prag de 2% din PIB pentru cheltuieli militare - prag asumat formal de membri. Totuși, în perioada de recesiune economică, opțiunea europeană pentru a compensa efectele sociale ale crizei a fost diminuarea bugetelor alocate sectorului militar, bugete care au coborât spre 1% din PIB sau chiar sub acest prag.

Ceea ce nu a reușit NATO prin propriile mecanisme de negociere în ultimele decenii a rezolvat Rusia în câteva zile: miliarde de euro vor fi alocate pentru a crește capacitatea militară a statelor membre.

În domeniul armatelor moderne - unde tehnologia costisitoare face diferența mai mult decât în 1945 și unde capacitatea economiilor de a susține cheltuieli militare majore este la fel de importantă ca și în Războiul Rece - efectul cumulat al creșterii cheltuielilor de apărare pentru un grup compact de state NATO va fi convingător și relevant strategic.

E un prim răspuns legic, corect și eficient după criza din Crimeea.