Mihai Tararache
Mihai Tararache
Sittings of the Chamber of Deputies of April 15, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.50/25-04-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 15-04-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 15, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.15 Mihai Tararache - declarație politică intitulată: "Impotența autorităților curmă vieți";

   

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Mihai Tararache.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Tararache:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică: "Impotența autorităților curmă vieți".

Stimați colegi,

Doresc să vă atrag atenția asupra unui eveniment tragic, ale cărui efecte ne obligă la o reacție de maximă responsabilitate.

După cum probabil știți deja, fiindcă imaginile au făcut înconjurul televiziunilor, tuturor televiziunilor din România, un incendiu violent a prefăcut în scrum un restaurant din Constanța. Dar, ceea ce este cel mai trist, a provocat moartea a trei tinere și rănirea gravă a unei a patra.

Așa cum este normal, s-au declanșat cercetări ale instituțiilor statului, și o anchetă penală, instrumentată de procurorii Parchetului General, în urma cărora vom afla și cine se face vinovat de această nenorocire. Cei care nu au respectat legea trebuie să plătească, chiar dacă pedepsirea lor nu mai poate să readucă la viață victimele, care aveau cu puțin peste 20 de ani.

Dincolo de aceste aspecte, anchetele presei locale au scos la iveală informații care arată însă că legea care reglementează prevenirea și stingerea incendiilor are lacune ori este prea blândă.

Spre exemplu, am aflat cu surprindere că, spre deosebire de clădirile noi, unde regulile par draconice, clădirile vechi, construite în majoritate din lemn, nu sunt supuse aceluiași regim sever destinat combaterii incendiilor sau efectelor lor.

Într-o astfel de clădire veche funcționa restaurantul din Constanța, care a fost mistuit de flăcări. Ca acestea, mai sunt zeci doar în Constanța, dar aș putea foarte ușor să vă dau alte câteva zeci de exemple din centrul Capitalei.

O astfel de clădire este cu mult mai expusă unui incendiu cu urmări tragice și se transformă într-o torță în doar câteva minute.

Din declarațiile reprezentanților ISU Constanța, preluate de presa constănțeană, am aflat că proprietarii unor astfel de spații deschise publicului, în care foarte des sunt prezente zeci, chiar sute de persoane, nu sunt obligați să instaleze sisteme automate de detectare de fum sau diferențe de temperatură, sisteme care să declanșeze alarmarea personalului și clienților în caz de incendiu sau să declanșeze sisteme automate de stingere a incendiilor. Existența unor astfel de sisteme, care au costuri minime, salvează viața oamenilor, ceea ce este cel mai important. Dacă ar fi existat, ar fi salvat viața celor trei tinere.

Doamnelor și domnilor,

Privesc către dumneavoastră și cred că mulți dintre dumneavoastră aveți copii sau nepoți de vârsta celor trei tinere care au ars de vii. Avem datoria, avem obligația chiar, să le apărăm viețile, să îmbunătățim legea de prevenire și stingere a incendiilor. Cetățenii pe care noi îi reprezentăm în Parlament plătesc taxe. Pe fondul crizei, în ultimii ani, rup din sărăcia lor și plătesc taxe pentru ca instituțiile statului să funcționeze și să funcționeze în slujba lor.

Nu avem voie, nu putem aștepta ca alți oameni să moară. Trebuie să acționăm acum, astăzi, de la tribuna Parlamentului.

Cer Ministerului Administrației și Internelor să se implice, prin specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, și să contribuie la îmbunătățirea legii care reglementează prevenirea și stingerea incendiilor, cu accent pe prevenirea incendiilor, un accent deosebit pe prevenire.

Cu siguranță că obligativitatea instalării tuturor sistemelor de protecție și alarmare în caz de incendiu, transformarea inspecțiilor de control în vizite regulate de îndrumare - repet, îndrumare - și control ale responsabililor din partea instituțiilor specifice și implicarea mai mare a autorităților vor conduce la rezultate cu mult mai bune în scopul prevenirii acestor nenorociri.

Totodată, cer Ministerului Administrației și Internelor să solicite prefectului județului Constanța dispunerea unei verificări generale amănunțite a localurilor de alimentație publică, a cluburilor și a altor spații destinate distracțiilor de pe litoralul românesc, în perspectiva apropiatei minivacanțe de 1 mai, dar și a sezonului estival.

Vă mulțumesc.

Deputat de Constanța, Mihai Tararache.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă mai este vreun coleg care mai dorește să citească declarația politică?

Dacă nu, am să dau citire colegilor parlamentari care au depus declarații politice în scris. Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, domnii deputați: Dorin Silviu Petrea, Ionel Arsene, Ion Bălan, Florin-Costin Pâslaru, Ioan Munteanu, Scarlat Iriza, Mihăiță Găină, Daniel Florea, Vasile Suciu, Mircea-Titus Dobre, Florin Buicu, Ileana Cristina Dumitrache, Dorel Covaci, Natalia Intotero, Daniel-Ionuț Bărbulescu, Ion Călin, Laurențiu Nistor, Iuliu Nosa, Vasile Popeangă, Neculai Rățoi, Ion Eparu, Violeta Tudorie, Constantin Mazilu, Gabriela Podașcă, Andrei-Valentin Sava, Ioan Stan, Gheorghe Ciobanu, Bogdan Mihăilescu, Dan Tudorache, Camelia Khraibani, Ioan Vulpescu, Radu Babuș, Ioan Adam, Cătălina Ștefănescu, Andrei Dolineaschi, Vlad-Alexandru Cosma, Mihai Weber, Miron Smarandache, Răzvan-Ionuț Tănase, Ovidiu-Cristian Iane; din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal au depus următorii parlamentari declarație în scris: Carmen Hărău, Daniel Zamfir, Nechita-Adrian Oros, Dorin Ursărescu, Costel Alexe, Raluca Surdu, Alexandru-Ștefan Băișanu, Eugen Nicolăescu, Gheorghe Dragomir, Mihai-Aurel Donțu, Mihai Lupu, Anton Doboș, Viorel Palașcă, Cristian Chirteș, Gigel Știrbu, Laurențiu Țigăeru, Constantin Galan, Daniel Iane, Erland Cocei, Lucia-Ana Varga, Stelian Dolha și Mugur Cozmanciuc; din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, domnii deputați: Ioan Balan, Vasile Iliuță, Claudia Boghicevici, Vasile Gudu, Andreea-Maria Paul, Mircea-Cornel Sămărtinean, Alexandru Nazare, Raluca Turcan și Ioan Oltean; din partea Grupului parlamentar al PP-DD: Ioana Dumitru; din partea deputaților fără apartenență la un grup parlamentar - domnul deputat Clement Negruț; din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator deocamdată nu s-a depus nicio declarație în scris.

Cu aceasta, declar ședința dedicată declarațiilor politice închisă.

Vă mulțumesc.

   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 20 february 2020, 6:39
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro