You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 15-04-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of April 15, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.114 Costel Alexe - declarație politică despre "Măsurile de stimulare a economiei și poziția PNL în contextul alegerilor europene";

Domnul Costel Alexe:

În intervenția mea de astăzi doresc să vă rețin atenția cu privire la unul dintre cele mai importante subiecte ale României, din punctul meu de vedere, în prezent și pentru următorii ani: măsurile de stimulare a economiei și poziția PNL în contextul alegerilor europene.

Măsurile pe care PNL le-a propus (reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și neimpozitarea profitului reinvestit) sunt răspunsul nostru la două mari probleme ale societății românești: locurile de muncă și investițiile.

Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale este o măsură favorabilă atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru angajați. În România datele arată că munca la negru este dublă față de restul Europei, iar impozitarea muncii este printre cele mai mari din Europa. Reducerea CAS poate însemna mai multe locuri de muncă noi, mai puțini bani plătiți la negru și salarii mai mari.

Într-o țară în care investițiile s-au oprit din lipsă de bani, iar finanțarea prin sistemul bancar este dificilă, neimpozitarea profitului reinvestit este o soluție pentru mediul de afaceri care are nevoie de resurse financiare alternative pentru a se dezvolta.

Nu credem în vorbele frumoase și promisiunile lui Victor Ponta. Vrem să vedem fapte, un calendar clar de adoptare și aplicare a acestor măsuri. Dacă ele nu vor fi adoptate până la 1 mai, PNL va introduce moțiune de cenzură.

Săptămâna trecută PNL s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri care și-au exprimat nemulțumirea față de întârzierea de către guvern a acestor măsuri.

Premierul nu are nicio scuză pentru amânarea acestor măsuri. Ele depind doar de voința și decizia politică. Promisiunile lui Victor Ponta nu mai pot fi luate in serios. După atâtea experiențe care ne-au arătat că Victor Ponta una spune și alta face, premierul nu mai poate fi crezut pe cuvânt.

PNL a depus peste 1.200.000 de semnături la Biroul Electoral Central pentru susținerea listei de candidați la europarlamentare. Acest număr impresionant de semnături reprezintă un bun indicator al susținerii oamenilor pentru liberali.

PNL are capacitatea de a obține un rezultat de 25% la europarlamentare și de a se mobiliza pentru a le demonstra românilor că este singurul partid occidental al României, care crede într-o Europă unită și puternică.

Liberalii vor o Europă mai puternică, o Europă mai dinamică din punct de vedere economic și mai puțin birocratică, o Europă unită, cu acțiuni și cu politici coerente.

PNL susține o reprezentare demnă a României în Uniunea Europeană. România are șansa, în Uniunea Europeană, de a deveni cu adevărat puternică.