You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 15-04-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of April 15, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.116 Nechita-Adrian Oros - "PNL nu va vota lichidarea Agenției UEFISCDI";

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Astăzi, de la această tribună, doresc să atrag atenția colegilor mei deputați de pe tot eșichierul politic să nu respingă Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației și cercetării, PL-x nr. 522/2010, care se află pe ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților.

Membrii Grupului Partidului Național din Camera Deputaților nu sunt de acord cu respingerea textului ordonanței din anul 2010 care stabilea o agenție pentru alocarea banilor cercetării, UEFISCDI, mai putin dependentă de Ministerul Educației sau alți factori direct interesați.

Țin să precizez că atât la dezbaterile generale din plen, cât și la sesiunea de vot final, PNL nu va vota lichidarea UEFISCDI, deoarece desființarea acesteia va avea un impact internațional în detrimentul reputației României. UEFISCDI reprezintă un punct național de referință la nivel european, care prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuții valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învățământul superior, cercetare-dezvoltare și inovare.

Agenția fusese creată în anul 2010, din nevoia de a reduce cheltuielile de administrare a cercetării, prin punerea sub aceeași umbrelă a trei unități diferite, iar comasarea s-a produs cu scopul declarat de a eficientiza cheltuielile publice. Această economie a fost importantă, dată fiind subfinanțarea cronică a acestui domeniu România se află pe ultimul loc între țările membre ale Uniunii Europene din perspectiva cheltuielilor de cercetare, cu sub 0.5% din PIB (public și privat) și aproape la o cincime din media UE.

Cea mai importantă schimbare din 2010 până în prezent este în ceea ce privește evaluatorii. Astfel, spre deosebire de perioada 2008-2009, când proiectele de cercetare au fost evaluate numai de către evaluatori naționali (începând cu anul 2011, noua instituție, UEFISCDI, a implicat evaluatori internaționali pe toate programele administrate. Astfel, din totalul evaluatorilor, aproximativ 81% lucrează în alte țări, în universități sau institute de prestigiu.

Prin respingerea Ordonanței de urgență nr.74/2010 se va permite un control politic asupra fondurilor din cercetare - și așa puține - și se desființează o agenție care funcționa deja de patru ani la parametri profesioniști. Totodată, se va crea și o desincronizare legislativă, având în vedere faptul că, în mai multe acte normative din domeniul învățământului superior, cercetării, dezvoltării și inovării, se face referire la instituțiile reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2010, care ar conduce la o blocare ori perturbare a finanțării sistemului de învățământ superior, cercetării, dezvoltării și inovării

PNL nu va vota lichidarea UEFISCDI, o instituție prodigioasă care a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuții valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învățământul superior, cercetare-dezvoltare și inovare și a cărei activitate a reprezentat un real progres în administrarea proiectelor de cercetare, față de perioada anterioară înființării ei.