You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 15-04-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of April 15, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.122 Claudiu-Andrei Tănăsescu - declarație politică intitulată "România, factor de stabilitate în regiune";

Domnul Claudiu-Andrei Tănăsescu:

"România, factor de stabilitate în regiune"

Recentele acțiuni ale Rusiei pe scena internațională demonstrează faptul că leadershipul de la Kremlin își dorește cu orice preț impunerea agendei proprii, chiar dacă acesta presupune modificarea granițelor unor state suverane și independente, precum cazul ucrainean.

Manifestările de forță ale Rusiei, încălcări ale dreptului internațional, se pot transforma într-o reală amenințare pentru stabilitatea regională. În aceste condiții, statul român trebuie să dea dovadă de promptitudine și să răspundă în conformitate cu statutul de membru al NATO și al Uniunii Europene. România poate să joace rolul de factor de echilibru în regiune și să fie un furnizor de expertiză geopolitică pentru partenerii săi, în aceasta dinamică tot mai previzibilă pe scena internațională.

Pe de altă parte, consider că Uniunea Europeană trebuie să manifeste un mai mare interes pentru soluționarea acestei probleme regionale, în primul rând prin acordarea de sprijin financiar și logistic Ucrainei și țărilor din regiune.

În opinia mea, România, alături de partenerii săi euroatlantici, trebuie în continuare să sprijine parcursul european al statului moldovean, aceasta fiind o măsură menită să întărească securitatea regională.

Calea dialogului și a diplomației trebuie să reprezinte instrumentele pentru rezolvarea crizei din zonă. Pe de altă parte, statul român trebuie să dea dovadă de prudență și să fie pregătit din toate punctele de vedere pentru o eventuală escaladare și agravare a conflictului din regiune. Ca o soluție, consider că România trebuie să joace un rol activ în cadrul unui format de dezbatere privind criza din Ucraina.