You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 15-04-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of April 15, 2014

4. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea alin.(2) al art.96 din Legea nr.448/2006 republicată privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 461/2013) (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 461/2013

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

16. Proiectul de Lege pentru completarea alin.(2) al art.96 din Legea nr.448/2006, republicată, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aici suntem, da?

Doamna deputat. Inițiatorul. Doamnă ministru. Ce a fost va mai fi. Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Claudia Boghicevici:

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte.

Și, pentru început, vă rog să-mi permiteți să mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest proiect în comisiile de specialitate.

Am depus această propunere legislativă ținând seama de problemele pe care le au nevăzătorii din România.

Problemele acestea sunt legate de imposibilitatea lor de a se deplasa fără sprijinul familiei sau asistentului personal, problemele legate de posibilitatea de a se angaja ușor în România, și la toate aceste probleme se adaugă și lipsa resurselor financiare pentru manualele Braille, imposibilitatea de a le adapta programa școlară.

O problemă gravă a acestor persoane o reprezintă dependența de familie și de asistenții personali. În lipsa acestor persoane, deplasarea nevăzătorilor este dificilă. Am studiat practicile din alte țări, mi-am dat seama că ar fi important ca și în România să se introducă un program de interes național pentru asistarea nevăzătorilor și mă bucur că în Senat propunerea mea a fost extinsă, sfera ei de aplicabilitate a fost extinsă la toate categoriile de asistență vie pentru persoanele cu dizabilități.

Vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră. Spere să rămâneți consecvenți și în plen să votați, de asemenea, pentru acest proiect de lege.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

Din partea Comisiei pentru sănătate și familie și a Comisiei pentru muncă și protecție socială, domnul președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială, domnul deputat Florin Iordache.

Aveți cuvântul, raportul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cele două comisii au ținut cont de avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, punctul de vedere al Guvernului.

Obiectul de reglementare v-a fost prezentat de doamna inițiator, unul dintre inițiatori.

Ministerul, prin punctul de vedere al secretarului de stat, a susținut acest proiect de lege. Face parte din categoria legilor organice.

În tabelul cu amendamente admise vedeți amendamentul pe care noi vi-l propunem la articolul unic.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Avem două amendamente admise, am văzut.

Dezbateri? Domnul deputat Dobre.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor Paul Dobre:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar al PNL susține orice inițiativă care vine în sprijinul asigurării unui trai decent pentru aceste categorii de persoane, mă refer la cei cu deficiențe de vedere. Considerăm că, având în vedere că 20% dintre persoanele cu handicap reprezintă nevăzătorii, acest sistem practicat în multe țări europene - asistența vie - este un sistem foarte bun. Considerăm că este necesară includerea în programele naționale finanțate de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap a programelor de dresare a câinilor-ghizi.

Și, din aceste considerente, Grupul parlamentar al PNL va vota favorabil proiectul de lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Marian Neacșu, după care, domnul deputat Tudor Ciuhodaru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Câteva aspecte, dacă vreți, cu caracter general. Dincolo de faptul că este un proiect necesar și pentru o bună parte dintre persoanele la care are adresabilitate faptul că nu am avut o reglementare de genul acesta, până în acest moment, nu a fost deloc foarte bine.

Din aceste considerente, în cursul săptămânii trecute, împreună cu ceilalți lideri de grup, am luat, am trecut în revistă proiecte legislative care pot să producă fapte și efecte pozitive membrilor societății și în mod deosebit persoanelor care au dizabilități sau care au vulnerabilități de o factură sau alta, motiv pentru care acest proiect se află, în momentul acesta, în dezbatere. Îmi pare rău că nu am făcut-o, poate, mai devreme, ar fi fost și mai util, dar sunt convins că el se va bucura de un vot unanim în ședința de vot final de la finalul acestei ședințe de dezbateri.

Din aceste considerente, precum și cele care sunt conținute deja, inclusiv în punctul de vedere al Guvernului, care este favorabil, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va sprijini, prin vot, această inițiativă parlamentară.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Ciuhodaru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Este nevoie de astfel de proiecte de lege și o felicit pe doamna deputat pentru această inițiativă legislativă.

Persoanele cu dizabilități au mari probleme în ceea ce privește asigurarea drepturilor normale în această țară, iar acest proiect de lege este cu atât mai necesar cu cât una din 6 persoane cu dizabilități are probleme de ordin vizual.

Vom susține, fără discuție, acest proiect de lege. Sperăm că plenul Camerei Deputaților va avea aceeași înțelepciune când va veni vorba despre celelalte proiecte de lege inițiate, privind sprijinul persoanelor cu dizabilități.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Zisopol.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc.

Stimate domnule președinte,

Dragi colegi,

Îmi aduc cu plăcere aminte, în anul 2009, de ziua persoanelor cu dizabilități, am primit vizita unor persoane care se încadrau în această categorie. Îmi aduc aminte acest moment și de cuvintele pe care încerc să vi le readuc la cunoștință.

Persoana respectivă, un regizor, de altfel, a venit în fața noastră și a spus ceva de genul următor: "Doamnelor și domnilor deputați - și asta pentru toți cetățenii României -, fiecare dintre dumneavoastră care au spus o dată în viață «nu pot» înseamnă că se află într-o stare asemănătoare cu a mea sau, dacă nu, chiar mai mult".

Sunt astăzi încântat de proiectul de lege și felicit inițiatorii, pentru că, iată, am reușit cu toții, împreună, să dovedim că se poate.

În acest sens, membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale vor vota proiectul de lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu mai este nimeni din partea grupurilor.

Domnul Mihăiță Calimente vrea să spună ceva. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihăiță Calimente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În primul rând, vreau să o felicit pe colega mea pentru această inițiativă.

Ceea ce voiam să spun însă este că în această inițiativă va trebui să fim foarte, să spunem, atenți și cred că am putea face un lucru care să dea satisfacție atât cetățenilor care au aceste dizabilități, dar și iubitorilor de animale, pentru că am văzut un film documentar în care căței maidanezi erau antrenați pentru a descoperi persoanele care sunt sub dărâmături în caz de calamități.

Cred că și în acest domeniu ar putea fi folosiți astfel de câini, pentru că procedura de a antrena un câine să ajute persoane cu dizabilități nu este o perioadă scurtă, durează cam doi ani de zile pregătirea unui câine pentru asemenea operațiune, iar dacă din alte surse s-ar cumpăra câini dresați, câini de rasă, costurile s-ar ridica la sume foarte mari. Și cred că serviciul pe care pot să-l facă acești câini, care altfel sunt omorâți sau sunt ținuți în adăposturi, dă satisfacție și persoanelor care au nevoie de ei, și crescătorilor de animale, și iubitorilor de animale, dar și efortul financiar cred că este mai mic decât dacă ar fi cumpărați acești câini, eu știu, de la diferite societăți care i-ar pregăti.

Există, de altfel, grupuri de voluntari care sunt specializați în a antrena acest tip de animale pentru a face muncă utilitară.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Intrăm pe amendamentele admise.

La primul, dacă sunt obiecții, comentarii? Nu. aprobat.

Al doilea. Obiecții, comentarii? Nu. aprobat.

Domnule Mocanu, vă salutăm și bine ați venit în rândurile noastre! Apreciem prezența dumneavoastră.

Sunteți purtătorul de cuvânt al Ardealului? Am înțeles. Deci Ardealul nu mai are cuvânt în ziua de astăzi și vreți dumneavoastră, în Săptămâna Mare, să vorbiți în numele lor. Eu știam că ardelenii au... nu pot să cred așa ceva.