Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 22-04-2014

Ședința Camerei Deputaților din 22 aprilie 2014

2. Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011 (Pl-x 125/2014) (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 125/2014

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Din ce am înțeles din discuția de la Comitetul liderilor și Biroului permanent astăzi și mâine discutăm doar proiectele de lege care au rapoarte de respingere, da? Bun.

Primul este punctul 2, dacă l-aș avea... da.

2. Propunerea legislativă pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011. Dintre inițiatori?

Domnule Iane, aveți cuvântul.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am observat că este trecută pentru respingere, însă această inițiativă are, de fapt, la bază o modificare care anul trecut a operat pe Legea bugetului, și anume a permis directorilor de școală să poată să cheltuiască banii de rechizite care erau efectiv pentru cretă și alte rechizite, pentru alte categorii de cheltuieli care erau necesare în școală, și având în vedere acest aspect și la cererea directorilor de școală și a primarilor, anul trecut Guvernul a dat o Ordonanță de Guvern, nr.29/2013, prin care a modificat Legea bugetului să permită aceste cheltuieli. Având în vedere acest aspect și discutând cu miniștrii de resort, am considerat că este oportună o modificare în Legea educației, astfel încât să nu mai fim nevoiți să dăm an de an aceste ordonanțe ca să permitem efectuarea acestor cheltuieli.

În concluzie, aș dori ca totuși să nu dăm un vot de respingere pe această inițiativă și să încercăm, eventual, să găsim o altă formulă ca să devină o constanță în ceea ce înseamnă posibilitatea ca acești bani să fie cheltuiți așa cum este nevoie să fie cheltuiți la nivelul școlii, pentru că până la urmă fiecare director își gospodărește banii cum crede el mai bine de cuviință pentru școala sa.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Nu, este inițiator. Ca orice inițiator are acest drept constituțional și regulamentar.

Domnule președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, domnule deputat, aveți cuvântul pentru a prezenta raportul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Angel Tîlvăr:

Vă mulțumesc frumos și vă rog să-mi permiteți să-mi salut toți colegii după sărbătorile pe care tocmai le-am trecut cu bine.

Am să prezint raportul comisiei mele asupra Propunerii legislative pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011. Comisia noastră a primit spre dezbatere în fond Propunerea legislativă pentru completarea Legii educației naționale nr.1/2011. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea alin.(2) al art.104 din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în sensul finanțării unor cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor din economii sau din sume alocate din bugetele locale. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, iar Camera Deputaților este primă Cameră sesizată.

În urma dezbaterii, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a propus respingerea propunerii legislative.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dezbateri generale? Nu sunt. Nu avem amendamente, are caracter organic. Merge la votul final.