You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 03-06-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of June 3, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată "Întrebați înainte să tăiați";

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Tudor Ciuhodaru, din partea Grupului parlamentar al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, și îl rog să se pregătească pe domnul deputat Virgil Guran, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Aveți cuvântul, domnule coleg.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

"Întrebați înainte să tăiați"

Municipalitatea a sacrificat arborii de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Toți teii de pe cel mai important bulevard al Iașiului au fost doborâți de drujbele angajaților primăriei. Și asta doar pentru că primăria a stabilit, fără consultarea ieșenilor, că în zonă trebuie să crească doar copaci în miniatură. Consecințele negative nu s-au lăsat așteptate. Pe lângă paguba ecoprotectivă a fost distrus și un potențial brand al Iașiului, acela de oraș al teilor.

Depun astăzi un proiect de lege, la care îi rog pe deputații de Iași să se alăture, prin care parcurile și grădinile ce dețin elemente sau bunuri de patrimoniu natural, de interes public major, de interes comunitar, socio-economic și socio-cultural să dobândească statutul de arie naturală protejată de interes național în care sunt interzise orice măsuri incompatibile cu scopul de protecție și conservare și orice activități imobiliare.

Proiectul de lege reglementează identificarea bunurilor patrimoniului natural care necesită un regim diferențiat și stabilește reguli speciale de protecție și conservare pentru parcurile și grădinile care dețin astfel de bunuri. Evident, regulile sunt stabilite de un consiliu consultativ ce include reprezentanți ai instituțiilor și ai comunităților locale implicate și interesate în aplicare măsurilor de protecție în conservarea și dezvoltarea durabilă a zonei, sub îndrumarea unui consiliu științific avizat de Academia Română.

Efectele ecologice negative ale tăierilor de arbori din centrul Iașiului au fost deja confirmate de specialiștii în dendrologie ornamentală. Aceștia afirmă că abia 500 de salcâmi japonezi pot egala performanța ecologică a unui singur tei. Același semnal de alarmă este tras și de cei 77 de semnatari ai scrisorii deschise adresate primăriei Iași, prin care protestează privitor la tăierea teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și solicită un audit legal. Majoritatea sunt cadre didactice universitare, la care se adaugă doi membri ai Academiei române, 19 personalități din afara Iașiului și alte personalități ieșene.

Lor li se adaugă și domnul Mandache Leocov, un botanist reputat, fost director al Grădinii Botanice, considerată pe vremea domniei sale una dintre cele mai frumoase din Europa de Est, ce susține că proiectele urbane dezvoltate în ultimii ani, corelate cu incompetența muncitorilor municipalității, au condus la o apocalipsă dendrologică. S-a ajuns ca zeci de locuitori din aproape toate cartierele Iașiului să reclame tot mai des tăierile de copaci din oraș.

Oamenii sunt scandalizați că arborii de aliniament se usucă pe capete, uneori pe străzi întregi, și consideră că vina aparține angajaților municipalități, ce sunt acuzați de proastă îngrijire.

Acest proiect de lege garantează că și copiii noștri se vor putea bucura de teiul lui Eminescu, și nu de salcâmul japonez al administrației locale.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.