Ana Birchall
Ana Birchall
Sittings of the Chamber of Deputies of June 24, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.80/04-07-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 24-06-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 24, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Ana Birchall - declarație politică cu titlul: "România urmează un nou model progresist de creștere și de creare de noi locuri de muncă, cu obiectivul de a ajuta și consolida clasa de mijloc din România, în totală antiteză cu austeritatea promovată de guvernele de dreapta";

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

O invit acum la microfon pe distinsa noastră Ana Birchall, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, și-l rog să se pregătească pe domnul Dan Coriolan Simedru, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Stimată colegă, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

"România urmează un nou model progresist de creștere și de creare de noi locuri de muncă, cu obiectivul de a ajuta și consolida clasa de mijloc din România, în totală antiteză cu austeritatea promovată de guvernele de dreapta"

Stimate colege,

Stimați colegi,

Mesajele puternice antiausteritate pe care le-am promovat înainte de a ajunge la guvernare, dar și în ultimii doi ani în care responsabilitatea guvernării ne aparține, s-au dovedit a fi corecte fiind recunoscute inclusiv de organismele internaționale.

Declarația politică de astăzi pornește de la recunoașterea de către Organizația Internațională a Muncii a unui adevăr pe care noi, reprezentanții partidelor de guvernământ, îl spunem încă din 2010: măsurile de austeritate nu au fost și nu sunt o soluție pentru relansarea economică.

Măsurile de austeritate s-au dovedit a fi un mijloc de sărăcire graduală a populației, măsuri care au adus efecte negative asupra economiei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

În raportul World Social Protection întocmit de Organizația Internațională a Muncii, România ocupă un loc aparte și, din păcate, nu este unul pozitiv.

Țara noastră este dată ca exemplu negativ, alături de alți parteneri din Uniunea Europeană, care au introdus în perioada 2009-2012 măsuri de austeritate sub pretextul fals că ar oferi stabilitate economico-financiară.

În schimb, diminuarea pensiilor prin impozitare, tăierea salariilor pentru multe categorii socio-profesionale, reducerea graduală a ajutoarelor sociale sau a fondurilor pentru sănătate au transferat costurile crizei asupra populației. Și acest lucru s-a întâmplat în mai multe state din Uniunea Europeană care au acționat similar cu Guvernul Boc din 2010.

Sunt curioasă ce vor mai spune acum colegele și colegii de la PDL, ce scuze vor mai găsi pentru măsurile de austeritate pe care le-am promovat și care, în realitate, nu au făcut altceva decât să împovăreze și să sărăcească milioane de români!

Sunt curioasă ce explicații dau vasluienilor din colegiul meu acești reprezentanți ai unui Guvern care nu au manifestat nicio grijă față de români.

Modelul progresist de promovare și aplicare a politicilor publice în interesul populației este singura soluție pe care România o are la dispoziție postausteritate.

Economia își revine, pentru prima oară în ultimii ani. România ajunge să crească mai mult decât orice alt stat din Uniunea Europeană pe primul trimestru al anului 2014. Guvernul Ponta a înțeles rapid nevoile economiei și a început să aplice cu succes un model de creștere economică progresist, care continuă să aducă beneficii reale pentru români.

Avem nevoie în continuare de măsuri progresiste și de strategii guvernamentale care să plaseze România în avangarda economică și politică a Uniunii Europene. O sursă importantă pentru astfel de politici publice este și Forumul Progresist Social-Democrat. PSD a înființat această structură, pe care am plăcerea să o conduc, cu scopul precis de a aduna în jurul său organizații progresiste internaționale, personalități politice cu experiență și experți în domenii cheie ale guvernării.

Îndrăznim să gândim pentru viitor și să concepem în interiorul Forumului Progresist Social-Democrat acele idei care vor asigura un sistem corect în România, un stat social și puternic, cu o clasă de mijloc bine conturată, care poate susține măsurile de care categoriile sociale vulnerabile afectate de criză au nevoie.

Lansarea Forumului Progresist Social-Democrat a fost foarte bine primită de către ONG-urile partenere din Europa și din Statele Unite ale Americii. Mai mult, prin prezența sa la București, Lordul Peter Mandelson, președintele onorific al unui ONG din Marea Britanie, și anume Policy Network, a susținut demersurile noastre de promovare a politicilor economice progresiste și în România.

Îl citez pe Lordul Mandelson, care a spus de curând în București:

"Îmi doresc să avem creștere economică și oportunități pentru fiecare țară europeană. Asta promovăm noi aici, asta ar trebui să promoveze Europa și de aceea avem nevoie de lideri care sunt pregătiți să promoveze direcția pozitivă. Uniunea Europeană trebuie să fie o uniune mai bună, să aibă un set de instituții mai responsabile, cu priorități mai clare și cu o agendă care să răspundă nevoilor cetățenilor" acesta este mesajul cu care Lordul Peter Mandelson a venit în fața noastră și subscriu întru totul la acest mesaj.

Cred că România se află pe drumul cel bun, dar România trebuie să continue să se dezvolte aplicând măsuri de creștere economică sustenabilă, cum este reducerea CAS-ului, cum sunt facilitățile fiscale pentru angajatorii care creează locuri noi de muncă, în special pentru tineri, cum este asigurarea unui TVA redus pentru produsele și serviciile de bază din țară și cum sunt multe alte măsuri care asigură consolidarea noastră ca un stat social puternic într-o Europă socială unită.

Austeritatea și-a demonstrat limitele. Acum a venit timpul să învățăm din greșelile trecutului pentru a nu repeta istoria rușinoasă a perioadei 2010-2012, o perioadă în care românii din cele mai vulnerabile categorii sociale au fost împovărați cu toate greutățile crizei, în timp ce clientela politică se îmbogățea.

România trebuie să își schimbe ADN-ul economico-social, promovând politici economico-fiscale care să întărească clasa de mijloc, acționând în același timp pentru ajutorarea și protejarea categoriilor sociale vulnerabile.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Ne aflăm la finalul unui lung șir de ani în care conflictul a fost semnul sub care întreaga societate a stagnat. Datorită unui model politic proliferat cu succes de susținătorii președintelui Băsescu, clasa politică abundă în agresivitate, societatea este divizată din cauza unor false probleme, în timp ce soluțiile în jurul cărora ar trebui să ne unim ne scapă de multe ori printre degete.

Avem nevoie să scăpăm de dictatura nonvalorilor, care se perpetuează din păcate în societatea românească și soluția pentru ca acest lucru să se întâmple nu poate fi decât un proiect de țară, construit în jurul unor valori progresiste, un proiect care să creeze majorități politice stabile, un proiect care să fie în totală antiteză cu tot ceea ce s-a întâmplat în România regimului Băsescu-Boc.

Dacă în ultimii 10 ani proiectul politic promovat în România s-a format în jurul dezbinării și discordiei, pentru următorii 10 ani România trebuie să redevină un stat social puternic, cu o reputație excelentă atât în Europa, cât și peste Ocean.

Este vorba, stimate colege și stimați colegi, de un proiect la care trebuie să adere întreaga clasă politică. Depinde numai de noi să reușim să ne unim forțele pentru a aduce România la un nivel constant de stabilitate politică, economică și socială, la un nivel de creștere sustenabilă care să asigure, pentru toți cetățenii României, un viitor sigur aici, la noi acasă.

Vă mulțumesc.

Ana Birchall, deputat Colegiul nr. 5 Vaslui.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Și noi vă mulțumim, doamnă Birchall, deputat de Vaslui. Aveți grijă cu curiozitatea, că uneori prea multă strică.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 22 january 2020, 19:09
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro