Plen
Ședința Camerei Deputaților din 2 iulie 2014 (sesiune extraordinară)
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.84/11-07-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
16-09-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 02-07-2014 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 2 iulie 2014 (sesiune extraordinară)

4. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014 (PL-x 348/2014). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 348/2014

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Bun. Intrăm în ordinea de zi.

Primul: Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.

Raportul nu conține amendamente.

Are caracter ordinar.

Domnule ministru, aveți cuvântul în numele Guvernului României.

Video in format Flash/IOS

Domnul Titus Corlățean (ministrul afacerilor externe):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Voi încerca să fiu concis pe un subiect la care cu toții, și dumneavoastră, și Guvernul, am muncit foarte mult.

Într-adevăr, pe 27 iunie a fost semnat - și este într-adevăr un moment istoric - Acordul de asociere politică și economică a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Este un moment istoric și este rezultatul unui efort de mai mulți ani, în primul rând depus de un guvern proeuropean al Republicii Moldova și în baza unei orientări alese în mod legitim, suveran, liber de către Republica Moldova și societatea de dincolo de Prut, de frații noștri din Republica Moldova.

România a fost, după cum se știe, întotdeauna în prima linie pentru susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și aș aduce aminte doar câteva momente importante: momentul accelerării și, ulterior, al parafării complete a acordului de asociere; momentul devansării semnării acordului de asociere; și accelerarea procedurii de liberalizare a regimului de vize pentru Republica Moldova.

Acest acord - foarte pe scurt - include, în mod firesc, o componentă politică de asociere. Reprezintă un pas înainte față de acordul anterior de cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar conține în egală măsură un fundament solid pentru o viitoare integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Mă refer la faptul, de exemplu, că componenta de liber schimb economic nu implică doar liberalizarea schimburilor comercial-economice, dar reprezintă 75% din acquis-ul comunitar, reprezintă 75% din fundamentul legislativ, norme procedurale, instituțional, ceea ce reprezintă o formă concretă de integrare europeană a Republicii Moldova.

Voi spune că acest acord, după momentul semnării, va exista deja, probabil de la 1 octombrie, o punere în practică de către Republica Moldova cu titlu provizoriu până la ratificarea de către toate statele membre, va genera efecte economice importante, pozitive, consecințe începând cu creșterea produsului intern brut pe o medie de 5,4%, astfel cum rezultă din evaluările Comisiei Europene și Uniunii Europene pentru Republica Moldova, consecințe benefice în planul exporturilor moldovenești pe piața europeană, consecințe privind creșterea salariilor, nivelului de trai în Republica Moldova.

Voi spune, pentru a mă apropia de această parte procedurală, de finalul aceste părți de susținere, faptul că am dorit - și este un angajament politic al României - să transmitem încă o dată un mesaj, semnal politic foarte clar de susținere, dorind ca România, prin Parlamentul României, să fie primul stat membru care ratifică Acordul de asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Acesta este motivul pentru care vreau să mulțumesc Parlamentului României, Camerei Deputaților și grupurilor politice pentru faptul că au acceptat această procedură de urgență accelerată pe care Guvernul o propune și voi încheia spunând că, în mod evident, Guvernul susține ratificarea proiectului de lege și considerentele pe care le-am menționat în esența lor sunt și vor fi valabile la momentele procedurale ulterioare atât în ceea ce privește susținerea ratificării Acordului de asociere pentru Georgia și, respectiv, pentru Ucraina.

Deci Guvernul susține ratificarea. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule ministru.

Salutăm și prezența ambasadorului Republicii Moldova în România.

Domnule ambasador, bine ați venit! Sunteți ca acasă. (Aplauze.)

Primiți aplauzele în numele Republicii Moldova.

Din partea Comisiei pentru politică externă, cine prezintă raportul? Doamna deputat Natalia Intotero.

Aveți cuvântul, vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților republicat cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru politică externă a fost sesizată spre dezbatere în fond cu proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014, trimis cu adresa PL-x 348/2014.

Suntem prima Cameră sesizată.

Consiliul Legislativ și Comisia juridică, de disciplină și imunități au avizat favorabil acest proiect de lege. Afirmând că prezentul acord reprezintă recunoașterea traseului european al Republicii Moldova și dorind să marcheze sprijinul României pentru acest demers, membrii comisiei au hotărât cu unanimitate de voturi aprobarea proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014 și transmiterea acestuia plenului Camerei Deputaților în forma prezentată.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Dezbateri generale, dacă dorește cineva să ia cuvântul?

Doamna deputat Claudia Boghicevici.

Doamna deputat, aveți cuvântul în numele Grupului parlamentar al PDL.

Video in format Flash/IOS

Doamna Claudia Boghicevici:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaților salută semnarea acordurilor de asociere la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucraina și Georgia.

Semnarea Acordului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană este, fără îndoială, un act de importanță istorică. Este o confirmare a parcursului ireproșabil al Republicii Moldova, dar și o încununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de România în ultimii zece ani.

Este, în primul rând, meritul cetățenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor și au ales calea europeană. Putem spune că Republica Moldova este povestea de succes a Parteneriatului Estic și a politicii de vecinătate a Uniunii Europene, pentru că a strâns din dinți și a respectat cu orice preț angajamentele față de Uniune.

Considerăm că acordul de asociere este o formă concretă de cooperare politică și economică.

Partidul Popular European a fost cel mai mare susținător al celor trei state în înscrierea lor pe drumul valorilor europene, democrație și libertate economică.

Republica Moldova revine astăzi la valorile europene de care a fost despărțită prin forță de o istorie ostilă, dar revine la acele valori pe care, de fapt, nu le-a abandonat niciodată.

Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, însă nu ferit de riscuri.

Semnarea acordului reprezintă, de fapt, obținerea unui grad crescut de securitate economică, energetică și, de fapt, sunt etape esențiale pentru finalizarea cu succes a acestui proces.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamna deputat.

Din partea Grupului parlamentar al Partidul Național Liberal, domnul președinte Bogdan Țîmpău.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte al Camerei Deputaților;

Stimați colegi deputați,

Suntem parte cu toții astăzi la un moment solemn cu o puternică încărcătură istorică: ratificarea celor trei tratate de asociere are o însemnătate aparte în contextul geopolitic actual, marcat de frământări care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea, echilibrul și pacea atât de greu câștigate.

Criza de la granița estică a Uniunii afectează în aceeași măsură întreg spațiul european. Uniunea Europeană, prin liderii săi, a avut înțelepciunea să găsească în tot acest tumult modalitatea de a gestiona criza cu care ne confruntăm. Astfel, cu mult tact și diplomație, în mod transparent și democratic, s-au purtat negocieri în vederea urgentării semnării celor trei acorduri de asociere cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Dezideratele naturale ale acestor țări își vor găsi răspunsul în spațiul european comun. Uniunea Europeană este spațiul politic în care suveranitatea și integritatea teritorială - aceste elemente fundamentale ce definesc un stat - sunt garantate, militându-se permanent pentru respectarea lor.

Stimați colegi,

Republica Moldova este una dintre acele trei țări care și-a ales calea - calea europeană. A făcut această alegere cu câțiva ani în urmă, iar acum, prin semnarea acestui tratat, a intrat în linie dreaptă pe un drum care va fi ireversibil.

Ne aflăm astăzi aici să consfințim această opțiune a Republicii Moldova, România fiind primul stat al Uniunii Europene care ratifică acest acord, în semn de deplină solidaritate și susținere față de frații noștri moldoveni.

Perspectiva europeană care se deschide Republicii Moldova atrage după sine ridicarea treptată a barierelor comerciale, accesul la un set de libertăți fundamentale, care au consacrat Uniunea Europeană, precum și consolidarea valorilor democratice și a statutului de drept.

Pentru a ajunge în această fază, au fost surmontate toate obstacolele cu determinare și credință că doar jucând cartea europenismului se va ieși din zona gri a geopoliticii continentului.

România a fost parte, în tot acest proces laborios și a militat constat și cu mult aplomb ca Moldova să fie ținută cât mai aproape de Uniunea Europeană. Întotdeauna ne-am dorit ca Moldova de peste Prut să ne fie alături în drumul spre libertate, prosperitate și modernitate.

Dintotdeauna am știut că, alături de limba și istoria comună, împărtășim aceleași aspirații comune, perfect sincronizate cu valorile pe care este construită Uniunea Europeană.

Pentru Republica Moldova, deriva în care se afla până în acest moment istoric al semnării Tratatului de asociere și de liber schimb a luat sfârșit.

Faptul că în urmă cu două luni a fost liberalizat regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni, demonstrează că Uniunea Europeană apreciază seriozitatea și determinarea Republicii Moldova de a se alătura familiei europene.

În tot acest proces de integrare, stabilitatea Republicii Moldova este esențială și trebuie ca, alături de partenerii noștri, să prevenim orice derapaj de la drumul european pe care țara vecină s-a angajat. Perspectiva europeană a Republicii Moldova trebuie să fie garantată. Este o certitudine că acest deziderat este mai ușor de realizat prin implicarea Uniunii Europene decât prin efortul singular al unui stat membru sau al unui grup de state membre.

Este imperios necesar ca toți actorii, Rusia, în mod special, să afirme în mod clar și să dovedească respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Domnul Barroso, sintetizând foarte bine situația actuală, a apreciat că aceste acorduri sunt pentru ceva și nu împotriva cuiva.

Doresc să accentuez relația profundă pe care noi, românii, o avem cu Republica Moldova și care ne face să ne raportăm distinct la ratificarea acestui acord.

Puține demersuri parlamentare beneficiază de o susținere populară atât de profundă ca cel pe care-l validăm acum cu toții, împreună.

Proiectele naționale comune, de suflet, între cele două state au existat în permanență. Televiziunea Română a început să retransmită programe românești dincolo de Prut. Ajutorul de 20 de milioane de euro acordat Republicii Moldova la sfârșitul anului 2013 pentru dezvoltarea infrastructurii școlare sau încheierea acordului interguvernamental pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale sunt exemple extrem de grăitoare...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte,

Vă rog frumos să finalizați.

Este dezbatere generală, vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

Într-adevăr, cu acceptul dumneavoastră, exact acest lucru voi face.

...ale atașamentului și susținerii de care a beneficiat Republica Moldova din partea României.

Stimați colegi,

A sosit momentul să ne regăsim nu doar ca cetățeni a două state românești, dar și ca parte a Comunității Europene într-un spațiu unic economic, politic și social. Demersurile începute acum patru ani de Alianța pentru Integrare Europeană de către premierul Vlad Filat și continuate apoi de către premierul Iurie Leancă, alături de președintele Nicolae Timofti s-au materializat acum prin semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova cu spațiul comunitar.

Dorim să-i asigurăm pe cetățenii Republicii Moldova că vor avea în poporul român și, în mod particular, în Partidul Național Liberal parteneri loiali și statornici, care-i vor sprijini pe întreg drumul sinuos al integrării europene cu experiența dobândită în acest proces pe care l-am parcurs și noi la rândul nostru.

Mai înseamnă, de asemenea, ca cetățenii Republicii Moldova să confirme și prin votul lor, la toamnă, că acesta este drumul bun al țării și că Europa este destinația lor finală.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Din partea Grupului minorităților naționale, domnul deputat Varujan Pambuccian.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Este o zi importantă în istoria tuturor celor care vorbesc limba română.

Este o zi foarte importantă pentru că este o zi care confirmă drumul european de ambele părți ale Prutului, un drum comun, din ce în ce mai comun și nu pot decât să-mi exprim satisfacția că Guvernul României a adus repede acest tratat spre ratificare Parlamentului. Este firesc ca Parlamentul României să fie primul dintre parlamentele statelor europene care ratifică acest tratat, tocmai pentru a sublinia faptul că vorbim de un drum comun al unui spațiu în care limba care se vorbește este limba română.

Sunt convins că acest drum va fi unul din ce în ce mai fructuos. Sunt convins că acest drum va primi toate garanțiile de securitate, și politică, dar mai ales economică, din partea partenerilor europeni și cred că este o bucurie pentru noi toți faptul că ne aflăm în această sală a Parlamentului într-un moment de care, în viitor, urmașii noștri își vor aminti ca despre un moment istoric de mare importantă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă mai există alte intervenții, dacă nu...

Domnul prim-ministru Victor Ponta.

Domnule prim-ministru, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor-Viorel Ponta (prim-ministrul Guvernului României):

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule ambasador,

În numele Guvernului, sigur, a expus punctul de vedere ministrul de externe.

Eu, în numele Partidului Social Democrat, și vreau să mulțumesc tuturor parlamentarilor, deputaților, astăzi, mâine, senatorilor, care au acceptat să vină în sesiune extraordinară pentru a da un mesaj extrem de important pe plan european. Parlamentul României este primul parlament care va ratifica acordurile de asociere, în primul rând, pentru noi, evident, cel mai important acord este cel cu Moldova, dar, în egală măsură, acordurile cu Ucraina și cu Georgia.

Vreau doar să spun și să adresez o rugăminte, de data aceasta ca prim-ministru, Parlamentului României să sprijinim împreună - dumneavoastră, Parlamentul, Guvernul, toate instituțiile României - Republica Moldova, Georgia, Ucraina în perioada următoare.

Vor exista cu siguranță represalii, repercusiuni, efecte negative din partea altor vecini de la est.

Așa cum am reușit, împreună, cu sprijinul dumneavoastră, să sprijinim în Republica Moldova infrastructura școlară, infrastructura energetică, construcția instituțiilor democratice și europene, va fi nevoie ca, în perioada următoare, cu atât mai mult să dăm un mesaj foarte clar că pasul istoric curajos pe care Guvernul Leancă l-a făcut va atrage din partea României, în primul rând, și după aceea din partea întregii Europe, tot sprijinul de care Moldova are nevoie.

Îmi permit, pentru că am vorbim cu primul-ministru Leancă, să vă adresez - și ambasadorul cu siguranță o va face - mulțumirile Guvernului Moldovei, la fel, ale Guvernului Georgiei și Ucrainei și încă o dată vă mulțumesc tuturor pentru că azi, împreună, putem să luăm, într-adevăr, o decizie istorică.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule prim-ministru.

Dacă în numele deputaților neafiliați, conform procedurii...

Domnul deputat Eugen Tomac.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ziua de astăzi este una extrem de importantă și, în calitate de deputat care îi reprezintă pe cetățenii români din Republica Moldova în Parlamentului României, dați-mi voie să fac următoarele precizări.

16 mai 1812 este ziua în care Rusia a anexat Basarabia. A urmat aproape un secol de deznaționalizare și de asuprire din partea Rusiei în ceea ce-i privește pe românii dintre Prut și Nistru.

Indiferent de greutățile prin care au trecut românii de dincolo de Prut, după aproape un secol - subliniez, după aproape un secol - pe 27 martie 1918, Basarabia a fost prima provincie românească care a făcut pasul spre Marea Unire, în martie 1918.

După aproape două decenii, în urma unei înțelegeri între Hitler și Stalin, românii de la est de Prut au fost din nou ocupați de către Rusia sovietică, Uniunea Sovietică, care a apus.

După 1990, România a fost primul stat care - nu știu dacă e bine sau nu - a recunoscut independența Republicii Moldova ca stat independent.

Timp de două secole, românii de la est de Prut au fost supuși unui lung proces de asimilare din partea Rusiei.

Datorită - subliniez foarte clar - datorită eforturilor pe care România le-a făcut în ultimii zece ani, datorită insistenței cu care președintele Traian Băsescu a promovat agenda europeană a Republicii Moldova, astăzi ne aflăm într-un moment extrem de important, pentru că România a făcut exact ceea ce trebuie să facă, ceea ce ar fi trebuit să facă toți șefii de stat ei României din ultimii 20 de ani.

Faptul că astăzi ratificăm Acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă extrem de mult pentru românii de dincolo de Prut.

Eu n-aș folosi, domnule deputat, sintagma "frații noștri moldoveni". Frații noștri sunt și frații olteni și frații bucovineni, toți sunt români, indiferent unde locuiesc.

Eu sunt român născut în Basarabia, ales cu peste 80% de românii dintre Prut și Nistru pentru a-i reprezenta în Parlamentul național și nu voi accepta niciodată ca românii dintre Prut și Nistru să fie numiți altfel decât români.

Sunt români, fac parte din corpul națiunii române și avem obligația ca Parlament, Guvern, domnule prim-ministru, pentru că astăzi orice român din Republica Moldova, dacă vrea să-și obțină certificatul de naștere românesc sau buletinul, cetățenia română, trebuie să achite taxe exorbitante. Le-ați promis și sper ca Guvernul, Ministerul de Externe să-și onoreze acest angajament pentru că un certificat de naștere costă astăzi 120 de euro și este corect ca acest lucru să se întâmple gratuit, așa cum este necesar.

Eu vă mulțumesc foarte mult.

Semnarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană a Republicii Moldova înseamnă o ruptură definitivă de influența Rusiei și un deplin proces de regăsire a națiunii române sub același steag al Uniunii Europene.

Vă mulțumesc.

(Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dragi colegi, nefiind alte intervenții, conform art.106 din regulament, merge la votul final. Vă reamintesc că are caracter ordinar.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 17 septembrie 2019, 22:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro