Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of July 2, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.84/11-07-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 02-07-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of July 2, 2014

5. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 21 martie 2014 și 27 iunie 2014 (PL-x 349/2014). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 349/2014

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

2. Următorul proiect de lege: Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 21 martie 2014 și 27 iunie 2014.

Domnule ministru Corlățean, aveți cuvântul pentru a susține acest proiect, în numele Guvernului României.

Video in format Flash/IOS

Domnul Titus Corlățean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Guvernul României susține ratificarea Proiectului de Lege privind asocierea politică și economică a Ucrainei la Uniunea Europeană, în baza considerentelor pe care deja le-am expus.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Comisia. Doamna deputat Intotero, vă rog frumos să prezentați raportul comisiei, Acordul de Asociere cu Ucraina.

Video in format Flash/IOS

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru politică externă a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 21 martie 2014 și 27 iunie 2014.

Suntem prima Cameră sesizată.

De asemenea, Consiliul Legislativ, Comisia juridică, de disciplină și imunități au avizat favorabil acest proiect de lege. Afirmând că prezentul acord servește intereselor României în ceea ce privește consolidarea relației bilaterale cu statul vecin, inclusiv din perspectiva asigurării respectării drepturilor minorităților naționale, membrii Comisiei pentru politică externă au hotărât cu unanimitate de voturi aprobarea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 21 martie 2014 și 27 iunie 2014 și transmiterea acestuia plenului Camerei Deputaților în forma prezentată.

În raport cu obiectul și conținutul său, prezentul proiect de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamna deputat.

Intervenții.

Domnule deputat, aveți cuvântul în numele minorității ucrainene din România.

O să vă rog frumos să fiți scurt.

Domnule Stroe, sper că sunteți scurt, da? N-aveți trei-patru pagini, nu?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marocico:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În calitate de reprezentant al minorității ucrainene în Parlamentul României, salut adoptarea în unanimitate, astăzi, 2 iulie 2014, în plenul Camerei Deputaților, a Proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană și a statelor membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte.

Cu această ocazie, în numele Comunității ucrainene din România, cât și în numele meu personal, doresc să transmit mulțumiri Guvernului și Parlamentului României pentru promptitudinea cu care au acționat în aducerea în agenda națională a unei teme de o importanță deosebită nu numai pentru Ucraina, ca stat vecin, ci și pentru partenerii europeni, ca membri ai acestei familii, familie în care sperăm că nu în foarte mult timp va fi și Ucraina primită.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Ionuț Stroe, Grupul parlamentar al PNL.

Aveți un minut și jumătate.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Într-adevăr, astăzi, cele trei țări foste republici sovietice ne demonstrează că au ales calea europeană, în pofida foarte multor încercări de descurajare și chiar de intimidare atât prin măsuri economice, dar chiar și prin amenințări la adresa integrității teritoriale venite din partea foștilor lor parteneri sovietici.

Aș vrea cu acest prilej să subliniez cât de importantă este această decizie strategică și, cred eu, ireversibilă luată de aceste state în acest moment, și anume, de a urma acest parcurs european. E vorba, bineînțeles, de posibila integrare europeană, care este cea mai clară și grăitoare imagine a unei vieți mai bune, a unei vieți mai demne, a unei vieți, bineînțeles, trăite în pace.

În ceea ce privește Ucraina, după cum chiar Comisia Europeană califica acest acord ca fiind unul inovator și foarte ambițios, nu e vorba doar de un document esențial, nu e vorba de un document care le oferă lor posibilități. Într-adevăr, este opțiunea lor către civilizație, către democrație, dar în ceea ce privește Ucraina, acest document are un specific trist. Și știm foarte bine că acest document, din păcate, a costat această țară multe vieți omenești. Noi, românii, am susținut mereu acest demers al ucrainenilor și cu atât mai mult ar trebui ca și de acum încolo să le susținem opțiunea lor.

Acordul de asociere în ceea ce privește Ucraina permite în mod clar apropierea acestei țări de Uniunea Europeană, dar, bineînțeles, fără a oferi garanții în legătură cu perspectiva aderării, creează cadrul unei colaborări sporite în sectorul energetic, în domeniul justiției, în cadrul politicii externe, al regimului de vize și al culturii.

Dar toate aceste țări, cred că și Ucraina mai ales, trebuie să înțeleagă că ei se angajează în acest moment să respecte statul de drept, să asigure reformele instituționale, legislative și constituționale și, bineînțeles, să lupte împotriva corupției.

Această alegere a Ucrainei, în concluzie, trebuie sprijinită în mod real. Semnarea acordului cu Ucraina este un pas decisiv în direcția unei posibile integrări europene, iar noi, partenerii săi, ne arătăm întreaga disponibilitate pentru sprijinirea acestor eforturi.

Vă mulțumesc, domnule președinte. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Cernea, vreți să luați cuvântul?

Dați-mi voie. În numele Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Georgică Dumitru:

Și Partidul Conservator susține ratificarea acestui acord.

Considerăm că e un pas înainte pentru democratizarea țării și mai suntem convinși că va fi și un beneficiu în interesul României.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Domnule deputat Cernea, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Felicit, la rândul meu, Republica Moldova, Ucraina și Georgia pentru curajul politic de a se alătura Uniunii Europene, pentru aspirațiile cetățenilor acestor țări care-și doresc să trăiască într-un stat de drept, într-un stat în care drepturile omului sunt respectate, într-un stat conectat la marea familie europeană.

Mă bucur foarte mult că România este solidară, și este, iată, prima țară care ratifică aceste acorduri, că România este solidară cu efortul acestor țări care au de înfruntat provocări dificile și sper foarte mult ca împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și din NATO, să acordăm sprijin permanent și să arătăm solidaritate acestor țări, întrucât ele mai au eforturi extrem de grele de făcut pentru a ajunge la un nivel de democrație de tip european și pentru a răspunde acestor presiuni și provocări venite de la unul dintre marii lor vecini.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Nu mai sunt intervenții.

Conform art.106 din Regulamentul Camerei Deputaților, merge la votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 10:47
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro