Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 8, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.92/16-09-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 08-09-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 8, 2014

7. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, precum și pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului (PL-x 389/2014). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 389/2014

   

Domnul Miron Tudor Mitrea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

8. Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, precum și pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului.

Reprezentantul inițiatorului, Guvernul României, doamnă ministru, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rovana Plumb:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Guvernul a inițiat acest proiect de lege spre a fi adoptat de către dumneavoastră, dat fiind faptul că, de doi ani de zile de când suntem la guvernare tot reparăm greșeli și nedreptăți făcute de către guvernele anterioare.

O mămică, pe timpul concediului de îngrijire a copilului, poate - din punctul nostru de vedere, pentru că am venit cu o altă viziune - să încaseze și venituri suplimentare, iar în Comisia pentru muncă a fost propus un amendament prin care nivelul veniturilor să se ridice de la 3 ISR-uri, adică de la 1500 de lei la 6000 de lei pe perioada unui an de zile, în așa fel încât să poată beneficia de un ajutor suplimentar, putând, în același timp, să fie acasă, alături de copii, dar să și poată munci.

De aceea, aș vrea să vă rog să votăm acest proiect de lege inițiat de guvern, pentru ca, pe de o parte, mămicile care au încasat venituri și de bună voie, având o atitudine civică prin respectarea legilor statului, s-au dus la autoritatea fiscală și le-au declarat, să poată, de acum încolo, prin viziunea pe care o avem, să poată obține și venituri suplimentare.

Este vorba de 20000 de mămici, din care 12500 de mămici au început deja achitarea acestor debite, dar nu au finalizat-o, astfel încât ele să fie scutite de la plata acestora prin proiectul de lege pe care vă rog să-l aprobați. Și, în același timp, este un număr de 8000 de mămici care au achitat integral plus cele 12000 care sunt în curs de plată, cărora vrem să le restituim banii pe care deja i-au plătit către bugetul de stat.

Cred că este o măsură reparatorie și o viziune care să vină în susținerea familiei, a copilului, pentru o dezvoltare normală a societății.

Vă mulțumesc foarte mult anticipat pentru votul dumneavoastră.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Domnul Iordache, șeful comisiei sesizate în fond, aveți microfonul, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am ținut cont de avizul favorabil al Consiliului Legislativ.

Obiectul de reglementare v-a fost prezentat de doamna ministru.

Comisia propune plenului adoptarea proiectului de lege cu amendamentele care sunt prezentate în anexă.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice și amendamentele respinse sunt, de asemenea, prezentate în prezentul raport.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă din partea grupurilor parlamentare? Domnule ministru, vă rog, aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe Ialomițianu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

PDL-ul va susține acest proiect legislativ, dar sunt unele întrebări pentru doamna ministru și clarificări.

Să ne spună doamna ministru că prin această măsură n-o să introducă noi impozite și taxe. Că de când Guvernul Ponta a venit la Palatul Victoria, tot ce spune doamna ministru reparații au fost numai din noi impozite și taxe - vreo 36.

Și, doamnă ministru, atât ați reparat, până ați adus țara în recesiune. Ați luat-o pe creștere economică și ați dus-o în gard.

Vă rog eu foarte mult, atunci când luați niște măsuri pentru o categorie, nu loviți în alte categorii, pentru că ați lovit în două treimi din muncitori din cei din sectorul privat. Multe firme au intrat în insolvență. Mai și creați resurse. Mai reduceți și evaziunea fiscală. Pentru că în 2013 evaziunea a crescut față de 2012 cu trei puncte procentuale, vreo 18 miliarde de lei.

Dacă nu se fura atât în 2013, aveam bani și pentru reducerea CAS-ului și pentru a da niște bani mai mult la categoriile care au nevoie de sprijin. Asta e.

Deci, vă rog eu foarte mult să-i transmiteți lui Victor Ponta să repare ceea ce a stricat, că a luat țara pe creștere economică și a adus-o în criză financiară.

Sigur, PDL-ul a luat-o când era căderea cea mai mare din criză financiară și a adus-o pe creștere și v-a lăsat 5 miliarde de euro în trezorerie și cu un deficit foarte mic.

Vă rog foarte mult, nu distrugeți țara, adică să nu fie după campania asta prezidențială după noi, potopul, că ăsta-i stilul de guvernare, asta-i viziunea PSD-ului.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Domnului prim-ministru Victor Ponta - așa vorbim noi în Parlament când ne referim, și la domnul președinte Traian Băsescu și la domnul...

Vă mulțumesc, domnule ministru.

Doamnă deputat Pocora, vă rog, aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dați-mi voie să repet să înțeleagă și cei care nu vor să înțeleagă, și anume că nu aceste categorii au vină, nu acei bugetari sunt vinovați, nu mămicile sunt vinovate, nu pensionarii sunt vinovați. Îi pusesem niște întrebări doamnei ministru, pe care, sigur, le-a ignorat. Așa cum a făcut și la comisie, probabil că nu poate să răspundă. Asta legat de Legea amnistiei bugetarilor.

Întorcându-mă la legea pe care o dezbatem în acest moment, și această lege are un caracter pur electoral. Este un segment, un număr de mămici pe care Victor Ponta, de a căror voturi Victor Ponta are nevoie și atunci încearcă să găsească soluții.

Noi nu asistăm astăzi la o lege, nu avem în față o lege care să vină și să spună: uite, facem ceva pentru a susține mamele din România, facem ceva să susținem familia sau natalitatea în România. Nu. Se întâmplă ce era normal să se întâmple, o scutire, o amnistiere a acestor persoane. Dar, vă rog frumos, doamnă ministru, nu ne vindeți această lege ca pe marea revoluție pe care o faceți dumneavoastră în susținerea mamei și a copilului. Pentru că nicidecum asta nu este o politică activă și chiar și dumneavoastră cred că vă este cunoscut acest lucru.

Mai degradă ar fi trebuit să veniți aici și să ne spuneți când majorați indemnizația pentru creșterea copilului, când reveniți la valorile care erau dacă într-adevăr erați hotărâtă să faceți politici active, să faceți dreptate sau lucrurile așa cum le spuneți dumneavoastră.

De asemenea, am văzut în această lege și am și un amendament pe care am să mi-l susțin, legat de mamele bune-platnice, adică cele care au fost sesizate că au primit niște bani în plus și au început să-i returneze. Ei, acele mame sunt discriminate o perioadă de cinci ani față de mamele care vor fi amnistiate și care n-au apucat să plătească, pentru că dumneavoastră spuneți că mămicile care au apucat să plătească o să-și primească banii înapoi în decursul a cinci ani de zile. Bineînțeles, nici nu sunt indexați, pur și simplu sunt niște bani pe care mămicile i-au dat la stat și acum, sigur, îi vor primi, dar în cinci luni de zile.

Toate aceste lucruri arată neseriozitatea cu care ați făcut această lege și caracterul ei pur electoral.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

De la PC, domnul Diniță.

Vreți să luați cuvântul pentru dezbateri generale din partea partidului. Da, domnule deputat, imediat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Diniță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnă ministru,

Domnilor colegi,

Această lege este o inițiativă foarte bună. Repară o nedreptate și, după cum ați văzut, inclusiv cu 1 ianuarie 2015, acele mame care au plătit înapoi banii considerați necuveniți - în cinci ani, corect, în tranșe egale, mi se pare corect, dar nu totul se poate face într-o zi, pentru că nu știu dacă economia poate permite o dată tot.

Important este că se începe cu a se face dreptate, drept pentru care colegii noștri vor susține acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Adam. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Adam:

Domnilor de-a dreapta mea și de-a stânga, v-aș ruga să vă gândiți care a fost motivul pentru care a fost nevoie să se dicteze această lege? Este o lege care repară atrocitățile săvârșite de Guvernul Boc. Este inadmisibil să arătați atâta ipocrizie exprimată prin vocea eminentului coleg care spune că Grupul PDL e de acord cu votarea legii, dar se contrazice spunând și reproșându-i doamnei ministru și certându-i imperativ să dea socoteală pentru niște viitoare decizii.

Domnilor, când ați fost corecți și ați spus adevărul, când ați fost de acord cu votarea legii sau faceți asta dintr-o ipocrizie de-asta, de a arăta electoratului că sunteți alături de cei care au fost năpăstuiți chiar de dumneavoastră, sau ați fost sinceri când ați atacat ministrul și ați cerut socoteală și aproape că i-ați impus să nu ia nicio măsură compensatorie? Haideți să avem puțină decență! Când venim la acest microfon, să dăm dovadă de verticalitate și dacă votați pentru, domnilor de la PDL, rămâneți la această afirmație. Nu încercați să veniți și să anulați ce ați spus înainte prin afirmațiile ulterioare.

Pe de altă parte, nu putem să nu aducem aminte că această măsură a fost nevoie să fie luată, pentru că atrocitățile au fost săvârșite înainte de către guvernarea pe care ați avut-o dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule deputat, nu ați spus numele, dumneavoastră. Nu, nu, dacă nu ați spus numele... Nu, și la mine s-au referit, vă rog frumos. Vă rog mult de tot, nici vorbă, nici vorbă, nu încălcăm regulamentul, îmi pare rău, știți că vă respect, vă stimez, nu e drept la replică dacă nu ați spus numele.

Mergem... e în regulă. UDMR-ul, domnule Máté, aveți microfonul. După ce vorbește domnul Máté, pe procedură, dacă e procedură.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar UDMR va susține acest proiect de lege și nu considerăm că este vorba despre o inițiativă doar în an electoral, deoarece împreună cu colegul meu Markó Attila am depus această inițiativă încă anul trecut, sfârșitul anului trecut. Din păcate, la comisie nu s-a dezbătut un amendament al colegului Kerekes Károly, dar cred că se poate corect ulterior, mai ales punctul b) de la articolul 16, pentru că, cum este acum în formula actuală, este foarte restrictiv, iar eu cred că se poate corecta în plen sau chiar ulterior. Dar susținem această inițiativă și vă spun din nou că această inițiativă a fost depusă de Grupul parlamentar UDMR încă anul trecut, deci nu e vorba de ceva care să fie doar în an electoral.

Mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Dacă la dezbateri generale mai este vreun coleg? Nu, am vorbit, grupul nostru a vorbit. Un reprezentant de grup la dezbateri generale. PP-DD de lângă mine, doamnă secretar, aveți microfonul.

Procedură, am înțeles, domnule ministru.

Video in format Flash/IOS

Doamna Liliana Mincă:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Poporului-Dan Diaconescu vă spunem că susținem acest proiect de lege. Vă mulțumim că ați venit cu el.

Vă rugăm să vă îndreptați atenția toți colegii parlamentari, indiferent de coloratura politică, asupra celuilalt proiect de lege al PP-DD-ului prin care cerem majorarea alocației de stat pentru copii de la 42 de ron la 200 de ron. Știm că în Senat, senatorii au votat împotrivă, și mă refer la senatorii PNL care, după aceea au depus, și pot să consider că tot așa, a fost an electoral pentru europarlamentare, pentru că imediat cum a început campania electorală pentru europarlamentare, colegii noștri de la PNL au anunțat că au depus un proiect de lege prin care cer majorarea alocației de stat pentru copii de la 42 de ron la 200 de ron.

Acest proiect de lege există, a fost depus de către PP-DD, vă rog să-l votați, așa cum vom vota noi toate proiectele de lege care nu vor face altceva decât să repare anumite greșeli făcute de politicieni, de parlamentari, fiindcă mămicile ne privesc, iar familia, în România, trebuie respectată. Copiii noștri sunt viitorul de mâine. De aceea, vă rog votați acest proiect de lege și votați în primul rând majorarea alocației de stat pentru copii.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Un minut dreptul la replică domnul... nu, procedură. Replică fără, că vă tai microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe Ialomițianu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să spun că pedeliștii sunt liniștiți. Înseamnă că plecați de la guvernare. Ați spus că...

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu înțeleg ce drept... ce problemă de procedură e asta, îmi cer scuze!

Domnul Neacșu.

Mă obligați să vă tai microfonul...

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

O singură, foarte scurtă mențiune, domnule președinte, pentru stimata colegă doamna deputat Mincă. Nu parlamentarii au greșit. Parlamentarii repară. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Intrăm în dezbaterea legii pe text. Articolul... anexa nr.1, pe ea lucrăm. Avem amendamente admise.

Nr.crt.1, textul legii, nemodificat. Are cineva observații, nu. Admis.

Nr.crt.2, nemodificat. Observații? Nu, admis.

Nr.crt.3 avem amendament respins al domnului Kerekes Károly.

Sprijiniți, domnule deputat?

Video in format Flash/IOS

Domnul Szabó Ödön:

Domnule președinte, am găsit o soluție împreună cu doamna ministru la această propunere în sensul că se referea la acele indemnizații pe care le primesc în forma actuală a ordonanței de urgență care se referă la consiliile locale și consilierii județeni. Dar sunt o serie de alte situații în care, de exemplu, membrii ATOP care sunt numiți în funcție prin dispoziția președintelui, sunt 3 membri ATOP din societatea civilă care, de exemplu, primesc indemnizație de ședință și ei sunt în asemenea situație și ar trebui lărgit. Propunerea colegului nostru venea ca să lărgească această sferă, întrucât ei nu intră în categoria punctului c) unde a fost acceptată propunerea grupului nostru de a crește de la 3 isr la 6 isr acel plafon stabilit prin ordonanță de urgență. În cazul acestora, ei prin pct. c) ar fi fost, să spunem așa, într-o situație specială, în spatele, practic, în defavoare cu cei de la consiliul local sau consiliul județean. Și am făcut o formulare care ne-am înțeles cu doamna ministru să fie rezolvată în normele de aplicare.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Bun. Deci înțeleg că renunțați la amendamentul propus, de aceea intrăm pe textul propus de comisie. Dacă la acesta există... Nu există comentarii.

Nr. crt. 4, textul propus de comisie. Există comentarii? Nu.

La nr. crt. 5, text propus de comisie pentru art. II, alin.1.

Alineatele 2-4, nemodificate.

Alineatele 5-6, nemodificate.

În schimb, avem un amendament al doamnei deputat Pocora la alineatele 2 și 3.

Da, doamnă deputat, vă rog, prezentați-vă amendamentul respins de la alineatele 2 și 3.

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Pentru că, într-adevăr, mămicile nu au nicio vină și pentru ca doamna ministru și Guvernul condus de Victor Ponta să ne demonstreze, să demonstreze tuturor că nu sunt măsuri electorale, propunem pentru mămicile de bună-credință care au început să returneze banii ca restituirea să nu se întâmple în 5 ani, ci amendamentul meu constă în următorul lucru: "Se restituie eșalonat pe o perioadă de 6 luni", deci nu în 5 ani. Dacă nu este electoral, dacă sunteți hotărâți să o faceți, păi, dați-le oamenilor înapoi banii pe care ei i-au dat cu bună-credință la stat în 6 luni. Și astăzi nu vor mai fi discriminate aceste mămici, raportat la mămicile care urmează să fie amnistiate prin această lege.

Iar la punctul 3: "Sumele ce urmează a fi restituite, în condițiile alin.2, în 6 luni se actualizează cu indicele de inflație și nu sunt purtătoare de dobânzi, penalități sau majorări de întârziere, după caz.

Deci, doamnă ministru, dacă nu e o măsură electorală, sunteți de acord să se facă în 6 luni, și nu în 5 ani, această restituire?

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Deocamdată asta vom decide noi la vot.

Supun votului dumneavoastră amendamentul respins al doamnei deputat Pocora.

Cine este pentru?

Video in format Flash/IOS 78 de voturi împotrivă, 2 abțineri, 48 de voturi pentru. Respins.

Deci nr.crt.5, adoptat în forma propusă de către comisie.

Nr.crt.6. Forma propusă de comisie. Sunt intervenții? Nu. Adoptat.

Nr.crt.7 - forma propusă de comisie. Nu sunt intervenții. Adoptat.

Nr.crt.8 - textul comisiei. Nu sunt intervenții, adoptat.

Nr.crt.9 - textul comisiei. Nu sunt intervenții. Adoptat.

Am finalizat proiectul de lege. Merge mâine la votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 20 august 2019, 6:36
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro