Ana Birchall
Ana Birchall
Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.94/19-09-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 09-09-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.5 Ana Birchall - declarație politică referitoare la potențialul politic, economic și social al României, în contextul dezvoltării unui nou proiect de țară;

   

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Invit la microfon pe doamna deputat Ana Birchall. Se pregătește doamna deputat Florica Cherecheș.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se referă la potențialul politic, economic și social al României, în contextul dezvoltării unui nou proiect de țară, care, în viziunea și puterea sa, va servi drept un apel la unitate națională pentru românii obosiți de 10 ani de ură, dezbinare și conflict politic promovat de modelul președintelui-jucător Traian Băsescu și a aliaților săi. Împreună cu generația de români a cărui proiect politic de țară a fost definit de integrarea euro-atlantică, de obținerea siguranței și integrării economice mult-râvnite, sub umbrela democratică și de securitate a Uniunii Europene și NATO, o clasă politică responsabilă nevoilor românilor de astăzi trebuie să înceapă să construiască pe bazele deja bine înrădăcinate ale realităților actuale.

Mă refer aici la o Românie puternică în Europa, la valorificarea potențialului enorm pe care România îl are, inclusiv din punct de vedere economic, la transformarea unei bune tradiții de diplomație parlamentară și executivă într-un efort accelerat de diplomație economică, susținută de o coerență instituțională pe care o poate impune voința politică, pe care am speranța că o vom avea odată cu victoria unui nou model economic, politic și social și a unui nou model de președinte, la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Președintele APCE, doamna Anne Brasseur, declara săptămâna trecută la București că nu poți avea state puternice fără instituții puternice, citând exemple din vecinătatea estică a României, state care acum se confruntă cu intense provocări la adresa integrității teritoriale, a autodeterminării și a drepturilor omului, cu derapaje nepermise de la dreptul internațional. Mă refer la popoare care și-au manifestat în mod cât se poate de democratic dorința de a avea un viitor stabil și pașnic în Uniunea Europeană și pe care România le sprijină în parcursul lor european: Republica Moldova, Ucraina sau Georgia. Am votat, alături de dumneavoastră, ratificarea Acordurilor de Asociere la Uniunea Europeană ale celor trei state și am încrederea într-un viitor în care aspirațiile lor democratice și europene vor prinde un contur mult mai clar.

România trebuie să fie un pilon de responsabilitate și stabilitate într-o regiune din ce în ce mai frământată. România dă dovadă de seriozitate, profesionalism și responsabilitate, fiind un partener de încredere, de nădejde, pentru SUA și aliații noștri din NATO și UE.

Este în interesul României, ca stat la granița UE și NATO, să transmită principiile democratice, conducând prin exemplul propriu, asigurând, în același timp, contextul necesar unei bune colaborări la nivel diplomatic, politic, economic și social cu țările din vecinătatea estică. În paradigma actuală de securitate asigurată la nivel comun, supra-statal, nu trebuie să ignorăm datoria noastră națională, de bază, de a continua să ne dezvoltăm ca un factor de stabilitate în regiune. România își asumă cu seriozitate și profesionalism obligațiile care decurg din calitatea de membru NATO, dar și rolul de protector al principiilor care stau la baza Uniunii Europene. În acest context, instituțiile noastre trebuie să ne oglindească principiile democratice, dar și potențialul real al diplomației române.

Apărarea noastră vine în primul rând din instituții stabile, puternice, dintr-un proces democratic transparent și reprezentativ, dar și din principii care să ne ghideze pe termen lung, într-un proiect de țară coerent.

Nu este destul să fim un factor de stabilitate în regiune. România, această frumoasă Grădină a Maicii Domnului, poate mult mai mult! Trebuie să privim peste provocările acestui an și ale celui următor, la problemele cu care societatea noastră se va întâlni în 20 sau în 30 de ani. Unde va fi România atunci, când lunga sa evoluție de la comunism la democrație capitalistă va fi un simplu fapt istoric? Unde vor fi românii când după realitățile integrării în Uniunea Europeană și NATO vor căuta în trecutul lor un proiect de țară care a definit generația noastră? Unde veți fi dumneavoastră când copiii noștri vor căuta valorile care să le fie temelie pentru dezvoltarea și împlinirea lor personală și profesională?

Stimate colege, stimați colegi,

Nu este normal ca bătrânii noștri să se întrebe de ce au fost umiliți, fără vină, de fosta guvernare PDL-istă cu Băsescu în frunte, de măsurile punitive ale dreptei la care s-au raliat acum Iohannis și ai săi colegi liberali, asumându-le!

Nu este normal ca tinerii noștri să plece din țară, văduvind-o de mințile lor clare și educate, fără vreo dorință de a se întoarce acasă, pentru că societatea chinuită de trecutul băsist nu le oferă oportunități și ajutor în a-și întemeia o familie, în a-și construi o casă, în a oferi acestei țări primul lor copil. Am spus-o și voi continua să spun că România trebuie să spargă cercul vicios în care se zbate un tânăr, o familie tânără!

Clasa mijlocie, acest motor al societății, trebuie ajutată și sprijinită să se întărească pentru că numai așa avem o societate competitivă care poate privi viitorul în față!

Nu este normal ca noi, ca societate, să renaștem după fiecare derapaj al unor politicieni iresponsabili de dreapta, să reconstruim acolo unde alții au dărâmat, într-un cerc vicios care asigură României doar stagnare socială, economică și politică.

Devine clar faptul că numai o Românie democratică și incluzivă, construită pe baza principiilor social-democrației progresiste va putea face față provocărilor secolului nostru și nicidecum ideile deja evidente ale dreptei, reprezentată acum de PDL și PNL, care ne-au împins spre austeritate, sărăcie, spre dictatura non-valorilor.

Voința electoratului român a arătat o preferință spre o dezvoltare economică pragmatică, dar care să nu lase în urmă pe cei mai săraci dintre noi, pe cei cu adevărat nevoiași, din categorii sociale care, în ciuda unor statistici reci, continuă să fie reprezentată de părinții și bunicii noștri și de copii sau de tineri minți îmbogățite de Bunul Dumnezeu cu talent și putere de muncă. Aceasta este realitatea unei Românii cu o profundă datorie socială, dar o Românie care, cred eu, se poate ridica și dezvolta având la bază adevăratele valori, tradiții și obiceiuri pe care încă le găsim la oraș, dar în special la satul românesc.

Iar pe cei care poate ascultându-mă ridică neîncrezători o sprânceană, îi invit să vină în colegiul meu, pe Valea Tutovei, unde vor primi o adevărată lecție de istorie și de autentice valori românești!

Această Românie are potențialul de a construi un proiect de țară prin prisma învățămintelor trecutului și a experienței date de o evoluție comună, plină de sacrificii, spre o democrație europeană și capitalism responsabil.

Unitatea este cea care lipsește ca regulă de bază a acestui deziderat, dar este speranța mea și a multor români că, odată cu noul an, un nou model de lider și o coerență instituțională a actului politic, pe toate paliere sale, vor duce la repornirea unui proiect de țară pe care generația dinaintea noastră să o aprobe, iar cele noi să o îmbrățișeze.

Cineva mi-a spus odată că parcă de câțiva ani România nu mai are spirit! A fost momentul care m-a făcut să realizez că ceea ce a lipsit acestei țări este nu numai un proiect de țară coerent, care să fie pus în practică de adevărați oameni de stat, nu de păpușari și oameni mici care se credeau și se cred "mari bărbați de stat", dar și identitatea națională, mândria de a fi român!

Stimate colege, stimați colegi,

Suntem în fața unei oportunități nemaiîntâlnite în istoria ultimilor 25 de ani. Avem o țară membră a Uniunii Europene și a NATO, cu garanția siguranței și securității, dar și cu dezvoltarea economică asigurată de potențialul enorm al acestei țări și al talentului românesc nativ. Poziția geografică dată de Bunul Dumnezeu ne dă oportunitatea reprezentării valorilor europene și atlantice, dar și deschiderea spre răsărit, spre un Orient care ne privește cu încrederea unor relații diplomatice și de diplomație economică bine înrădăcinate în tradiție, reînnoite de eforturile actualului executiv condus de premierul Ponta. Este datoria noastră să folosim la adevăratul potențial această oportunitate a României, să construim pe baza stabilității pe care o asigurăm în regiune. Acest proiect de țară trebuie să fie construit pe baza a trei factori importanți.

În primul rând, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă o garanție decisivă pentru securitatea și dezvoltarea noastră, în deplin respect față de normele și principiile democratice. Dezvoltarea acestui parteneriat reprezintă piatra de temelie a evoluției noastre democratice. Recentele vizite în România ale unor înalți diplomați și oameni de stat americani, dar și vizitele premierului Ponta în SUA dovedesc importanța pe care SUA le oferă României, ca un partener serios și responsabil în regiune, dar și eforturile actualului executiv și ale diplomației române în dezvoltarea relației bilaterale.

În al doilea rând, trebuie să avem în vedere vecinătatea noastră.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Vă rog să vă apropiați de final.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

În special în cazul fraților...

Este o declarație importantă, domnule președinte, și vă rog să mă lăsați să o închei.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Regulamentul spune trei minute și vă închid microfonul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

În special în cazul fraților noștri de peste Prut, dar și pentru țări față de care statul român și-a manifestat susținerea în parcursul european, România are obligația de a-și ține cuvântul și de a reprezenta principiile democratice europene. În acest sens, diplomația parlamentară este cheia prin care comunicarea diplomatică și politică prinde coerență, dar nu trebuie să uităm de faptul că eforturile executivului condus de Victor Ponta au arătat prin fapte, nu vorbe, ajutorul pe care România îl poate asigura în independența energetică și în dezvoltarea relațiilor culturale și economice.

În al treilea rând, România trebuie să se dezvolte ca punte spre Răsărit, în accepțiunea unui nou drum al Mătăsii care să reprezinte poarta Orientului spre Uniunea Europeană. În ciclicitatea demult identificată de cultura chineză asupra istoriei, România se poate afirma drept un hub pentru investițiile unor mari jucători din Asia, precum China sau India, o poartă la care să bată dragonii economici ai Orientului, în drumul lor spre Uniunea Europeană.

Stimate colege, stimați colegi,

Închei prin a vă aminti că aceste idei, această viziune și acțiunile pe care trebuie să le întreprindem în dezvoltarea coerentă a societății românești nu au fost făcute la timpul lor. Am pierdut 10 ani în lupte, dezbinare socială și polarizare politică datorită unui singur om și a proiectului său personal, nu de țară, nu pentru România. Greșelile și planurile politice personale ale lui Traian Băsescu și ale regimului promovat de el au stagnat România și dezvoltarea sa prea mult timp, impunând dictatura non-valorilor într-o societate care-și dorea direcție și conducere politică, într-o societate care a cerut și cere tot mai insistent, pe bună dreptate, să poți să ai o șansă de realizare profesională și personală pe baza unui sistem meritocratic.

Într-o deplină lipsă de respect față de regulile impuse de Constituția României și de protocolul șefilor de stat, Traian Băsescu a sabotat imaginea României în lume și a susținut valorile păguboase ale familiei sale politice, devenind campionul tăierilor de pensii, salarii și de speranță în Uniunea Europeană. În 10 ani de mandat, Traian Băsescu nu a venit cu nici un proiect coerent de politică externă, care să pună în valoare întreg potențialul acestei țări. Este de datoria noastră să repunem România pe hartă, iar eforturile Guvernului condus de premierul Victor Ponta au arătat, într-o activitate diplomatică susținută inclusiv de diplomația parlamentară, că putem repara răul făcut României. Dar nu așa trebuie să funcționăm ca țară, instituții și politicieni. Nu aceasta este normalitatea: să reparăm la infinit greșelile trecutului.

Tocmai de aceea bătălia din această toamnă este esențială în a pune capăt odată pentru totdeauna acestui model de președinte, acestui model de a face politică.

Îmi exprim speranța că, odată cu sfârșitul acestui an și alegerile prezidențiale, vom putea construi și pune în practică proiectul de țară pe care românii îl merită, având la bază principiile și politicile social-democrației susținute de coerența instituțională dată de un nou model de președinte care să reprezinte cu mândrie, demnitate și respect interesul național.

Valorificarea diplomației economice, în accelerarea eforturilor depuse de actuala guvernare pentru atragerea de investiții străine, este următorul pas logic, în această viziune. Punerea în valoare a potențialului enorm pe care România îl are, inclusiv din punct de vedere economic, trebuie să devină, alături de rolul strategic pe care îl avem în regiunea noastră, principalul nostru proiect de țară. Un proiect de țară în care România este poarta economică a Uniunii Europene.

Avem această șansă. Să nu o ratăm!

Vă mulțumesc.

Și, pentru stenogramă, aceasta a fost versiunea mai scurtă a acestei declarații extrem de importante care vorbește despre proiectul de țară al României, și, în același timp, am depus în scris, la secretariatul de ședință, o altă declarație politică intitulată "Trilogia valorilor naționale - Eminescu, credința și folclorul".

Vă mulțumesc.

Ana Birchall, deputat Colegiul nr.5 Vaslui.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Doamnă deputat, vă reamintesc că, potrivit regulamentului, durata unei declarații politice este de trei minute. V-am reamintit, doar.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

Domnule președinte, iar eu vă reamintesc dumneavoastră că, atunci când sunt declarații, cum a fost aceasta, în care vorbim de proiectul de țară al României, puteți să faceți îngăduință, mai ales că suntem la începutul sesiunii parlamentare și ar fi păcat ca astăzi să începeți dimineața, cronometrându-mă pe mine. Dacă nu, atunci, cronometrați-i pe toți colegii.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

O să-i cronometrez pe toți colegii, dar aici este vorba despre considerația față de ceilalți colegi.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 22 august 2019, 10:32
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro