Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 09-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 9 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Claudia Boghicevici - declarație politică: - "Scutirea de la plata unor debite pentru mame";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Claudia Boghicevici:

"Scutirea de la plata unor debite pentru mame"

Deși România are o mare problemă de natalitate și Guvernul Ponta nu a fost capabil să vină cu nicio măsură pentru a sprijini familiile care vor să aibă un copil, acum ne este prezentată ca o mare concesie această amnistie și este considerată o reparație pe care o fac acum, în prag de campanie electorală, dar cu aplicabilitate din 2015.

Prin proiectul de lege inițiat de guvern, sunt scutiți de la plata debitelor părinții cărora li s-a calculat greșit indemnizația, numai dacă aceștia prezintă în șase luni o cerere și o declarație pe propria răspundere.

De asemenea se acordă dreptul celor care primesc indemnizație de creștere a copilului de a realiza venituri suplimentare dacă se află într-una din următoarele situații:

  • primește diverse sume în baza legii, în baza contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
  • primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
  • realizează venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, de maximum 3 ISR într-un an calendaristic (1500 lei).

Se stabilește și modalitatea de recuperare a debitelor în cazul celor care realizează venituri mai mari decât 3 ISR, prin calcularea ca diferență între indemnizație și stimulul de inserție la care ar fi avut dreptul.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a adoptat propunerea cu un amendament prin care veniturile suplimentare pot ajunge la 6 ISR anual.

Deci viitoarele mame vor avea drepturi la venituri suplimentare de 1500 de lei pe an conform Guvernului sau 3000 de lei, dacă rămâne amendamentul deputaților, adică maxim 8 lei pe zi. Această pomană este o jignire la adresa tuturor femeilor care vor să aibă un copil, dar fără a renunța la cariera profesională.

Dacă chiar ar vrea să sprijine într-adevăr femeile/părinții cu copii mici, guvernul ar trebui să fie preocupat de asigurarea infrastructurii pentru îngrijirea copiilor (creșe, grădinițe), de asigurarea unor programe de muncă flexibile.