Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 09-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 9 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.57 Daniel Iane - declarație politică despre amnistia fiscală a unui număr important de pensionari, mame și funcționari publici, pentru sumele obținute ilegal, din cauza incompetenței unor funcționari publici;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Iane:

Pentru că vine campania electorală, premierul Ponta a devenit dintr-o dată interesat de problemele cu care se confruntă diversele categorii sociale din România. Astfel, s-a gândit ca pentru un număr important de pensionari, mame și funcționari publici să propună amnistia fiscală pentru sumele obținute ilegal, din cauza incompetenței unor funcționari publici. De asemenea, pentru cei care deja au returnat aceste sume, există propunerea ca aceștia să primească banii înapoi, începând cu 1 ianuarie 2015, eșalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, prin plăți anuale egale.

Aceste propuneri au fost discutate și adoptate în cadrul Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților, al cărei membru sunt, și, cu această ocazie, am ridicat problema legată de termenul de returnare a acestor sume, 5 ani fiind un termen fantasmagoric, după opinia mea, mai ales pentru pensionari.

Să nu uităm faptul că, în comparație cu funcționarii publici și cu mamele, care au un venit decent pentru cele necesare lunar, pensionarii, această categorie, în mare parte defavorizată și uitată în România, abia reușesc să-și asigure un trai decent, să-și cumpere hrana de zi cu zi, medicamentele sau să-și plătească întreținerea. Mai mult, cu părere de rău o spun, cred că Guvernul Ponta ar trebui să ia în calcul și faptul că mulți dintre cei 50.000 de pensionari, care ar trebui să primească banii respectivi, este posibil să nu mai fie în viață peste 5 ani, deci să nu se mai poată bucura de dreptul lor.

Acesta este motivul pentru care în cadrul dezbaterilor din comisie am propus, alături de colegii mei liberali, un amendament care viza ca acești bani să fie restituiți integral, măcar pensionarilor, această categorie mai sensibilă decât celelalte două, efortul bugetar nefiind exagerat, deoarece este vorba de numai 350 milioane lei. Așa cum statul a putut să recupereze aceste sume integral, mi se pare firesc și corect să-i și înapoieze la fel. Din păcate, reprezentanții Guvernului s-au făcut că nu înțeleg importanța acestei modificări, iar amendamentul a fost respins.

Acest tip de comportament demonstrează limpede faptul că acest guvern nu dorește decât să se folosească de aceste categorii sociale în scop electoral, doar până se termină campania în care și premierul Ponta este candidat, fiind evident că nici dumnealui, nici miniștrii săi nu sunt cu adevărat interesați de soarta acestor oameni. Consider că aceste măsuri ar fi benefice doar dacă termenul de aplicare ar fi mai rapid, iar banii ar fi returnați integral, într-un termen rezonabil. Însă, temerea mea este că acestea sunt, din nou, doar alte promisiuni de campanie electorală, iar Guvernul Ponta va da niște bani doar pe hârtie, putând lua ulterior, după campanie, orice alte decizii controversate până la data de 1 ianuarie 2015, când aceste măsuri ar urma să intre în vigoare.