Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 09-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 9 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.62 Florica Cherecheș - declarație politică intitulată "Ce rol mai are Parlamentul în țara asta?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Florica Cherecheș:

"Ce rol mai are Parlamentul în țara asta?"

Săptămâna trecută a început o nouă sesiune a Parlamentului. Dar mă întreb dacă mai e nevoie de el, dacă mai există pentru Guvernul României, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele luni și nu numai. Ce altceva poți să înțelegi din numărul mare de ordonanțe de urgență emise de Ponta, deși acesta a promis că el nu va guverna țara prin ordonanțe de urgență, că el va respecta Parlamentul și atribuțiile sale?

Din anul 2012, de când e premier, Ponta a emis peste 250 de ordonanțe, ceea ce înseamnă că tot la 72 de ore în România se dă o ordonanță de urgență. În data de 23 iunie 2013 România cred că era la un pas de colaps dacă Guvernul nu emitea 17 ordonanțe de urgență în aceeași zi.

Sistemul educațional ar fi sărit în aer dacă în decembrie 2013 și acum, în iulie 2014, Guvernul Ponta nu emitea câte o ordonanță de urgență.

Nu știu care a fost situația extraordinară în care a fost sistemul de învățământ, a cărei reglementare nu putea fi amânată, de ce au fost necesare nu mai puțin de 97 de modificări aduse Legii educației naționale, nu cunosc această situație extraordinară nici sindicatele, nici asociațiile de studenți, nici instituțiile de învățământ. Singurii care cunosc această situație sunt Ponta, Pricopie, Costoiu și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care refuză atacarea ei la Curtea Constituțională, deși i s-a solicitat acest lucru de către foarte multe organizații.

În cazul multor ordonanțe de urgență nu se cunoaște situația extraordinară, a cărei reglementare nu putea fi amânată, dar un lucru este clar: Parlamentul României nu mai există sau nu are nicio valoare, altfel nu se explică cum un Guvern cu o susținere confortabilă în Parlament, emite atâtea ordonanțe de urgență.

Apogeul a fost atins prin emiterea ultimei ordonanțe, chiar în ultima săptămână de vacanță parlamentară, care permite traseismul politic al aleșilor locali și, astfel, are potențialul de a contribui la fraudarea alegerilor prezidențiale care ne stau în față. Mă bucur că a început sesiunea parlamentară, pentru că altfel nu știu ce ordonanțe ar mai fi emis Guvernul Ponta, acum că s-a creat precedentul de a suspenda anumite legi pentru o perioadă, dacă acest lucru satisface dorințele unui grup de interese.

Inexistența Parlamentului României este, într-adevăr, într-o țară democratică, o situație extraordinară, a cărei reglementare nu mai poate fi amânată, așa că solicit premierului Ponta să dea de urgență o ordonanță pentru a reînființa Parlamentul și a-i reda atribuțiile, deoarece, în mod evident, Constituția României, Legea fundamentală, nu este suficientă.