Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 09-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 9 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.70 Gheorghe Dragomir - declarație politică având ca temă "Traseismul politic, un act profund nedemocratic";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Gheorghe Dragomir:

"Traseismul politic, un act profund nedemocratic"

Adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului Ponta, prin care este legiferată migrația politică a aleșilor locali, reprezintă un atac la esența autonomiei locale și la esența pluripartidismului în România.

Alianța Creștin-Liberală consideră că este inadmisibil să oferi o derogare de la legea care interzice traseismul politic doar pentru că PMP și Elena Udrea sau Călin Popescu-Tăriceanu au nevoie de primari în campania electorală.

În 2006 a fost adoptat un cadru normativ care a interzis migrația aleșilor locali, ceea ce a condus la o însănătoșire a mediului politic și a administrației locale. Prin adoptarea OUG, toate beneficiile legii din 2006 sunt anulate, aceasta doar pentru a servi intereselor de moment ale lui Victor Ponta.

Este cunoscut faptul că PSD este cel mai corupt partid, iar în momentul în care nu mai au voturi și se regăsesc în incapacitatea de a mai fura, trebuie să găsească alte mijloace prin care să contracareze incompetența premierului Victor Ponta.

Ordonanța prin care vrea ca primarii să poată schimba partidul, după ce au fost aleși, întoarce România în trecut cu 14 ani, când partidul-stat, PSD, prin presiuni și șantaj, racola primari de la partidele aflate în opoziție.

Potrivit statisticilor din acea perioadă, PSD a preluat aproximativ 900 de primari de la formațiunile din opoziție, de la independenți și de la partidele neparlamentare. De fapt, prin racolări, PSD aproape și-a dublat numărul de primari (85,8%).

Prin introducerea unei perioade de 45 de zile în care primarii să aibă "liber" la migrație, PSD speră acum în avantaje similare, inclusiv prin atragerea de primari la partidele-satelit, UNPR, PC și PLR.

Liderii grupurilor parlamentare ale Alianței Creștin - Liberale din Camera Deputaților și Senat au înaintat o scrisoare ambasadelor statelor Uniunii Europene și ambasadei SUA, prin care denunță intenția abuzivă și nedemocratică a Guvernului Ponta de a legaliza pentru o scurtă perioadă migrația politică a aleșilor locali.

Ambasada SUA a transmis deja un semnal clar la adresa Guvernului Ponta. "Am auzit argumente pro și contra ordonanței propuse cu privire la aleșii locali. Suntem îngrijorați în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanțe de urgență și credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis și transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă și toate părțile interesate", se arată într-o declarație a Ambasadei SUA.

Membrii PNL și PDL ai Comisiilor juridice din Camera Deputaților și Senat au sesizat Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) cu privire la acțiunile întreprinse de către Partidul Social Democrat, în scopul fraudării alegerilor prezidențiale din acest an și au cerut sprijin pentru protejarea sistemului democratic din România.

ACL avertizează că această ordonanță ar fi o gravă eroare și ar fi un atac la sistemul politic din România. Dacă se va adopta acest act normativ, ACL va solicita imediat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională.

În același timp, ACL va ataca actul normativ în contencios administrativ, cu solicitarea sesizării Curții Constituționale și suspendării OUG pentru perioada până la care se vor pronunța judecătorii constituționali. ACL va depune plângeri penale și în cazul ordinelor de ministru care vor aloca fonduri primarilor care ar migra la alte partide.

Mai devreme sau mai târziu, toți cei care fac abuz de putere vor trebui să suporte rigorile legii.

Nimeni nu poate eluda la nesfârșit legea!