Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.94/19-09-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 09-09-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2014

15. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind societățile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic COM (2014) 212 (PHCD 42/2014). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 42/2014

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

17. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind societățile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic COM 212.

Domnule președinte, vă rog frumos să prezentați raportul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia pentru afaceri europene subliniază că nivelul de detaliu al propunerii și claritatea sa sunt permise pentru transpunere eficientă, rapidă în termenul intern al statelor membre și salută această claritate a comunicării.

Comisia pentru afaceri europene subliniază că avansul în programele de E-guvernare ale statelor membre, inclusiv al României, face posibilă cu ușurință înregistrarea online a societăților comerciale cu asociat unic prevăzute de proiect.

Comisia pentru afaceri europene recomandă ca modelul de statut ce urmează a fi elaborat de către Comisia Europeană pentru societățile europene cu asociat unic ar trebui să se limiteze la normele de redactare a acestuia în conformitate cu propunerea de directivă și să evite formarea de bariere administrative pentru înregistrare.

Proiectul final de opinie a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aveți cuvântul, doamnă deputat. Doamna deputat Andreea Paul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Maria-Andreea Paul:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Propunerea a fost concepută pentru a oferi întreprinderilor mici și mijlocii un instrument de facilitare a activităților lor transfrontaliere. Adică, să fie mai simplu, mai flexibil și uniform în toate statele membre.

Propunerea ar facilita, așadar, activitățile în străinătate ale întreprinderilor mici, solicitându-se statelor membre, inclusiv României, reglementarea în cadrul sistemelor noastre de drept a unei forme juridice naționale, de societate comercială, care să respecte aceleași norme cu toate celelalte state membre și să aibă o abreviere la nivelul Uniunii Europene - SUC.

Raportul a solicitat depunerea unor eforturi sporite pentru a simplifica regimul juridic aplicabil imm-urilor.

Raportul a propus și introducerea unui model simplificat pentru societățile cu asociat unic la nivelul Uniunii Europene, care să permită atât societăților cu asociat unic nou înființate, cât și holdingurilor cu filiale deținute integral, să reducă costurile de tranzacționare și să evite formalitățile inutile.

Realitatea și provocările din România țin nu doar de existența a prea puține firme, la jumătate din nivelul bulgarilor, raportat la mia de locuitori, dar și de faptul că astăzi, în anul 2014, în România nu doar că nu se mai înființează suficiente firme, dar una din zece firme active pe piață este reparată de PSD, băgată direct în comă sau trimisă la cimitir.

Așadar, peste 70.000 de firme sunt, în anul 2014, în primele șapte luni, radiate, dizolvate sau suspendate. La aceste 70.000 de firme se mai adaugă alte peste 15 mii de firme intrate în insolvență.

Mediul fiscal este neprietenos, antreprenorii care vor să investească în România pierd tot mai mult timp și bani pentru crearea și creșterea unei afaceri. În medie, un antreprenor pierde mai mult de 8 zile pe an pentru a-și plăti cele peste 39 de dări pe an.

Trag un semnal de alarmă în trei zone. Guvernul României, astăzi, este incapabil să facă previziuni economice și să răspundă la această directivă europeană.

Doi. Lipsa de transparență și birocrația excesivă împiedică până și funcționarea elementară, normală a unor activități precum racordarea la rețelele de energie electrică. Suntem pe locul 174 în lume, în raportul ușurinței de a derula afaceri în România. Obținerea autorizațiilor de construcție - locul 136; plata taxelor și impozitelor - locul 134.

Al treilea și ultimul semnal: Guvernul nu are măsuri realiste pentru a ... (I se întrerupe microfonul.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă deputat, o opinie referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind societățile comerciale cu răspundere limitată și asociat unic. Eu v-am lăsat să vorbiți, din respect pentru dumneavoastră. Dacă vreți să faceți declarații politice, aveți 15 secunde să încheiați. Nu ați discutat nimic despre COM 212, absolut nimic.

Video in format Flash/IOS

Doamna Maria-Andreea Paul:

Vă răspund în 15 minute.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

15 secunde aveți, doamnă deputat. Dacă nu, vă închid microfonul și închid ședința de astăzi. Eu vă respect și v-am respectat întotdeauna. Dar întotdeauna există o depășire a limitei pe care o aveți ca parlamentar. 15 secunde.

Video in format Flash/IOS

Doamna Maria-Andreea Paul:

Da. Păcat că nu ați citit conținutul acestei propuneri de directivă europeană, care spune explicit: necesită simplificarea formalităților prealabile înființării unei ... (I se întrerupe microfonul.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult, doamnă deputat. Vă urez o zi frumoasă.

Trebuie să ne respectăm unii pe ceilalți. Știu foarte bine. Vă rog frumos să luați loc în bancă. Vă rog frumos, dacă nu, chem chestorul. Vă rog frumos, respectați regulamentul. Vă rog frumos. Vă rog frumos, v-am permit întotdeauna să vorbiți peste program, câte minute ați vrut. Vă rog frumos să respectați regulamentul.

Discutăm despre COM 212. Nu are nicio legătură cu ce ați spus dumneavoastră.

Aveți colegi în Comisia pentru afaceri europene. Știți cum se modifică, da? Vă mulțumesc foarte mult.

Dacă mai sunt alte luări de cuvânt. Vă mulțumesc foarte mult.

Vă rog frumos, domnule deputat, pe procedură. Vă rog frumos să mă iertați. Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Proiectele acestea de opinii pe care noi le dezbatem formal, așa, și cărora le dăm un vot, ar trebui să fie mult mai amplu discutate și detaliate în comisiile de specialitate, nu numai... Și eu am mai ridicat și în sesiunea trecută, de la acest microfon, această problemă. Venim cu rapoartele prin Comisia pentru afaceri europene, celelalte comisii habar nu au. Sincer vă spun, habar nu au. Datoria noastră, a liderilor, sau a celor care monitorizează textele legislative, inițiativele legislative, trebuie să le parcurgem și să ne asigurăm că ele intră într-o dezbatere vie. Or, dacă dumneavoastră blocați accesul la microfon și la o dezbatere amplă, concretă, chiar dacă uneori ne supără, să știți, adevărul, nu faceți altceva, domnule președinte, decât să menținem acel caracter formal al unei opinii exprimate de Parlamentul României care de multe ori este în neconcordanță cu realitățile concrete economice ale țării.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, sunteți în paralel cu Legea nr.373, unde există toate instrumentele. Ați participat la toate ședințele Biroului permanent în care am distribuit către comisii să emită opinia. Comisia pentru afaceri europene este integratoare. Nu este condusă de nimeni din arcul guvernamental.

Comisia sesizată pe fond, care a exprimat opinia, a avut această dezbatere. Eu sunt de acord cu dumneavoastră că nu ne pricepem la ex-ante și vrem să ne auzim vorbind. Dar, există o limită a lucrurilor pe care trebuie să le facem toți în viață. Ca deputați, trebuie să avem responsabilitate. Domnul președinte al comisiei, de la Partidul Național Liberal, cu dumneavoastră, în ACL, a prezentat la obiect și a spus care sunt opiniile comisiilor orizontale permanente și care este poziția Domniei Sale, care a integrat aceste opinii.

În rest, doamna deputat, colega dumneavoastră, nu a abordat deloc acel subiect. A fost o declarație politică care nu are nimic în legătură cu această chestiune.

Vă rog frumos să mă credeți că știu foarte bine despre ce vorbesc. Sunt membru de 14 al Comisiei pentru afaceri europene și de integrare. Cunosc foarte bine legea. Când aveți dreptate, și dumneavoastră și doamna Andreea Paul, vă dau dreptate sută la sută și-mi cer scuze. A fost o declarație politică care nu are nicio legătură cu ce a zis domnul deputat. Doamna deputat Boghicevici a intervenit pertinent sau a exprimat o opinie pertinentă cu privire la COM-urile pe care le-am discutat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, o singură frază mai spun. Încă o dată, nu aveți dreptul să blocați accesul la microfon și să stopați intervenția unui coleg de-al dumneavoastră, chiar dacă ceea ce spune nu vă convine nici dumneavoastră, nici celor care asigură puterea vremelnică în Parlamentul României. Nu aveți dreptul acesta, domnule președinte, dat fiind faptul că intervenția colegei noastre era punctuală, să știți, și se referea la...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Paralelă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

...o chestie care nu concordă cu textul de opinie, realitatea economică a noastră este alta decât ceea ce transmitem noi la Bruxelles.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Nu, vă rog frumos, gata, fără proceduri, fără nimic. Vă rog frumos. Domnul președinte Mihai Tudose. Domnule președinte, vă rog frumos, să continuăm cele patru COM-uri. Trebuie să ne respectăm, să învățăm. Una este demagogia, discursul, așa, de plăcerea discursului, și alta este realitatea. Îmi cer scuze față de colegii mei pentru această intervenție.

Domnule președinte, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Tudose:

Vă mulțumesc, domnule președinte. Eu doresc să vă felicit în mod public pentru extraordinarul mod în care ați transformat Parlamentul, dat fiind faptul că acum doi ani și jumătate, când Parlamentul era condus de doamna Roberta Anastase, domnul Tinel nici măcar nu se gândea că ar fi putut să ia cuvântul la un COM.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 1:35
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro