Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.49 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Un alt motiv pentru educația pentru sănătate: căldura aglomerează urgențele!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Un alt motiv pentru educația pentru sănătate: căldura aglomerează urgențele!"

Căldura și expunerea la radiațiile solare din aceste zile cresc numărul pacienților ce au nevoie de asistență de urgență. Curajoșii ce petrec prea multe ore în speranța unui bronz rapid, ar trebui să știe că:

  1. apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete, chiar dacă dă senzația de confort termic, iar arsurile solare și insolația se instalează cu ușurință;
  2. radiațiile ultraviolete au efect cumulativ, astfel încât întreruperea expunerii la soare influențează doar confortul termic, și nu efectele negative ale ultravioletelor;
  3. faptul că suntem bronzați nu ne conferă o protecție suplimentară, iar cremele de protecție solară nu permit o expunere prelungită la soare între orele 11-16.

Chiar și expunerea unică, prelungită peste 30 de minute, poate provoca variate fotodermatoze, iar expunerile repetate de durată pot provoca îmbătrânirea prematură sau cancere ale pielii. Pentru a evita arsurile solare și insolațiile e nevoie de utilizarea îmbrăcămintei adecvate și a cremelor solare.

Îmbrăcămintea deschisă la culoare, lejeră, asociată cu pălăria de protecție și ochelari de soare vă asigură atât confortul termic, cât și protecția de razele solare.

Loțiunile de plajă ușor de aplicat sunt cele sub forma de spray sau gel, iar dacă aveți tenul gras, căutați formule noncomedogenice.

Ele vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare (pentru a permite acesteia să intre bine în piele) și la fiecare ieșire din apă, iar formula "este bine puțin mai mult decât ar trebui" vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură o protecție de minimum 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete, în apă, iar dacă sunt aplicate corespunzător se ajunge și până la 80 de minute.

Factorul de protecție solară menționat pe ambalaj (SPF protection factor) va fi cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii e mai puternică. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile creme de fotoprotecție cu SPF de minimum 50, în primele zile ale unei expuneri normale la soare, putând trece, după mai multe zile de expunere solară, la un indice mai mic, respectiv 25.