Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.107 Mircea Lubanovici - declarație politică intitulată "Facultate fără bacalaureat, instrument electoral?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mircea Lubanovici:

"Facultate fără bacalaureat, instrument electoral?"

Prin declarația de astăzi doresc să condamn în mod public ordonanța de urgență prin care guvernul a aprobat intrarea tinerilor fără bacalaureat în universități.

Sub falsul pretext al admiterii în colegii li se permite elevilor care nu au reușit să treacă examenul ce încheie studiile liceale să treacă în anul II universitar, cu recunoașterea creditelor obținute în această perioadă intermediară. Cu alte cuvinte, Guvernul recompensează incultura, mediocritatea, lipsa de motivație și competențe, dezinteresul pentru studiu și muncă. Membrii actualei guvernări au arătat în nenumărate rânduri calitățile pe care tocmai le-am enumerat, de la ușurința plagiatului până la lipsa evidentă de cultură a ministrului educației, dar este pentru prima dată în Uniunea Europeană când se acceptă admiterea în universități a tinerilor fără bacalaureat.

Nu pot să nu vă întreb, cine beneficiază de această măsură? În mod cert, nu elevii, pentru care examenul de la finalul liceului înseamnă pregătire și studiu timp de patru ani, iar rezultatele testelor confirmă volumul de muncă depus și cunoștințele dobândite! Ați reușit ca prin această ordonanță să anulați efectele benefice ale unui bacalaureat ce răsplătește seriozitatea, nu copiatul și slaba pregătire! Cu siguranță această măsură nu ajută nici tinerii ce nu au reușit să atingă standardele minime pentru a trece examenul maturității. Și cum se poate întâmpla aceasta, când le spuneți clar că nu contează performanța sau studiul?

Este evident că beneficiarii direcți ai inițiativei dumneavoastră sunt așa-numitele fabrici de diplome și grupurile de interese ce susțin acest tip de universități, instituții ce își vor suplimenta atât de ușor fondurile în aceste condiții. Cum alegerile prezidențiale sunt atât de aproape, ne mai miră o astfel de măsură?

Mulțumirea clanurilor universitare se traduce în voturi pentru actuala putere, chiar dacă asta înseamnă reducerea credibilității și performanței învățământului românesc.