Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.114 Sanda-Maria Ardeleanu - declarație politică: - "Adoptă un liceu din Basarabia";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu:

"Adoptă un liceu din Basarabia"

Pe 25 noiembrie 2012 semnam, la invitația Platformei Unioniste Acțiunea 2012, Pactul pentru Basarabia. Ca vechi și activ militant pentru apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ca membru în Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, am semnat cu inima deschisă, dar mai ales cu agenda plină de planuri și proiecte. Astăzi, după 2 ani, am satisfacția de a fi încheiat un parteneriat valoros prin care, alături de un grup activ de români militanți pentru cauza Basarabiei, am făcut pași importanți pentru a da un semnal clar: România este și va rămâne cel mai important pilon de sprijin pentru parcursul european al Basarabiei.

Semnării Pactului pentru Basarabia i-a urmat, în același context, sprijinirea Proiectului "Adoptă un tânăr basarabean". Prin acest proiect, peste 200 de tineri basarabeni au participat la Școala de cultură și afirmare românească, desfășurată în perioada 7-15 iunie care, printre altele, a pregătit încă două programe care s-au desfășurat ulterior: o licitație online a donațiilor tuturor vedetelor care au fost de acord să doneze lucruri pentru proiecte în Basarabia și o caravană prin 300 de sate din Basarabia în perioada 1-31 iulie, în cadrul căreia 50 de persoane au promovat românismul. Motruc Adriana, o elevă de 16 ani din Chișinău, este tânăra basarabeancă "adoptată" de mine în cadrul acestui program.

A urmat ziua de 2 iulie 2014, când, în calitate de deputat, am participat la sesiunea extraordinară a Parlamentului României pentru ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, Ucraina și Georgia, pe de altă parte.

În prezența Ambasadorului Republicii Moldova la București, am aplaudat frenetic, alături de colegii parlamentari, fiecare luare de poziție din cadrul Camerei Deputaților în acea zi istorică, ce a marcat șansa unei noi vieți pentru români și victoria limbii române.

Și, pentru că m-am angajat să merg până la capăt pe drumul lung al promovării românismului în lume, proiectele mele continuă cu participarea la Campania "Adoptă un liceu din Basarabia". Astfel, pe 13 septembrie m-am aflat în Chișinău, la Liceul "Ștefan cel Mare" în cadrul unei mese rotunde, la care au participat elevi, profesori pentru părinți. Le-am preluat visele și voi încerca să mă racordez la ele.

Campania "Adoptă un liceu din Basarabia" a demarat pe 1 septembrie și își propune să contribuie la apropierea celor două state românești, reprezentând un semnal puternic adresat românilor de dincolo de Prut. Conform inițiatorilor proiectului, implicarea în campanie ar demonstra faptul că parlamentarilor români le pasă de soarta tuturor românilor, pornind de la ideea că este extrem de important ca oamenii de acolo, în special tinerii elevi, să vadă cine reprezintă România.

Mulțumesc mult Platformei Unioniste Acțiunea 2012 pentru această oportunitate!