Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.124 Elena-Ramona Uioreanu - declarație politică: - "Considerații privind suspendarea președintelui";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Elena-Ramona Uioreanu:

Adevărata politică este o artă a compromisului care nu compromite. Este însă în același timp rezultanta unor calcule raționale, bazate pe studii amănunțite ale adversarilor, ale mediilor social, economic și politic, precum și a unor predicții temeinice pe termen mediu și lung. Într-un fel, politicianul veritabil poate fi comparat cu un medic, pentru că ambii iau decizii și acționează doar după ce au stabilit clar diagnosticul și metoda optimă de tratament. Elementul subiectiv intervine în deciziile politicianului doar la modul declarativ, ca parte a arsenalului propagandistic. Niciun politician și niciun medic care-și respectă meseria nu vor acționa însă pe baza de simpatii sau ranchiune. Nu vi s-ar părea ciudat ca, la vizita de dimineață, medicul curant să vă anunțe că-i sunteți antipatic și, ca atare, n-are de gând să vă prescrie cel mai bun tratament? Ați reacționa vehement, și pe bună dreptate, l-ați reclama, poate chiar l-ați da în judecată, nu-i așa? E foarte interesant, însă, cum același om care-i pretinde medicului profesionalism, onestitate și eficiență, devine moale, inactiv și fatalist în relația cu politicienii toxici. Pentru acest gen de atitudine, românii au o descriere perfectă: scump la tărâțe și ieftin la făină.

Ce logică are să fii intransigent până la contondență în cazurile individuale și resemnat, fără replică, în situațiile care afectează grav întreaga comunitate?

Eu n-am de gând să mă resemnez, de aceea vă spun deschis, că una dintre aceste decizii nefericite, este anunțata suspendare a președintelui României.

Să fim bine înțeleși: nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată o susținătoare a actualului președinte. În cei 10 ani de mandat, are câteva realizări pozitive, zdrobite însă de greutatea enormă a răului pe care ni l-a făcut tuturora.

Sunt implicată în politică de mult timp în politică si cunosc legile după care funcționează adevărata politică. Una dintre ele, asemănătoare cu legile războiului, descrise de anticul Sun-Tzu, spune clar: "lupți pentru victorie, nu de dragul luptei". Drept urmare, tot ceea ce face omul politic și partidul său trebuie subordonat acestui scop: victoria politică. Nu ne putem permite animozități personale, iubiri și uri, bisericuțe și tabere adverse, generozități de paradă, trădări și pocăiri ulterioare. Cine procedează așa se poate chema oricum, numai om politic n-are de ce să-și spună.

Domnul Băsescu a fost suspendat de două ori: în 2007 și în 2012, de fiecare dată, în momente de prăbușire a cotei sale de încredere în rândul alegătorilor. Si, tot de fiecare dată, suspendările i-au revigorat cariera. Mi-este imposibil să înțeleg ce motivații raționale ar putea exista la baza intenției actuale de suspendare, anunțată de PLR, PSD și alții. Ce calcule, ce evaluări, ce proiecții pe termen, măcar mediu, au ca rezultantă nevoia de suspendare pentru a treia oară a președintelui? Omul mai are trei luni de stat la Cotroceni, apoi își pierde toate puterile și imunitățile abuziv acordate și poate fi adus în fața legii. De ce să-l suspenzi acum? Ca să te trezești că alegătorii, scârbiți de circul politic continuu, nu se prezintă la urne sau, mai știi, că-l susțin pe suspendat, ca să se răzbune pe adversarii lui, identic detestați? Domnii din alianța condusă de PSD țin neapărat să-i ducă lui Băsescu mărțișoare tot la Cotroceni, cum el însuși i-a avertizat, fiindcă-i vor fi prelungit mandatul prin această suspendare? Sigur, pentru unii ar fi o răzbunare dulce, fiindcă una e să pleci din fruntea statului cu capul sus și toate drepturile cuvenite unui fost președinte, și alta e să te strecori pe ușa din dos a istoriei, cu o urmă de talpă pe turul nădragilor.

Însă, așa cum am spus deja, răzbunările politice, fie ele cât de dulci, nu fac parte din arsenalul omului politic veritabil, nu fac parte din credința mea. În cazul nostru, al României, este o greșeală politică majoră, cu efecte imprevizibile asupra interesului național, pe care eu o refuz.