Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.143 Paul Dumbrăvanu - declarație politică: - despre fenomenul de "brain drain";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Paul Dumbrăvanu:

Un fenomen intens experimentat de România în ultimii ani este cel de "brain drain". Tot mai mulți tineri, oameni de știință, ingineri, arhitecți, medici și informaticieni aleg să devină o componentă importantă a forței de muncă în state dezvoltate, ce oferă condiții de muncă mai bune și remunerație corespunzătoare calificării și muncii prestate.

Acest fenomen are un puternic impact negativ la nivel social și economic, traducându-se, de cele mai multe ori, printr-o lipsă acută de specialiști la nivel național, cel mai bun exemplu fiind situația spitalelor și numărul mare de cadre medicale dispuse să părăsească țara pentru recunoașterea socială și financiară oferită în alte state profesiei pe care o au.

Mai mult decât atât, majoritatea acestor persoane au urmat studiile în cadrul instituțiilor de învățământ superior din România, sunt profesioniști în care statul a investit timp și resurse financiare, dar pe care, din păcate, ulterior nu a știut să îi aprecieze, să le recunoască meritele și să îi răsplătească pentru anii de muncă și studiu.

A venit timpul să luăm o poziție fermă în această problemă, să implementăm proiecte și programe menite să îi răsplătească pe acești tineri, să îi determine să revină în țară și să practice profesia aleasă în România, într-un stat ce îi respectă, într-o societate mai bună, ce pune preț pe valorile pe care a fost clădită și pe oamenii valoroși pe care îi are.