Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.145 Paul Dumbrăvanu - declarație politică: - despre șomerii în vârstă de peste 45 de ani;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Paul Dumbrăvanu:

De multe ori când vorbim despre șomeri, facem o referire directă la tinerii care tocmai au ieșit de pe băncile liceelor și facultăților și care își găsesc cu greu un loc de muncă. Cu toate acestea, tinerii nu reprezintă singura categorie ce întâmpină această problemă, rata șomajului fiind în continuă creștere și în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani. Conform ultimelor statistici ale Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, la finele celui de-al doilea trimestru al anului 2014, persoanele în vârstă de peste 45 de ani reprezintă peste 43% din totalul de șomeri. Acest lucru este cauzat cel mai probabil de faptul că aceste persoane au fost formate de școala de dinaintea revoluției și au fost pregătite pentru o economie industrializată, nu pentru una de servicii și capital, precum cea de astăzi.

Practic, avem aproape 200.000 de șomeri complet neadaptați realităților economice actuale și necesităților pieței muncii. Oare ar trebui să lăsăm aceste persoane să fie șomere încă 20 de ani, până la vârsta pensionării, sau să le ajutăm în vreun fel?

Consider că cea mai bună metodă pentru ca acești oameni să fie considerați utili pe piața muncii ar fi o investiție din partea statului în programele de reconversie profesională. Acestea se desfășoară în prezent în mediul privat, iar costurile unor astfel de cursuri depășesc de multe ori puterea financiară a acestor persoane. Tocmai din acest motiv, cred ca ar fi mult mai util dacă instituțiile statului ar pune la dispoziția șomerilor cu vârsta de peste 45 de ani cursuri gratuite de limba engleză sau abilități de tehnoredactare pe computer, ce cu greu pot fi refuzate, atâta vreme cât sunt disponibile, gratuite și, mai ales, mediatizate!

Beneficiile pe termen lung pe care statul român le-ar avea în urma reconversiei profesionale a acestei categorii și a reintegrării în câmpul muncii sunt de natură să acopere complet cheltuielile ocazionate de implementarea unui astfel de program. Mai mult decât atât, instituțiile statului pot veni, prin intermediul acestui proiect, în sprijinul tinerilor ce nu au un loc de muncă și beneficiază de atestate profesionale în diverse domenii, prin integrarea acestora ca formatori.

Este cazul să ne gândim la nevoile întregii societăți și la metode optime de acoperire cât mai eficientă a neajunsurilor, pentru dezvoltarea unui stat ce oferă cetățenilor săi demnitate și siguranța zilei de mâine.