Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 17-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 17 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.148 Constantin Avram - declarație politică: - "Bătălia pentru supremație între puterile statului";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Constantin Avram:

"Bătălia pentru supremație între puterile statului"

Știm cu toții că statul de drept se bazează, se construiește, se definește ca o articulație perfectă a puterii executive, legislative și judecătorești. Poate că noi, românii, încă nu am înțeles pe deplin rolul și interdependența acestor trei puteri statale dar, faptul că acestea, în relațiile instituționale necesare, nu manifestă nicidecum comunicare, operativitate, exigență, bună-credință și nu în ultimul rând, armonie, gripează mecanismele care definesc funcționarea statului de drept.

Observăm că în ultimii ani între aceste puteri mai degrabă există doar relații ce tensionează funcționarea liniară a statului, decât echilibru atât de necesar acestui sistem, dar și societății românești. Asistăm permanent la poziții publice complet diferite pe anumite teme sociale și economice, asistăm la poziționări antagonice, la critici publice, la alinierea instituțiilor statului la puncte de vedere partinice, mergând până acolo încât instituțiile publice execută comenzi politice.

Este foarte grav ce afirm aici, dar este clar pentru toată lumea că tendințele dominatoare între puterile statului sunt tot mai evidente, dar fac foarte mult rău țării, influențează negativ viața social-economică și politică a națiunii românești. Aceste tendințe dominatoare între cele trei puteri sunt din când în când demolate de cea de-a patra putere: presa. Aproape zi de zi presa aduce în atenția opiniei publice grave disfuncții între cele trei puteri: legislativă, executivă și judecătorească, pe teme de interes național, în așa fel încât oamenii simpli nu mai înțeleg nimic. Pe fondul acestor neînțelegeri instituționale, presa încearcă să aducă oarece echilibru, dar pentru că aproape toată media românească este aliniată politic, în funcție de interesele de piață, aceasta, presa, lasă impresia unei dorințe de supremație peste celelalte puteri ale statului.

Pentru că nu avem, încă, o lege a presei în fața opiniei publice, unele instituții de presă practică atacul la persoană, aproape cotidian, chiar linșajul mediatic uneori. În cele mai multe cazuri, instituțiile de presă, unele autointitulate "independente", atacă necontenit cea mai democratică instituție a țării: Parlamentul. Uneori aceste poziții critice sunt motivate, dar de cele mai multe ori atacurile sunt de cea mai joasă speță, și "se intră cu cizmele pline de noroi" în viața privată a parlamentarilor, se denigrează instituția legislativă cu orice ocazie: "comportament ce arată clar intenția instituțiilor de presă de a domina și influența celelalte puteri ale statului și implicit viața social-economică și politică a țării!"

Și dacă ținem cont de faptul că în ultima perioadă de timp justiția românească instrumentează tot mai multe dosare ale unor politicieni aflați în cercul guvernamental, fără a demara cercetările în dosarele ce vizează fosta guvernare, atunci tabloul tensionat al așa-zisului echilibru al puterilor în stat devine opinia publică românească. Deoarece se apropie în ritm rapid, alegerile prezidențiale, opinez că dorința de influențare a scrutinului electoral de către instituțiile justiției române se va manifesta tot mai concret, tot mai agresiv.

Pentru că și puterea judecătorească dorește poziția de supremație între puterile statului, chiar dacă presa a semnalat suficiente cazuri ale erorilor juridice, ale distribuției controlate a unor dosare ale politicienilor către anumite complete de judecată, am ferma convingere că această bătălie pentru supremație între puterile statului va continua și după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, la care, evident, se adaugă instituțiile de presă.