Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 30-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.129 Vasile Iliuță - declarație politică cu titlul: "Nivel îngrijorător înregistrat la șomajul în rândul tinerilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Vasile Iliuță:

"Nivel îngrijorător înregistrat la șomajul în rândul tinerilor"

În ultimele trei trimestre șomajul în rândul tinerilor a crescut până la un nivel îngrijorător de 27%. Din păcate, acest nivel al șomajului în rândul tinerilor este îngrijorător pentru toți, mai puțin pentru guvernanți, deoarece cei care guvernează România se pare că nu sunt absolut deloc îngrijorați, atât timp cât investițiile pentru construirea viitorului sunt pur și simplu tăiate din orice strategie, în favoarea consumului pentru consolidarea unei stări de fapt prezente, caracterizate de pomeni electorale acordate iresponsabil în disperata dorință de a-și păstra scaunul guvernării.

Îmi amintesc cum, după ce a promis sute de mii de locuri de muncă pentru tineri, cu câteva luni în urmă, într-o conferință de presă domnul premier Victor Ponta declara că "România este afectată de șomajul în rândul tinerilor". Prim-ministrul a făcut o declarație rece, neutră, ca un analist, ca și când nu ar avea nicio responsabilitate. Ca și când nu ar guverna această țară de mai bine de doi ani.

Eu mă întreb: oare cine este vinovat de această stare ? Nu cumva Guvernul Ponta, care prin măsurile economice luate în ultimii ani a adus haos, și nu bunăstare, așa cum a amăgit milioane de români?

România este țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți șomeri tineri. Aceasta este o realitate și o mare dramă. Politicile antidezvoltare și antisociale pe linie de tineret pe care le-ați luat, lipsa de viziune dovedită până acum în ceea ce privește viitorul generației tinere, dar și proasta utilizare a fondurilor europene pentru combaterea șomajului ar trebui să vă determine, domnilor guvernanți, să vă apucați de muncă, să găsiți urgent soluții sau să vă recunoașteți incapabili să guvernați România.

Tinerii sunt și vor fi nevoiți să muncească în străinătate. Nu aceasta este soluția, ei își doresc locuri de muncă acasă la ei, dar piața muncii nu le oferă absolut nicio oportunitate.

Este rușinos pentru guvernanți că sub această guvernare generația tânără se simte ratată încă din momentul în care iese de pe băncile școlilor, este rușinos că nu faceți absolut nimic pentru a găsi soluții pentru integrarea rapidă a acestei generații pe piața muncii.

Tinerii continuă să fie descurajați de lipsa de perspective, de lipsa resurselor, dar și de lipsa de sprijin din partea Guvernului Ponta și tocmai de aceea cei care au vârste cuprinse între 18-35 de ani sunt destul de sceptici în ceea ce privește clasa politică actuală. Acest lucru se vede în procentul scăzut al participării acestora la vot.

Reducerea șomajului reprezintă pentru toate țările din Uniunea Europeană o prioritate, dar nu și pentru Guvernul Ponta.

Guvernul Ponta nu găsește bani pentru tineri pentru că este interesat să dea pomeni electorale, este direct interesat ca Ponta Victor-Viorel să câștige alegerile prezidențiale, pentru ca o întreagă categorie de politicieni aflați astăzi la guvernare să nu își piardă protecția și privilegiile.

Domnule Ponta, domnilor guvernanți, de ce nu dați nicio șansă acestor tineri?

Chiar în acest an Comisia Europeană a alocat României aproximativ 100 milioane de euro în cadrul Youth Employment Initiative în vederea combaterii șomajului în rândul tinerilor.

De ce, domnilor, nu vă preocupați și de viitor? De ce sacrificați viitorul pentru a vă asigura guvernarea prezentă?

Treziți-vă, domnilor guvernanți, generația tânără nu mai are timp de așteptare!