Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 18, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.113/25-11-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 18-11-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 18, 2014

3. Dezbaterea Propunerii legislative pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (Pl-x 162/2013). (supunerea la vot și respingerea propunerii legislative)
 
see bill no. 162/2013

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Punctul doi al ordinii de zi: Propunere legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse.

Caracterul este organic.

Procedura e de urgență.

Din partea inițiatorilor? Nu se dorește a se lua cuvântul.

Din partea comisiei sesizate în fond pentru prezentarea celui de al doilea raport.

Domnule vicepreședinte, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Ciprian Nica:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

În ședința din 17 decembrie 2013, plenul Camerei Deputaților a hotărât retrimiterea propunerii legislative pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse Comisiei juridice, de disciplină și imunități în vederea unei noi examinări și depunerii unui nou raport.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins inițiativa legislativă în ședința din 22 mai 2013.

Potrivit prevederilor art.75 din Constituția României, republicată, și ale art.92 alin.(9) pct.2 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificări și completări, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil inițiativa legislativă, conform avizului nr.159 din 18 martie 2013.

Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a avizat favorabil propunerea legislativă în ședința din 4 iunie 2013.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse.

Ca urmare a retrimiterii propunerii legislative la Comisia juridică, de disciplină și imunități, membrii acesteia au reexaminat această inițiativă legislativă în ședința din 18 noiembrie 2014.

La ședința Comisiei juridice, de disciplină și imunități au fost prezenți, conform listei de prezență, 24 de deputați din totalul de 27 de membri ai acesteia.

În urma reexaminării inițiativei legislative, precum și a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea propunerii legislative pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse.

Face parte din categoria legilor organice.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Grupurile parlamentare.

Domnul George Scutaru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian George Scutaru:

Bună ziua, domnule președinte!

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună ziua!

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian George Scutaru:

Remarcam faptul că, atunci când ați prezentat proiectul de lege, ați spus că acesta are caracter de urgență.

Păi ce caracter de urgență are, stimați colegi, acest proiect de lege dacă a fost dosit nouă luni în sertarul Comisiei juridice și, cinstit vorbind a trebuit să pierdeți alegerile prezidențiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi în Camera Deputaților și a-l respinge definitiv. (Aplauze.)

Respingerea amnistiei și grațierii a fost solicitată de 17 ori în Comisia juridică de parlamentarii Alianței Creștin Liberale, ai noului Partid Național Liberal. De trei ori s-a solicitat acest lucru în Biroul permanent al Camerei Deputaților și am fost refuzați. Pe 27 octombrie, ultima dată, am venit în fața plenului și dumneavoastră, colegii din arcul majoritar, ați respins acest proiect de lege. Dar, până la urmă, repet, a trebuit ca votul a peste 6 milioane de români împotriva lui Victor Ponta să vă trezească și să fiți de acord ca această lege să fie respinsă.

Este foarte bine că am ajuns astăzi împreună, putere și opoziție, să respingem acest proiect. Și ar fi de dorit ca și pe viitor, atunci când aveți semnale din partea opoziției, din partea societății, să țineți cont de ele, să nu dați dovadă de surzenie și de aroganță, fiindcă aroganța, vedeți, dragi colegi din Partidul Social Democrat, unde v-a adus.

Vă mulțumesc.

Și mulțumesc cu această ocazie și românilor care au dat dovadă pe 16 noiembrie că nu vor un stat dominat de un singur partid, ci vor mai ales un stat de drept.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Marian Neacșu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În primul rând, bineînțeles, apreciez elocința antevorbitorului meu.

Din păcate, mă simt și nevoit să îi atrag atenția că, sub această cupolă, lucrurile evoluează și se desfășoară conform unor proceduri, conform unor norme, nu neapărat conform unor dorințe.

De asemenea, și dumnealui și colegilor Domniei Sale le aduc aminte că acest proiect legislativ care, așa cum a precizat - cu ghilimelele de rigoare - a stat "dosit" la Comisia juridică, a fost retrimis la Comisia juridică în februarie tocmai pentru a putea fi discutat, pentru a putea fi dezbătut - pentru că asta s-a solicitat și asta ați solicitat atunci și bănuiesc că vă aduceți aminte lucrul ăsta - împreună cu societatea civilă, pentru a avea un punct de vedere de la CSM, de la Ministerul Justiției, de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În tot acest interval de timp, Comisia juridică a organizat o serie de dezbateri. La două dintre ele am avut și plăcerea și bucuria de a participa. Au fost prezenți foarte mulți și distinși reprezentanți ai societății civile. S-au luat acolo o mulțime de poziții, s-au exprimat o mulțime de opinii. Din nefericire, nici CSM-ul, nici Înalta Curte de Casație și Justiție n-au participat la aceste dezbateri și am așteptat în continuare punctele de vedere. Pentru că, în momentul în care vii cu o lege care a căpătat, probabil, mult mai multă valoare decât ar avea în sine și a suscitat mult mai mult interes decât ar fi meritat în fața românilor, este important să fii bine documentat și să poți să iei cea mai corectă și cea mai bună decizie.

Da, am decis astăzi, așa cum ne-am angajat, că vom discuta această lege al amnistiei și grațierii și că o vom respinge. Și ne-am angajat s-o facem astăzi pentru că nu trebuia să fie folosit nici de dumneavoastră și nici de noi acest lucru ca instrument electoral. Românii trebuiau să decidă și au decis în cunoștință de cauză, motiv pentru care astăzi ne aflăm la închiderea unui demers legislativ.

Mâine, vă asigur și pe dumneavoastră, dar și pe cei care ne privesc, că Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota pentru respingerea acestui proiect legislativ și sunt convins că așa o va face cea mai mare parte dintre dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Domnul deputat Tinel Gheorghe.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Știți că românul are o vorbă, sau nu românul, o naționalitate conlocuitoare are o vorbă: "Dă, Doamne, mintea cea de pe urmă a românului!"

Îmi pare rău că PSD-ul n-a înțeles că demersul nostru privind respingerea definitivă a Legii amnistiei și grațierii este un demers care vine ca urmare a solicitărilor celor de afară, oamenilor, cetățenilor acestei țări.

Dacă ați fi acceptat îndemnul nostru de a pune pe ordinea de zi înaintea și a primului tur și a celui de al doilea tur, ați fi câștigat alegerile. Așa, ați făcut front comun cu baronii locali, cu cei pe care-i protejați, cei pe care i-ați ținut în Parlamentul României și ați pierdut alegerile prezidențiale. Veți pierde în continuare și alegerile parlamentare dacă veți continua pe același drum.

Sper să vă fi trezit din pumnul societății civile, al electoratului, sper să fi învățat din palma peste ceafă dată de electoratul român în 16 noiembrie, sper ca liderul dumneavoastră, Victor Ponta, să fi înțeles că aroganța, duplicitatea, minciuna...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos să reveniți la procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

...pactul cu fărădelegea n-au ce căuta în Parlamentul României.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă rog frumos, da?

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Vom susține, domnule președinte și stimați colegi, așa cum am repetat-o de nenumărate ori în Parlamentul României, respingerea definitivă a acestei legi.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dacă mai sunt luări de cuvânt? Nu.

Vă reamintesc că raportul comisiei este de respingere a acestei inițiative în acest moment. În atare situație, urmează să procedăm în conformitate cu art.104 din Regulament, potrivit căruia: "Dacă prin raportul comisiei sesizate în fond se propune respingerea proiectului de lege sau a propunerii legislative, după încheierea dezbaterilor generale președintele cere Camerei să se pronunțe prin vot."

Eu o să rog frumos liderii grupurilor politice parlamentare să vină la prezidiu.

Bun! La propunerea mea, liderii grupurilor politice parlamentare au acceptat o modificare de program. Eu vă propun să vă pregătiți cartelele și să dăm și votul final pentru ea, ca să încheiem odată procedura. (Aplauze.)

Vă mulțumesc foarte mult pentru susținere. Apreciez acest lucru. Este ca în 2012. Mulțumesc. A aplaudat mai mult Grupul PDL sau Grupul PNL din PNL? PNL din PNL, am înțeles. Le mulțumesc foarte mult. La Alina mă așteptam să mă aplaude. Deci recunosc. Vă mulțumesc foarte mult.

Dragi colegi,

Vă rog frumos să vă pregătiți cartela.

Este ședință de vot final. În conformitate cu 104, președintele Camerei poate să propună, liderii grupurilor parlamentare au acceptat.

Avem la vot final un singur proiect în această seară, proiectul de respingere a inițiativei legislative Pl-x 162/2013 pentru amnistierea unor infracțiunii și grațierea unor pedepse.

Vă rog frumos să vă pregătiți cartelele. Facem un vot de control prima dată, da?

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS Suntem suficienți. 265, putem s-o facem, da?

Mulțumesc, ridicați-vă cartelele, punem o dată și facem votul final, da? Raportul comisiei de fond propune respingerea. Știți cum se votează, da? Pentru raport.

Să înceapă votul.

Stați, stați o secundă. Ei, asta! am crezut că-i altceva.

Reveniți, vă rog frumos să începem din nou votul. Stafful tehnic, nu pot acuma să vă... Buletinul îl aveți? Eu înțeleg, dar acum sunteți supărat că n-aveți nici cartelă la dumneavoastră. Dacă era pentru una dintre doamnele dumneavoastră acceptam, dar nu este, sunt numai bărbați. Da?

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS

Pentru. Că este propunerea de respingere. Raportul e de respingere.

Bun! 923 de voturi pentru.

Voci din sală:

293.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

293. Am zis 900? Îmi cer scuze. Asta îmi mai trebuia, să fiți așa de mulți.

293 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere.

Vă mulțumesc foarte mult.

Înainte de a trece la următorul punct vreau să vă mulțumesc tuturor pentru voință. (Aplauze.)

Fără supărare față de un grup politic parlamentar, să-mi dați voie să spun și eu 30 de secunde, 45, ceva de la microfonul de jos. Da? Mulțumesc mult.

(Coboară la tribună.)

Știu că sunteți bine dispuși, cei din Partidul Național Liberal - să nu greșesc, da?

Dragi colegi,

Doamnelor și domnilor,

Eu l-am văzut pe domnul deputat Marian Neacșu și pe ceilalți colegi, chiar dacă le pronunț numele, sper să aibă respectul față de funcția pe care o am și să nu ceară un drept la replică. Dar istoria este una foarte simplă. Acest proiect de lege a stat nouă luni de zile, pentru că a fost o voință a liderilor grupurilor politice parlamentare.

Așa cum am spus și în Biroul permanent, când s-a votat această lege, anul trecut în 10 decembrie, opoziția de atunci nu a avut nicio obiecție, niciun comentariu la votul pe articole. În seara respectivă, pe 9 decembrie, s-a votat în comisie - doar patru voturi împotrivă din 21 de colegi prezenți, nu știu dacă sunt majoritari doar cei de la PSD sau de la Partidul Conservator sau de la PP-DD și aș vrea să înțelegem un mesaj pe care ni l-a dat strada, poporul, cetățeanul, pe 16 noiembrie, că dacă suntem duplicitari, nu câștigăm nimic. Nici că suntem în stânga, nici că suntem în dreapta.

Eu cred că cel mai bun lucru l-am făcut azi că am respins-o și am închis un subiect al societății, care are impresia că în Parlament, de la dreapta la stânga, dintr-o lege a amnistiei și grațierii, ne grațiem și ne amnistiem pentru fapte de corupție, deși altceva spune în textul legii.

Propunerea va veni de acum înainte de la Ministerul Justiției.

Am așteptat aproape un an de zile ca Ministerul Justiției, CSM-ul și Înalta Curte să-și exprime un punct de vedere, altul față de cel pe care Ministerul Justiției - trebuie să recunoaștem - l-a trimis de la început, aviz negativ.

În plen, pentru cei care uită, câteodată e bine să-ți ceri scuze pentru greșelile pe care le-ai făcut, niciun membru al acestui onorabil Parlament nu a spus că se abține sau are o obiecție la vreun articol. Pe jocul politic pe care-l face un Regulament la votul final, deși nu scrie în Regulament, eu am scos-o de la votul final. La o săptămână am retrimis-o și am trimis-o la comisie cu un singur principiu aprobat de liderii grupurilor parlamentare și în unanimitate de Biroul permanent.

Ce este ca istorie, cum o vedem și cum o respectăm, așa va fi și ca viitor. Eu nu am ce să-i reproșez niciunui coleg. Am văzut azi un vot în Comisia juridică care-mi arată cine poate să aibă acest slogan "Fapte și nu vorbe!". Nu comentez altceva, dar o să vă rog frumos ca, de acum înainte, când spunem ceva de la acest microfon, să facem și în comisie.

Și pentru cei care nu știu, s-ar părea că ridicăm imunitatea pentru doi colegi, dar pentru al treilea nu ridicăm imunitatea, pentru că nu trebuie s-o ridicăm. Fapte și nu vorbe!

Eu am să vă rog frumos pe toți, indiferent de culoare politică, să votați la vedere, ca să vadă lumea cum votăm și că acest Parlament (Aplauze.) nu este un scut pentru nimeni și o să vă rog frumos, indiferent de culoare politică, nu vreau să atac pe nimeni, dar eu cred că este un semnal pe care trebuie să-l dăm pentru România și pentru români, ca să putem să avem la fel de bune alegerile și în 2016.

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.) (Își reia locul la prezidiu.)

Vă rog frumos, eu v-am rugat frumos, dar s-ar părea că...

Domnul deputat George Scutaru. Vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian George Scutaru:

Domnule președinte, o chestiune de procedură.

Și mai ales pentru opinia publică. În Comisia juridică 17 deputați sunt de la PSD, șapte de la Partidul Național Liberal în noua formulă. Deci în niciun caz și dacă am fi vrut, nu am fi putut să impunem noi ceva în Comisia juridică.

Deci, dacă s-a luat o decizie în Comisia juridică, vă rog frumos, fiți onest până la capăt, fiindcă dumneavoastră astăzi încercați să faceți un joc foarte urât: încuviințați cererea de arest pentru doi colegi, iar după asta, când este vorba de unul al opoziției, vreți să arătați că, de fapt, noi avem dublu limbaj. Într-adevăr...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu vă scuzați.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian George Scutaru:

Votați la fel la vedere, nu cum ați votat de două ori în cazul Diniță, de exemplu, când ați sabotat cvorumul și a trebuit să reluăm votul astăzi a treia oară.

Deci, stimați colegi, dacă s-a dat un vot în Comisia juridică într-un anumit fel, este fiindcă majoritatea a dorit acest lucru.

De aceea am luat cuvântul, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Eu vă spun că am votat de fiecare dată la vedere și v-am rugat frumos pe toți, cu onestitatea care vă caracterizează, să votați la vedere. N-am spus nici de un coleg din PNL, nici din PDL, iar din informațiile mele, la comisie, după decizia Curții Constituționale, și șapte fac o majoritate, dacă-mi aduc aminte bine decizia Curții Constituționale dinainte de 2012.

Din punctul meu de vedere, nu vreau să vă acuz de nimic. Doar vă rog frumos pentru Parlamentul național și pentru Camera Deputaților. Oricare dintre dumneavoastră poate să fie în locul meu. Ăsta este un semnal pe care-l dăm cu toții dacă suntem uniți în ceea ce promitem și ne ținem și de cuvânt.

Domnul deputat Tinel Gheorghe, o intervenție scurtă, pe procedură, vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaților va vota cu bilele la vedere în toate cele trei cazuri, ca să nu existe nicio discuție.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Marian Neacșu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Două foarte scurte precizări, domnule președinte.

În primul rând vreau să vă informez - pe cei care nu știți - că la Comisia juridică sunt numai 12 colegi de la Partidul Social Democrat - este prima informație.

A doua: astăzi am decis, la ședința Grupului parlamentar al PSD - și îi mulțumesc domnului președinte că a anticipat ceea ce vroiam să spun, că deputații Partidului Social Democrat vor vota cu bile la vedere la toate cele trei propuneri.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Liderii grupurilor parlamentare. Te rog frumos. Numai cu liderii. Să începem cu al treilea punct. N-aveți niciun vot, n-aveți ce să explicați. Discutăm despre cum vom vota. N-am votat încă, domnule deputat. Nu, că nu explicăm votul. Eu am cerut o permisiune doar ca președinte al Camerei, atât, pe care liderii grupurilor parlamentare au acceptat-o. Bun!

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 22 august 2019, 11:07
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro