Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 19-11-2014

Ședința Camerei Deputaților din 19 noiembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.66 Florin Gheorghe - declarație politică: - "Creșterea economică trebuie să ajungă în casele românilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Florin Gheorghe:

"Creșterea economică trebuie să ajungă în casele românilor"

Vineri, 14 noiembrie 2014, Institutul Național de Statistică al României a făcut publice primele date asupra evoluțiilor economice pentru primele zece luni ale anului. Datele, așa cum au fost prezentate, nu au cum să nu bucure pe toți românii, indiferent de simpatia lor politică, indiferent de statutul socio-profesional. Cu toate acestea, în urmă cu mai bine de o lună atrăgeam atenția asupra capcanelor pe care statistica ni le poate întinde și că statistica pozitivă nu inspiră încredere dacă ea nu se materializează și în creșteri de bunăstare pentru toți românii. Despre ce creștere economică vorbiți, atâta vreme cât portofelul meu este la fel de sărac, ar spune orice cetățean.

Este atât meritul Guvernului României, cât și al mediului de afaceri din România că au făcut eforturile necesare pentru ca economia României să continue panta crescătoare. Nu cred că trebuie să mai reamintesc faptul că au trecut șapte ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și decalajele economice încă se mențin. Nu cred că mai este cineva care să conteste faptul că România are nevoie de o viteză mai mare de creștere a activităților economice pentru a recupera decalajele față de statele dezvoltate din Uniune. Nu cred că a uitat cineva că românii au sprijinit procesul de aderare a României la Uniunea Europeană trăind speranța că viața lor se va schimba în bine.

În diaspora trăiesc astăzi peste trei milioane de români nu pentru că aceștia ar vrea să fie departe de casă și de familiile lor, ci pentru că diferențele de salarizare rămân încă semnificative între cele pe care le oferă astăzi economia țării noastre și cele oferite în partea occidentală a economiei europene. Românii din străinătate sunt în fapt și cei care susțin traiul de zi cu zi al familiilor lor rămase acasă și contribuie prin remitențele lor la creșterea economiei noastre.

Nu vreau să contest dinamica pozitivă a economiei României anunțată vineri de Institutul Național de Statistică, departe de mine acest gând. Dimpotrivă, felicit atât Guvernul, cât și agenții economici sau pe fermierii care au făcut posibil acest lucru. Însă, cred că este firesc să îți dorești ca lucrurile să meargă și mai bine, iar evoluțiile favorabile să ajungă la toți cetățenii români. Aștept cu nerăbdare ca după ajustarea datelor, Institutul Național de Statistică să ne anunțe că cifrele abstracte ale evoluției pozitive a PIB să fie completate și cu alte date pozitive, cum ar fi de pildă: creșterea numărului de locuri de muncă noi în economie, creșterea salariului mediu net și a pensiei medii, creșterea numărului de firme noi înregistrate la Registrul Comerțului, creșterea exporturilor, deschiderea de noi șantiere pentru realizarea de noi obiective de investiții în infrastructură, încasări bugetare mai mari care să facă posibilă onorarea angajamentelor asumate de către Guvernul României: majorări salariale pentru cadrele didactice și medici, creșterea indemnizațiilor sociale și creșterea sprijinului pentru tinerii și tinerele familii. Îmi doresc cu toată puterea ca statistica națională să-mi facă o astfel de surpriză și ca toate așteptările mele generate de creșterea economică din anul 2014 să se confirme în cel mai scurt timp.