Mihai Tararache
Mihai Tararache
Sittings of the Chamber of Deputies of November 25, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.119/05-12-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-11-2019
04-11-2019 (joint)
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-11-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Mihai Tararache - declarație politică cu titlul "Bă Radule!";

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Îl invit la microfon pe domnul deputat Mihai Tararache.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Tararache:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se numește: „Bă Radule!”

Fac precizarea, încă de la început, că formula de adresare nu mă caracterizează. Aș fi vrut să mă adresez cu „domnule” , dar nu o pot face pentru că nu te comporți ca un domn cu orașul meu, orașul în care m-am născut și în care am crescut, oraș care pe tine te-a adoptat și ți-a oferit totul în viață. Nu mă pot adresa nici cu apelativul „primar”, pentru că din 2004 te comporți ca un stăpân al orașului și ți-ai uitat atribuțiile de primar, alegând să te „lupți” la televizor cu sistemul, în loc să te bați pentru a dezvolta orașul și a aduce bunăstarea pentru cei care și-au pus încrederea și speranțele în tine.

Nu-ți voi cere demisia, deși tu ai promis că o vei face, pentru că știu că este o altă promisiune aruncată în vânt, ca toate celelalte promisiuni pe care le-ai făcut constănțenilor. Să știi că prezența mare, în Constanța, la votul din 16 noiembrie ți se datorează și ție, pentru că mulți au crezut în ceea ce ai promis și au votat împotriva indicațiilor și amenințărilor tale, sperând până în ultima clipă că vei pleca. Nu-ți voi cere demisia pentru că știu că ții prea mult la avantajele pe care ți le oferă funcția, avantaje care nu țin de fișa postului, ci de regimul și sistemul pe care tu și clica ta le-ați creat. Știu că nu ai curajul să o faci și nu voi insista. Acum, că au trecut și aceste alegeri, în care pentru prima dată, în ultimii ani constănțenii s-au trezit și au conștientizat că puterea stă în mâinile lor, ieșind în număr mare la vot și sancționând aroganța, nepăsarea, sfidarea, ieșirile penibile care fac de rușine orașul pe care se presupune că ar trebui să-l reprezinți, dar de care îți bați joc, sper că ai înțeles ceva din acest mesaj pe care l-ai primit. În naivitatea mea, încă sper.

Să știi că nu toți constănțenii își doresc să primească de la tine, tot din banii lor, pui și ulei, nu toți constănțenii își doresc să locuiască în locuințe tip conservă, construite tot din banii lor. Dacă într-adevăr țineai la orașul ăsta și la locuitorii săi, pentru toți acești oameni te zbăteai, în toți acești ani, să le dezvolți orașul, să creezi, prin măsurile luate, locuri de muncă pentru cei care ar putea să muncească și pentru copiii și nepoții bătrânilor pe care-i umilești de ani de zile prin acele cozi ale sărăciei. Ei își doresc un oraș civilizat, în care să existe respect pentru munca și taxele plătite către primărie, adică servicii publice decente, un oraș în care să-și crească copiii și care să le ofere un viitor.

Constănțenii nu-și doresc ca tu să-ți schimbi părul (tunsoarea), e viața ta privată și ține exclusiv de gustul fiecăruia, ci să-ți schimbi năravurile și să redevii primar. Da, chiar așa, să te costumezi în primar! Pentru asta te-au ales de 4 ori, ultima dată peste 80000 de constănțeni. Cum ar fi, Radule, dacă de mâine te-ai ocupa de:

  1. Cazinou. Este simbolul orașului! Halul în care arată cazinoul este exact eticheta administrației tale timp de 14 ani! Fă ca promisiunea făcută în campanie cu privire la cazinou, să nu rămână ca toate celelalte promisiuni din ultimii ani. Nu-l mai plimba de la un minister la altul, pentru că în final tot tu vei fi vinovat, chiar dacă vei arunca vina pe alții. Ține de fișa postului, pe care singur ți-ai asumat-o, iar cei mai mulți dintre constănțeni te-au crezut.

  2. Parcuri - am putea avea cele mai frumoase parcuri, dar, din păcate, arată ca într-un oraș părăsit. Sunt bani europeni pentru parcuri la Ministerul Mediului, dacă din bugetul anual de 150 de milioane de euro nu s-au găsit resurse. Banii sunt pentru realizarea de noi parcuri și reabilitarea celor vechi, nu pentru defrișarea spațiilor verzi și vânzarea de bucăți din parcuri. Nici măcar să nu te gândești!

  3. Spital - acum câțiva ani, ai promis că te vei ocupa personal pentru ca spitalul județean să fie renovat. În afară de câteva secții, restul arată ca într-un film de groază. Constănțenii spun, pe bună dreptate, că le este frică să intre în spital, pentru ca nu cumva să capete vreo altă boală, deși se presupune că vin acolo pentru a fi tratați. Ai toate pârghiile, politice și administrative, să o faci.

  4. CET - o altă promisiune pe care ai făcut-o constănțenilor este aceea a unui nou CET. Rezultatul: plătim cea mai scumpă gigacalorie din țară ( ELCEN București facturează către RADET 200 lei, iar RADET facturează către constănțeni 357 de lei! Încă aștept să le explici constănțenilor de unde diferența atât de mare!). Ai menținut la conducerea RADET, ani de zile, o persoană care fusese deja condamnată, în prima instanță, pentru fapte de corupție, persoană care continuă să consilieze conducerea de la RADET. Rugămintea mea este să demiți de urgență toată conducerea RADET și să angajezi manageri privați, care să stopeze furăciunile și să administreze corect această regie de interes public. Dreptul la căldură și apă caldă nu este un lux, să știi!

  5. Mamaia - construcții haotice, beton cât cuprinde, din ce în ce mai putină verdeață, cluburi și cam atât. Rezultatul - sezonul estival ține o lună de zile, când doar în weekend stațiunea este vie. Ascultă și părerile celor implicați în domeniu!

  6. Străzi și parcări - nu ai vrea să auzi înjurăturile celor care își rup mașinile în gropile de pe străzile Constanței, nu ai vrea să auzi cuvintele „de bine” ale constănțenilor care sunt pur și simplu batjocoriți de firmele care blochează roțile sau le ridică mașinile. Nu vorbesc de cei puțini, care-și parchează mașinile în mijlocul străzii, ci de cei mulți, care pur și simplu nu au unde parca mașinile, acolo unde locuiesc.

  7. Portul Constanța - încă din primăvară te-am rugat să ne prezinți strategia ta pentru Portul Constanța, planul de dezvoltare și echipa de specialiști. Face parte din Constanța și nu se poate ca noi, constănțenii, să nu avem un cuvânt de spus asupra viitorului portului. Sunt zeci de mii de oameni care trăiesc de pe urma activității din port!

  8. Siguranța pe străzi - lipsește cu desăvârșire, deși noi, constănțenii, plătim taxa de „liniște”. Poți să ne spui unde se duc acești bani?

  9. Curățenie pe străzi - avem cea mai mare taxă de habitat din țară, o familie de 4 persoane ajungând să plătească cât impozitul anual pe un apartament! Ți se pare corect? Ți se pare că avem un oraș curat?

  10. Politici pentru mediul de afaceri - șomajul a atins cote alarmante în Constanța, iar mediul de afaceri suferă. Asta se poate vedea la o simplă plimbare prin oraș, când ai timp. Reducerea taxelor pentru micii întreprinzători, acordarea de facilități pentru cei care creează locuri de muncă pentru constănțeni sunt soluții simple pentru a revigora orașul. Trebuie doar să-ți pese. Atât!

Ar mai fi multe de spus și de rezolvat, dar măcar să le vedem rezolvate pe cele de mai sus. Îmi doresc și sper din tot sufletul să vină acea zi în care să mă adresez din nou cu ”Domnule primar”, pentru că știu că atunci vom avea într-adevăr un oraș așa cum îl merităm, un oraș din care nu mai pleacă nimeni, un oraș care atrage forța de muncă din alte părți, pentru că a noastră va fi 100% ocupată, un oraș care va atrage investiții, un oraș care să revină măcar pe locul doi, după capitala țării.

Asta merită acest oraș, care, mă repet…

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Tararache:

...poate realizezi și tu, ți-a oferit absolut totul în viață.

În final, îți doresc multă sănătate și spor la treabă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Mulțumesc mult.

Înainte de a închide prima parte a ședinței Parlamentului de astăzi, partea consacrată declarațiilor politice, am să dau citire listei colegilor parlamentari care au depus declarații politice în scris.

Din partea Grupului parlamentar al PSD: domnul Florin Pâslaru, domnul Florin Buicu, doamna Manuela Mitrea, domnul deputat Sava Andrei și domnul deputat Dorel Covaci.

Din partea Grupului parlamentar al PNL: Raluca Surdu, Eugen Nicolăescu, Gheorghe Dragomir, Marin Almăjanu, Alexandru Băișanu, Mihai Donțu, Mihai Lupu, Mugur Cozmanciuc, Mircea Cazan, Ioan Tămâian, Viorica Marcu, Raluca Ispir, Carmen Hărău, Stelian Dolha, Cristian Buican și Radu Zlati.

Din partea Grupului parlamentar al PC-PLR: Constantin Avram, Mircea Irimie, Ioan Moldovan, Paul Dumbrăvanu, patru declarații în scris și domnul deputat Ion Diniță, nouă declarații.

Din partea Grupului parlamentar al PDL: Vasile Iliuță, Cornel Sămărtinean, Cezar Preda, Claudia Boghicevici, Andreea-Maria Paul, Sanda-Maria Ardeleanu, Raluca Turcan, Niculina Mocioi și Gheorghe Ionescu.

Și din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale: domnul Marocico Ion.

Cu aceasta declar închisă prima parte a ședinței de astăzi, ședința dedicată declarațiilor politice.

Vă mulțumesc.

O zi bună!

   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 14 november 2019, 8:55
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro