Liliana Ciobanu
Liliana Ciobanu
Sittings of the Chamber of Deputies of November 25, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.119/05-12-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 25-11-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 25, 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.81 Liliana Ciobanu - declarație politică: - "Apel la responsabilitate";

Doamna Liliana Ciobanu:

"Apel la responsabilitate"

Dicționarul explicativ al limbii române definește substantivul responsabilitate prin "Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele; răspundere; Funcție, sarcină de răspundere; atitudine conștientă, simț de răspundere față de obligațiile sociale; răspundere pe care și-o asumă cineva; starea celui responsabil; obligațiunea de a repara, printr-o indemnitate pecuniară, prejudiciul cauzat prin propria sa vină ori prin a celor ce se află sub privegherea sa; Răspundere, obligațiunea de a da socoteală de ceea ce faci". Acestea sunt definițiile termenului responsabilitate și a fi responsabil.

Am amintit aceste explicații deoarece sunt convinsă că exact termenii menționați lipsesc în acest moment clasei politice românești. Lipsește responsabilitatea, nu avem simț de răspundere. Alegerile s-au încheiat, noul președinte a fost validat, primul-ministru s-a întors la Guvern după ce și-a vărsat amarul înfrângerii prin cluburile de noapte ale arabilor, iar parlamentarii, la rândul lor, s-au reîntors la muncă, după vreo șase săptămâni de vacanță electorală forțată, impusă fără voia lor. Cel puțin fără voia mea, pentru a nu mă exprima în numele colegilor mei din Camera Deputaților.

Viața merge înainte, vorba alergătorilor de cursă lungă: ai câștigat, continuă, ai pierdut, continuă! Întrebarea dilematică este ce avem de făcut de acum încolo, în viitorul imediat sau pe termen mediu. Dar prefer să vorbim la timpul prezent, adică despre ce trebuie să facem de azi înainte, cel puțin în cele câteva săptămâni rămase din acest an, și mă refer atât la oamenii care ocupă locurile din vârful politicii românești, dar și la oamenii simpli, obișnuiți, românii care se uită la clasa politică precum la un spectacol jenant de circ.

Nu obișnuiesc să spun vorbe mari, deci nu voi spune nici acum. Vreau doar să-i invit pe colegii mei parlamentari să se trezească, unii din adorația adjudecării alegerilor prezidențiale de către preferatul lor - care e mai mult un tehnocrat învelit în mantie politică, decât un politician sadea -, iar ceilalți din gustul amar al înfrângerii neanunțate a primului-ministru, și el împins în cursă, poate fără voia sa, de la spate, de alții... Așa că îi rog respectuos să se trezească, și unii, și ceilalți, și să ne apucăm de treaba pentru care oamenii, bieții oameni, ne-au trimis să muncim prin acest București agitat și stresant.

Le reamintesc tuturor că noi, parlamentarii, avem de slujit poporul român, Măria Sa Alegătorul, care ne-a învestit cu această înaltă demnitate. Fără îndoială, traversăm una dintre cele mai negre perioade din istoria României, sub toate aspectele, în toate domeniile și din toate punctele de vedere. Țara ne este măcelărită de corupție, de am ajuns să-i suspectăm și pe cei mai cinstiți dintre semenii noștri, DNA își face în sfârșit treaba, serviciile secrete și de urmărire parcă-s mai multe ca niciodată, de ar fi în stare să-i urmărească pe toți românii deodată, parlamentarii și demnitarii cad pe capete, își plătesc păcatele lăcomiei, economia este în recesiune, Rusia ne amenință de la Răsărit, oamenii sunt sărăciți, debusolați moral și spiritual, lipsiți de speranță. Elicopterele ni se prăbușesc ieșite din garanție, că deh, pentru Armată nu avem bani, dacă tot i-am dat drept despăgubiri pentru îmbogățirea unor miliardari de carton, ajutați de-a valma de oameni angrenați în politică, mă feresc să le spun politicieni, pentru că așa ceva nu există în România. Aici ar trebui insistat ceva mai mult, pentru că au murit opt profesioniști ai Armatei Române, opt militari cu familii și cu perspective frumoase într-o carieră tot mai puțin riscantă în țările Uniunii Europene. Țările celelalte, nu și la noi, din păcate! Ar fi fost normal ca banii spoliați din bugetul oricum sărăcit al României să fi ajuns la înzestrarea Armatei, nu la personaje precum Cocoș, Crinuța și Alinuța... Poate cei opt militari de elită ar fi avut o viață normală, nu onoruri în sicrie tricolore!

Ce să mai spere românul simplu, cel de la țară, cel din satele uitate din Giurgiu și de peste tot, care știe că tot Iliescu e președinte și nu a auzit niciodată că mai este vreun alt partid în afară de "trei trandafiri"? La ce să se mai aștepte tinerii noștri frumoși și deștepți, care și-au demonstrat competența și valoarea, de la un sistem educațional în declin permanent, ce are în frunte un ministru care confundă lupoaica cu vulpea...Vă spun eu, așteaptă să plece în străinătate. Ce să își mai dorească un pensionar bolnav, căruia, după o viață de muncă, i se cere la spital pentru o banală consultație pensia pe întreaga lună, direct și pe față, într-un alt sistem național aflat la terapie intensivă, dacă nu chiar în moarte clinică. Poate doar își roagă mai repede moartea...

Cam acesta e tabloul sumbru al unei țări distruse. Frumoasă, bogată, atractivă, ca o pereche ideală pentru măritiș, dar putredă pe interior! Cam greu să emiți judecăți de valoare sau alte recomandări de substanță într-o asemenea pictură deformată de realitate cum se prezintă acum România...

Nu vreau să mă revolt, nu vreau să țip, nici să înjur. Suntem în Sfântul post al Crăciunului. Unde or fi colindele de altădată, acum se colindă prin închisori mai mult! Dar nici nu pot să iau lucrurile așa cum sunt, după principiul cretin că "merge și așa!". Oameni buni, nu mai merge și așa, pricepeți odată! Riscăm să dispărem de pe fața pământului, ca nație, ca neam, ca țară. Încetați, pentru Dumnezeu, să jefuiți România! Veți vedea că veți cheltui exact câți bani aveți, niciun leu în plus!

Fac un apel la calm, la responsabilitate, la unitate între parlamentari și între actorii scenei politice, din toate partidele politice, să încercăm să fim uniți pentru români, pentru pensionarii care trăiesc de pe o zi pe alta și nu au bani de medicamente, pentru tinerii noștri care nu au locuri de muncă și locuințe, pentru copiii noștri care așteaptă să le construim un viitor în această țară. Să facem lucruri concrete, să fim mai buni, mai toleranți, mai responsabili! Să încercăm să lăsăm ceva în urma noastră, nu doar vorbe goale și promisiunile deșarte, să vedem, putem? Eu încă mai cred că da...

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 15 november 2019, 6:52
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro