Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 03-02-2015

Ședința Camerei Deputaților din 3 februarie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.102 Claudiu-Andrei Tănăsescu - despre: - "Fenomenul creditelor în franci elvețieni";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Claudiu-Andrei Tănăsescu:

"Fenomenul creditelor în franci elvețieni"

În România ultimelor săptămâni, "criza francului", cum a fost denumită de mass-media aprecierea monedei elvețiene în raport cu celelalte monede și implicit creșterea ratelor lunare pentru 75.000 de români care au contractat credite în această monedă, a generat numeroase scenarii și propuneri populiste, cu posibile efecte dramatice pe termen lung.

Consider că una dintre "soluțiile" vehiculate, și anume aceea ca statul să suporte diferențele de fluctuații ale cursului pentru debitorii de credite în franci elvețieni, este una discriminatorie și poate constitui un precedent periculos pentru cei care au luat credite în alte monede.

Consider că în acest caz este necesară o abordare tranșantă a situației, fără a ascunde implicațiile care au condus pe actualii debitori în franci elvețieni să obțină împrumuturi în această monedă. Astfel, deși în perioada 2005-2008 erau disponibile mai multe oferte de creditare atât în lei, cât și în euro sau dolari, actualii debitori au fost convinși de dobânda mult mai mică practicată în cazul contractării unui credit în franci elvețieni și implicit acordarea unui împrumut mai mare decât ar fi fost posibil în cazul unui credit în altă monedă. Sunt de părere că în momentul în care contractezi un credit îți asumi un risc, risc ce este cu atât mai mare în cazul în care contractezi un împrumut în altă valută decât cea în care ai veniturile.

Acestea fiind expuse, mizez pe experiența băncilor în vederea găsirii unor soluții personalizate, aplicate între acestea și fiecare debitor.