Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-02-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 februarie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.108 Ion Marocico - declarație politică: - "Importanța promovării moștenirii culturale ucrainene";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ion Marocico:

"Importanța promovării moștenirii culturale ucrainene"

În permanență am considerat că valorizarea moștenirii culturale trebuie să reprezinte o prioritate pentru comunitatea ucraineană, iar datoria fiecăruia dintre noi este de a păstra și transmite mai departe nealterate valorile în jurul cărora ne-am format și definit de-a lungul timpului. Limba, religia, tradițiile și obiceiurile ucrainene constituie temelia comunității noastre, temelie fără de care orice raportare la viitor devine iluzorie.

M-am bucurat nespus când am văzut în diferite localități din România în care trăiesc însemnate comunități de ucraineni, că tradiția este dusă mai departe cu responsabilitate, că există copii dornici de a învăța limba ucraineană, cântece și dansuri tradiționale, dascăli inimoși care se implică cu dăruire în formarea acestor copii, dar și membri ai comunității noastre care fac tot posibilul pentru a semnala și rezolva eventuale probleme. În acest sens, aș vrea să amintesc de o interpelare recentă pe care am adresat-o Ministrului Educației, în urma căreia s-a evitat desființarea a două clase de ucraineană de la Școala gimnazială din Valea Vișeului, Maramureș, cu toate că acestea sunt sub minimum de efectiv admis.

Atât timp cât în școli se vor ține cursuri în ucraineană, în biserici se va sluji în limba ucraineană, iar acasă fiecare dintre noi va transmite copiilor elementele de bază ale culturii ucrainene, nu vom avea cum să ne pierdem identitatea.

Personal, am înțeles importanța transmiterii pe toate canalele a valorilor culturii ucrainene și, de când reprezint comunitatea ucraineană în Parlamentul României, am colaborat cu reprezentanții mass-media pentru a le face cunoscute. Împreună cu aceștia am fost în comunitățile de ucraineni din întreaga țară, de la Tulcea în Maramureș, de la Suceava și Botoșani până în Timiș, în dorința de a promova specificul ucrainean al acestor zone, de a-l înțelege mai bine, de a asimila lucruri noi și, nu în ultimul rând, de a arăta întregii Românii frumusețea și bunătatea din sufletele acelor oameni care formează minoritatea ucraineană. Toate acestea au fost reflectate în emisiuni precum Europolis și Conviețuiri de la postul TVR1, la TVR3, la radio sau în presa locală. În județul Tulcea, de exemplu, au fost surprinse aspecte din viața etniei noastre din zona Deltei Dunării, de la tainele pescuitului, ale mâncărurilor tradiționale bazate pe pește, la prelucrarea stufului pentru acoperitul caselor sau obiectele de artizanat confecționate de meșteri populari, în mod deosebit, remarcând programele artistice prezentate de grupurile vocale "Zadunaiska Sici" din Tulcea, "Rebalka" din Crișan, "Veselka" din Caraorman, "Ceorne More" din Sfântu Gheorghe, "Bila Roja" din Letea și "Dunai" din Pardina.

În alt colț de țară, în Bucovina, comunitățile de ucraineni huțuli din zonă au scos în evidență nu numai frumusețea și originalitatea unor obiceiuri prea puțin cunoscute în afara comunității, cât mai ales importanța comunicării lor mai departe. Costumele populare purtate cu mândrie la întâlnirile avute, cântecele, precum și implicarea deosebită în prezentarea dansului "huțul" de către o formație tradițională de muzică instrumentală din Ulma, demonstrează că valorile de bază ale ucrainenilor huțuli din Bucovina sunt încă vii. Tot în Bucovina a fost surprins și specificul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, pe stil vechi, cu bogata masă din ajun pe care se află 12 feluri de mâncăruri de post, colinde și șezători.

Devotamentul cu care obiceiurile zonei sunt transmise le-am putut remarca în activitatea ansamblurilor "Polonenka" din Paltinu-Vatra Moldoviței, "Cervona Kalena" din Negostina, "Kazacioc" din Bălcăuți, a grupurilor de copii de la școala din Milișăuți, "Vesna" din Mihăileni-Botoșani sau cel din Bistra, coordonat de profesorul Coreniuc Dumitru.

Totodată, vreau să amintesc că la sfârșitul anului trecut, în localitățile Gottlob și Remetea Mică din județul Timiș, a avut loc Festivalul cântecului și dansului ucrainean din Banat, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Ministerul Culturii. Festivalul a adus laolaltă grupuri și ansambluri culturale profesionale ucrainene atât din județul Timiș, precum "Tânăra Speranță" din Soca, "Iarba de Mătase" din Lugoj, "Remeteanca" din Remetea Mică, "Calenca" din Știuca, "Tinerii Stejărei" din Dragomirești, formația instrumentală Stefan Buciuta și Neluțu Marocico, precum și din Rona de Sus, județul Maramureș, și Novisad, Serbia.

Din păcate, nu pot să cuprind aici toate grupurile și ansamblurile ucrainene, dar folosesc această ocazie pentru a le adresa mulțumiri tuturor celor care au pus suflet în tot ce au făcut, coordonatorilor și cadrelor didactice care au arătat o dată în plus frumusețea etno-folclorică ucraineană, precum și președinților filialelor și organizațiilor locale ale UUR pentru contribuția și implicarea deosebită în promovarea obiceiurilor și tradițiilor cu orice prilej.

Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să facem eforturi în continuare, pentru a stimula implicarea tinerilor în activități specifice, de a ne conserva și face cunoscute valorile culturale, pentru a ne putea defini ca etnie și peste ani.