Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-02-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 februarie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.156 Sanda-Maria Ardeleanu - declarație politică: - "Depolitizarea din învățământ, la un nou moment zero";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu:

"Depolitizarea din învățământ, la un nou moment zero"

Salutând intenția Ministrului Educației Naționale de a face o prioritate din organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere din învățământul preuniversitar și la nivel de inspectorate școlare județene, îmi exprim îngrijorarea cu privire la modalitatea în care acestea se vor desfășura.

Această decizie subită vine după ce, în repetate rânduri, alături de colegii preocupați de situația și nevoia de profesionalizare a managementului unităților de învățământ, am formulat numeroase atenționări privind necesitarea organizării acestor concursuri și mai ales privind depolitizarea școlii. Subiectul a fost dezbătut inclusiv la întâlnirea pe care am avut-o săptămâna trecută în Parlamentul României cu peste 90 de cadre didactice, inspectori școlari și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale în cadrul Dezbaterii intitulate "Aplicarea în unitățile de învățământ preuniversitar a noului Regulament-cadru de organizare și funcționare". Concluzia este una singură: învățământul românesc este rămas mult în urma realităților sociale, a nevoilor societății românești și nimeni nu mai dorește și nu va mai accepta impunerea politicului în fața competenței și a profesionalismului.

Totodată, analizând poziția sindicatelor din învățământ față de decizia ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, care a anunțat că în perioada imediat următoare vor demara concursurile pentru ocuparea posturilor de conducere din școli și inspectorate, dupa ce în prealabil vor fi întocmite metodologiile într-un sistem "repede înainte", nu pot să nu mă întreb dacă nu există și alte motive pentru care s-a urgentat acest proces.

"Detașarea în interesul învățământului" este un fenomen ce datează din anul 2007 și consecințele lui sunt rezultatele dezastruoase de la examenele naționale, procentul alarmant al abandonului școlar și al analfabetismului, numărul extrem de mare al cazurilor de violență înregistate în școală. Profesorii și-au exprimat public, săptămâna trecută, nemulțumirea privind repetatele situații în care apartenența politică a stat la baza ocupării funcției de director de școală, ba, mai mult, a fost chiar singurul criteriu avut în vedere.

Nu mai este loc în învățământul românesc pentru dascăli slab pregătiți, compromiși moral, lipsiți de profesionalism, pentru numiri politice, care s-au dovedit nocive pentru sistem prin rezultatele proaste înregistrate. Este momentul să încurajăm competența, principialitatea, moralitatea și dorința de profesionalizare a managementului în școală.

Nu vreau ca aceste concursuri care vor începe chiar din luna februarie, să se dovedească a fi o încercare disperată a Guvernării actuale de a-și impune oameni fideli în posturi de conducere, iar dacă vom primi acest semnal, îmi doresc ca orice situație de acest gen să nu fie tolerată. Orice formă de abuz, de intenție de subordonare politică a școlii trebuie blocată!

Este un nou moment zero, în care putem reveni la modalitatea corectă de organizare a concursurilor din sistemul de învățământ, la tratarea cu respect a cadrelor didactice, a elevilor și părinților. Alături de colegii parlamentari PNL, solicităm ferm depolitizarea oricăror acțiuni ce privesc managementul școlar, introducerea unor măsuri suplimentare, care să anuleze posibilitatea de fraudare a acestor, concursuri, precum și implicarea societății civile în vederea transparentizării tuturor deciziilor care însoțesc procesul de organizare a probelor de concurs.