Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.20 Ion Bălan - declarație politică intitulată: "În secolul XXI, locuitori ai României, izolați între ape";

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bălan.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Bălan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică se intitulează "În secolul XXI, locuitori ai României, izolați între ape".

Stimați colegi,

Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a trage un semnal de alarmă. Locuitorii orașului Sulina din Delta Dunării mi-au înmânat o petiție prin care își cer dreptul la civilizație, la o viață decentă, în care să aibă libertatea să circule zilnic în afara localității, nu să fie condamnați la un program fix de o navă de pasageri veche și uzată care face transportul un calvar.

După cum știți, spre localitatea Sulina, situată în Delta Dunării, la 40 de mile de Tulcea, singura cale de acces se face doar pe apă. Începând cu 2 februarie 2015, Sulina nu mai beneficiază de nava de pasageri spre Tulcea zilnic, ci doar de trei ori pe săptămână. Demn de menționat că, înainte de 1989, această localitate beneficia atât de nave de pasageri, cât și de nave rapide zilnic, ceea ce înseamnă că trăim un regres rușinos pentru secolul vitezei în care ne aflăm.

Faptul că nava de pasageri va face doar trei curse pe săptămână îi pune în imposibilitatea de a ajunge la locul de muncă pe aceia care fac naveta la Tulcea, va face imposibil drumul la spital în cazul unei urgențe medicale, iar aprovizionarea cu alimente va fi în funcție de programul navei, și nu în funcție de necesarul zilnic.

În condițiile în care orașul este legat de restul țării doar pe calea apei și doar de trei ori pe săptămână, locuitorii din Sulina sunt condamnați la izolare și la tot ce decurge din aceasta. Și să nu uităm că cei de aici vor suporta acest tratament împreună cu turiștii care aleg să vină în zonă, iar aceștia din urmă se vor găsi în imposibilitatea de a părăsi localitatea atunci când vor, fiind condiționați, la rândul lor, de programul navei de pasageri.

O problemă în plus o constituie dificultatea de a-și rezerva un bilet de transport, traseul Sulina-Tulcea fiind foarte solicitat, dar și cumplita experiență la debarcarea în port. Nava de pasageri care datează din 1970, nu are dană de acostare în Tulcea. Debarcarea pasagerilor (inclusiv bătrâni, mame cu copii în brațe, persoane cu handicap), precum și a bagajelor se face prin intermediul a două sau trei nave lângă care această navă are permisiunea să acosteze.

În secolul XXI, într-o țară a Uniunii Europene, cetățenii săi sunt obligați să urce cu copiii și bagajele pe pasarele improvizate, pe scări, să traverseze remorchere și diverse nave pentru a ajunge pe ponton și apoi pe mal.

Apelul locuitorilor din Sulina ne responsabilizează, așadar, într-o problemă cu adevărat importantă care cere intervenție imediată. Voi duce acest semnal de alarmă mai departe, la Guvern, și am încredere că lucrurile nu vor rămâne așa și nu vom condamna cu bună știință cetățeni ai României la izolare.

Vă mulțumesc.

Deputat Ion Bălan, PSD Tulcea.